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The Arkansas Ethics Commission has received a written advisory opinion request
from Michael Cook, Chief of Staff for Lieutenant Governor Bill Halter. In his opinion
request, Mr. Cook asks what conditions or circumstances must be met in order for a
public servant to trigger reporting under the Disclosure Act for Public Initiatives,
Referenda, and Measures Referred to Voters (hereinafter, the “Disclosure Act”.)

The Disclosure Act is codified at Ark. Code Ann. § 7-9-401 et seq. The statutory
provision applicable to the instant question is Ark. Code Ann. § 7-9-406(c), which
provides as follows:

A public servant or governmental body expending public funds in excess of five
hundred dollars ($500) for the purpose of expressly advocating the qualification,
disqualification, passage, or defeat of a ballot question' or the passage or defeat of
a legislative question” shall file with the commission financial reports as required
by §§ 7-9-407- 7-9-409.

Based upon this provision, it is clear that Arkansas law allows a public servant or a
governmental body to expend public funds to “expressly ... [advocate] the qualification,
disqualification, passage, or defeat of a ballot question or the passage or defeat of a
legislative question.” However, the law does require the filing of periodic financial
reports by the public servant or governmental body when more than five hundred dolars

! The term “ballot question” is defined in Ark. Code Ann. § 7-9-402(1) to mean:
a question in the form of a statewide, county, municipal, or school district initiative or referendum
which is submitted or intended to be submitted to a popular vote at an election, whether or not it
qualifies for the bailot.

? The term “legislative question” is defined in Ark. Code Ann. § 7-9-402(7) to mean:

a question in the form of a measure referred by the General Assembly, a quorum court, a
municipality, or a school district to a popular vote at an election.
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($500) of public funds is expended to engage in such activity. Accordingly, a public
servant meets the threshold or “trigger” for reporting under the Disclosure Act when he
or she has expended public funds in excess of $500 for the purpose of “expressly
advocating the qualification, disqualification, passage, or defeat of a ballot question or
the passage or defeat of a legislative question.”

In Advisory Opinion 2006-EC-004, the Commission specifically addressed the
meaning of the phrase “expressly advocates” as used in the definition of an “independent
expenditure.” That opinion contained a lengthy discussion of case precedent, including
the landmark case of Buckley v. Valeo, 424 U.S. 1, 96 S.Ct. 612 (1976)(“Buckley I").
Although the opinion addressed express advocacy in the context of candidate support or
opposition, the rationale set forth therein provides guidance regarding the question at
hand. Moreover, the Supreme Court has made it clear that the principles enunciated in
Buckley I extend equally to issue-based elections. See Mcintyre v. Ohio Elections
Commission, 514 U.S. 334, 115 S.Ct. 1511 (1995).

As this Commission has previously opined, express advocacy which is subject to
Arkansas’ campaign finance laws requires explicit words urging action (i.c., “vote for”
“vote against”) in order to be constitutionally regulated by the State. Accordingly, when
a public servant or a governmental body expends more than five hundred dollars ($500)
of public funds urging action in support or opposition of a ballot measure, that public
servant or governmental body is required to file financial reports pursuant to Ark. Code
Apn. §§ 7-9-407-7-9-409. Communication which fails short of urging action is
unregulated political speech and not subject to the Disclosure Act.

It is noted that the Disclosure Act does not specify which types of expenditures
count towards the $500 threshold set forth in Ark. Code Ann. § 7-9-406(c). However,
some light is shed on the subject by Ark. Code Ann. § 7-9-412 and 7-9-413.

The first of these statutes, Ark. Code Ann. § 7-9-412, places certain reporting
requirements on state agencies, boards, or commissions spending appropriated funds for
the purpose of opposing or supporting a measure which is submitted or intended to be
submitted to a popular vote at an election.’ The second such statute, Ark. Code Ann. § 7-
9-413, goes on to provide that the “use of state funds™ under § 7-9-412 includes:

(1) Newspaper, television, radio, and other forms of communication;
(2) Publication materials;
~ (3) Travel expenses relative to reimbursement;
(4) Surveys;
(5) Private contracts; and

¥ Ark. Code Ann. § 7-9-412 provides as follows:

Any funds appropriated to any state agency, board, or commission that are expended, as
prescribed in § 7-9-413, for the purpose of opposing or supporting any initiative, referendum,
proposed constitutional amendment, or other measure which is submitted or intended to be
submitted to a popular vote at an election, whether or not it qualifies for the ballot, shall be
reported to the Legistative Council if the amount exceeds one hundred dollars ($100).



(6) Postage.

Although not controlling on the question of which types of expenditures count
toward the $500 threshold of Ark. Code Ann. § 7-9-406(c), the Commission finds that the
list set forth in § 7-9-413 is instructive. A review of the list reflects that it contains
expenditures which are above and beyond general overhead of a governmental office.
Accordingly, it is the Commission’s opinion that additional or increased costs which
result from engaging in express advocacy with respect to a ballot measure count towards
the $500 reporting threshold but that general overhead expenses do not count towards the
threshold.

This advisory opinion is issued by the Commission pursuant to Ark. Code Ann. §
7-6-217(2)(2).
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