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Issued May 16, 2025

The Arkansas Ethics Commission (the “Commission”) has received a written advisory opinion
request from Tim Shepard, a current employee of the City of Fayetteville, Arkansas. Mr. Shepard
inquired about the permissibility of using certain photographs in his campaign as a candidate for
county judge. Specifically, he asked whether he may use photographs that appear on the City of
Fayetteville’s website or social media—taken during the normal course of his official duties—for
campaign purposes, provided he includes a clear disclaimer stating the photo is for identification
purposes only and does not imply endorsement by the City or Police Department. Mr. Shepard also
seeks guidance on whether he may use older photographs taken by third parties (e.g., friends,
members of the public) or by other entities such as Washington County, even if those photographs
were taken during his prior public service or at official events.

It should be noted at the outset that the advisory opinion process is not a vehicle designed to make
factual findings regarding events that have already occurred. By its very nature, an advisory
opinion is intended to provide guidance related to future conduct—not past events—and is
prospective in its application. Accordingly, the Commission refrains from opining about the
permissibility of a specific past event.

Questions Presented:

1 Whether you may use a photo of yourself that appears on the City of
Fayetteville’s website or social media, which was taken during the normal
course of your duties, provided you include a clear disclaimer stating that
the photo is for identification only and does not imply endorsement by the
City or Police Department.

The statutory provision potentially applicable to the questions presented is as follows:

Ark. Code Ann. § 7-1-103(2)(3)(A):

It shall be unlawful for any public servant, as defined in § 21-8-402, to use any
office or room furnished at public expense to distribute any letters, circulars, or
other campaign materials unless such office or room is regularly used by members
of the public for such purposes without regard to political affiliation. It shall further
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be unlawful for any public servant to use for campaign purposes any item of
personal property provided with public funds.'

The Commission notes that the aforementioned provision applies to public servants. Ark. Code
Ann. § 21-8-402(18) states, in pertinent part, that “Public servant” means “all public officials,
public employees, and public appointees.” Given the information provided with the request, an
employee of the City of Fayetteville, a city of the first-class, would be considered a public servant
within the meaning of the law, and as such, be subject to the prohibitions contained in Ark. Code
Ann. § 7-1-103(a)(3)(A).

The prohibitions against the use of property provided by public funds, for campaign purposes,
contained in Ark. Code Ann. § 7-1-103(a)(3)(A) are broad in scope. The first part of the statutory
provision addresses using real property (e.g., offices or rooms) for distributing campaign material,
while the second part of the statutory provision addresses using personal property (e.g., uniforms,
office equipment, or electronic equipment) provided with public funds for campaign purposes. The
inquiry does not allude to the use of “any office or room furnished at public expense to distribute
any letters, circulars, or other campaign materials,” which is also generally prohibited, unless
members of the public regularly use such office or room for such purposes without regard to
political affiliation. As such, analysis turns upon the last prohibition of the statute, which states,
“It shall further be unlawful for any public servant to use for campaign purposes any item of
personal property provided with public funds.”

The personal property in question is described as photographs taken during events that occurred
throughout the normal course of duty as a municipal employee and published on the City of
Fayetteville’s website and/or social media platforms. If that description is accurate, such
photographs would not be deemed taken for “campaign purposes™ but rather taken by the City for
commemorative or promotional purposes, given that they were placed on official City of
Fayetteville websites and social media. Such photographs enter the public domain, and campaign
use may be permissible.? This stands in contrast to a situation in which a candidate conducted a
planned campaign photoshoot utilizing personal property provided by public funds, or the
photoshoot was conducted in an area where the public is not normally allowed. This conduct would
violate Ark. Code Ann. § 7-1-103(a)(3)(A) as the photographs would be considered taken
specifically for campaign purposes.® In addition to whether the photographs were taken for

'Ark. Code Ann. § 7-1-103(a)(3)(B) states “As used in subdivision (a)(3)(A) of this section, campaign materials and
campaign purposes” refer to “The campaign of a candidate for public office[.]”

2 In Case Number 2022-C0-044, the Commission found that a commemorative photo of an FBI National Academy
graduation released by a government entity via a press release had entered the public domain and would have been
acceptable for campaign use had the Respondent, a public servant, not utilized publicly funded property to retrieve
the image.

3 In Case Number 2023-C0-042, the Commission found that probable cause existed for a violation of Ark. Code
Ann. § 7-1-103(a)(3)(A) when a district judge posed for a campaign photo with his judge’s bench, the flags of the
United States of America and the State of Arkansas, and the Arkansas State Seal as the background for the photograph,
noting that the judge was in control of the location which was not open to the public. In contrast, in Case Number
2024-C0O-017, the Commission did not find that probable cause existed for a violation of Ark. Code Ann. § 7-1-
103(a)(3)(A) when a deputy prosecutor and candidate for district judge obtained permission to access a county
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campaign purposes, the manner in which the photographs are retrieved and/or captured by the
public servant must be examined.

As previously stated, photographs appearing on a governmental website or social media account,
unless copyright protected, generally enter the public domain. Any citizen has access to the website
through their personal electronic device and the ability to download, screenshot, copy, or otherwise
capture the photographs contained therein to use for their own purposes. An individual acting as a
candidate has no less right; however, when that candidate is also a public servant, the manner by
which the photograph is captured must adhere to the prohibitions prescribed within Ark. Code
Ann. § 7-1-103(a)(3)(A).

A public servant, who is also a candidate, may not utilize any device (electronic or otherwise)
provided by public funds in order to download, screenshot, copy, or otherwise capture a
photograph, even from a publicly available website, to use for campaign purposes. To do so would
violate the prohibitions outlined in Ark. Code Ann. § 7-1-103(a)(3)(A), as the technology devoted
to obtaining the photograph would be provided for by public funding. Additionally, while
performing duties as a public servant, a candidate should not ask a fellow municipal employee to
retrieve photographs for the candidate’s campaign. Any such request by the candidate must occur
while off-duty as a public servant, and the request for the photographs must be directed to the
municipal employee who performs such tasks as part of their normal job duties. A request to a
fellow municipal employee who would not normally process such requests, or that takes place
during working hours, could place the fellow municipal employee in violation of Ark. Code Ann.
§ 7-1-103(a)(2)(A) which prohibits a public servant from devoting “any time or labor during usual
office hours toward the campaign of any other candidate for office or for the nomination to any
office.”

Finally, the inquiry states that any potential use of the photographs would “include a clear
disclaimer stating that the photo is for identification only and does not imply endorsement by the
City or Police Department.” While the laws within the Commission’s jurisdiction do not require
such a disclaimer, nothing would prohibit the inclusion of such. The Commission notes that the
candidate would be required to include the relevant “Paid for by” disclaimer related to campaign
materials pursuant to Ark. Code Ann. § 7-6-228 and Ark. Code Ann. § 7-1-103.

In conclusion, a candidate, who is also a public servant, may obtain a photograph from the public
domain to use for campaign purposes, however, in so doing, the public servant must take care not
to utilize any device (electronic or otherwise) that is provided by public funds to download,
screenshot, copy, or otherwise capture the photograph from the public domain.

courtroom to take campaign photographs which did contain personal property obtained with public funds, however,
the courtroom was regularly used by members of the public for such purposes without regard to political affiliation.
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2 Whether you may use older photos taken by third parties (e.g., friends or
members of the public), or by other entities such as Washington County,
even if those photos were taken during your prior public service or at
official events.

The second inquiry first asks whether it is permissible for a candidate, who is also a public servant,
to use “older photos taken by third parties (e.g., friends or members of the public).” Based upon
the premise of the question, it would appear that such photographs would be the private property
of the individual who took them. There are no laws within the Commission’s jurisdiction that
would prohibit a private citizen from granting a candidate permission to utilize such photographs.*

The second inquiry additionally asks whether it is permissible to use photographs taken “by other
entities such as Washington County, even if those photographs were taken during your prior public
service or at official events.” Photographs taken by, or belonging to, a governmental body, such as
Washington County, would be subject to the same analysis as described in the response to the first
inquiry. Two considerations must be addressed: 1) whether the photographs were placed into the
public domain, and 2) what method was used to obtain the photographs.

The requestor’s factual scenario does not make clear where such photographs currently exist, that
is, whether they exist in the public domain or within the private possession of a governmental
entity. As previously stated, photographs appearing on a governmental website or social media
account generally enter the public domain, absent copyright protection. As such, the analytical
framework utilized in the first inquiry would be applicable in this scenario as well. Any citizen has
access to a website through their personal electronic device and the ability to download,
screenshot, copy, or otherwise capture the photographs contained therein to use for their own
purposes, absent any copyright protections. An individual acting as a candidate has no less right;
however, when that candidate is also a public servant, the manner by which the photograph is
captured or retrieved must adhere to the prohibitions outlined in Ark. Code Ann. § 7-1-
103(a)(3)(A).

If these photographs are accessible via public domain, a public servant, who is also a candidate,
may not utilize any device (electronic or otherwise) that is provided with public funds in order to
download, screenshot, copy, or otherwise capture a photograph, even from a publicly available
website, to use for campaign purposes. To do so would violate the prohibitions outlined in Ark.
Code Ann. § 7-1-103(a)(3)(A), as the technology devoted to obtaining the photograph would be
provided for through public funding.

If the photographs are not accessible via the public domain, an analysis would be conducted to
determine who has control over the photographs and whether the photographs would be made
accessible to the public upon request. If the photographs are generally accessible to the public via
the Freedom of Information Act, county policy, or other practice or convention, there is no

* The Commission notes that the donation of such could create a campaign contribution if the citizen who chooses to
donate photographs to the campaign is a professional photographer. The definition of contribution, pursuant to Ark.
Code Ann. §7-6-201(4)(A) includes “anything of value”, and as such, photographs taken and donated by a professional
could carry a market value.
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statutory provision within the Commission’s jurisdiction that prevents their use in a campaign, as
it is likely that the photographs were not taken for campaign purposes but rather taken by the
County for commemorative purposes.” However, the Commission would reiterate that the public
servant must take care not to utilize any device (electronic or otherwise) that is provided by public
funds in order to obtain the photographs retained by the County.®

This response constitutes an advisory opinion concerning the laws under the Commission's
jurisdiction and the specific transaction or activity set forth in the request. If there is a change in
any of the facts or assumptions presented, and such facts or assumptions are material to a
conclusion presented in this advisory opinion, then the requestor may not rely on that conclusion
as support for the proposed activity. Any person involved in any specific transaction or activity
that is indistinguishable in all its material aspects from the transaction or activity with respect to
which this advisory opinion is rendered may rely on this advisory opinion. Please note that the
analysis or conclusions in this advisory opinion may be affected by subsequent developments in
the law, including, but not limited to, statutes, regulations, advisory opinions, and case law.

This advisory opinion is issued by the Commission pursuant to Ark. Code Ann. 7-6-217(g)(2).

ARKANSAS ETHICS COMMISSION

By: Qy-\.‘z L

/~~ Jeremy L. Nixon

* The Commission notes that if the photographs held by the county are not publicly accessible, additional facts would
be required that might change the analysis.

® The Commission notes that failure to comply with these prohibitions could also subject a public servant to scrutiny
pursuant to Ark. Code Ann. §21-8-304(a) for securing, or attempting to secure, special privileges or exemptions by
virtue of their official position. In Case Number 2015-CO-008, the Commission found probable cause for a finding
that a state employee of the Alcohol Beverage Control Board (“ABC”) secured a special privilege for himself by using
his position to remove (and then return) original sample driver’s licenses from the ABC office and deliver them to a
photographer in order to capture images of use in a smartphone application he was personally developing.



