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The Arkansas Ethics Commission has received a written advisory opinion request from
Representative Tom Courtway concerning the hosting of a benefit and recognition dinner for a
State Senator whose term in office is about to expire. In his opinion request, Representative
Courtway asks several questions on behalf of a committee formed to plan and host the event.

According to the opinion request, the cost of the event will be defrayed by selling tickets
to members of the public wishing to attend. The questions asked are (i) whether it is permissible
to hold such an event, (ii) whether there is a limit on the amount which can be spent for an item
to be presented to the Senator at the event as a token of appreciation for his many years of
service, and (iii) whether the balance of the proceeds from the event may be donated to a charity
which is exempt from taxation under § 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.

With respect to the first of these questions (i.e., whether it is permissible to hold the
event), the Commission notes that the statutes under its jurisdiction do not expressly prohibit the
hosting of a dinner for a public servant who is leaving his or her office or position. The fact that
the purpose of the dinner is to show appreciation for the public servant’s job performance,
howe\l/er, requires analysis under Ark. Code Ann. § 21-8-801(1) and the Commission’s Rules on
Gifts.

The statute in question, Ark. Code Ann. § 21-8-801(1), addresses the receipt of gifts by
public servants. It provides, in pertinent part, that “[n]o public servant shall... receive a gift...for
the performance of the duties and responsibilities of his or her office or position.”

In similar fashion, § 303 of the Commission’s Rules on Gifts provides that “[n]o public
servant shall receive a gift for the performance of the duties and responsibilities of his or her
office or position.” It further provides that “[f]or purposes of this rule, a gift shall be prohibited
if it is intended to reward a public servant for doing his or her job.”

The term “gift” is defined in both Ark. Code Ann. § 21-8-402(5) and § 300(b) of the
Commission’s Rules on Gifts to mean “any payment, entertainment, advance, services, or
anything of value, unless consideration of equal or greater value has been given therefor.” The

' In accordance with Ark. Code Ann. § 7-6-217(g)(1), the Commission promulgated a set of Rules on Gifts to
implement and administer the provisions of Ark. Code Ann. § 21-8-801(1) as well as other statutory provisions.
Said Rules became effective on February 28, 2000.
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definition goes on, however, to exclude certain items from that meaning. Among the items
excluded is “[t]he giving or receiving of food, lodging, or travel which bears a relationship to the
public servant’s office and when appearing in an official capacity.””

As recognized in § 301 of the Commission’s Rules on Gifts, there are two (2) conditions
which must be met in order for the giving or receiving of food, lodging, or travel to meet the
foregoing exclusion. The public servant must be appearing in his or her official capacity and the
appearance must bear a relationship to the public servant’s office or position.

The facts presented in the instant situation are that a public servant who is leaving his or
her office or position will be attending an event, open to members of the public, which is being
held to recognize the public servant for his or her many years of service. Based upon these
specific facts, the Commission finds that the public servant would be making an official capacity
appearance at an event which bears a relationship to his or her office or position.

In accordance with that finding, any food provided to the public servant in connection
with the event would not be considered a gift. Thus, it is the Commission’s opinion that the
public servant would be permitted to attend the event in question. Stated differently, the
Commission has determined that it would be permissible to hold said event.

Focus will now shift to the second question (i.e., whether there is a limit on the amount
which can be spent on an item to be presented to the Senator at the event as a token of
appreciation). In that regard, the Commission notes that both Ark. Code Ann. § 21-8-801(1) and
§ 303 of the Commission’s Rules on Gifts serve to prohibit a public servant from receiving a gift
for performing the duties and responsibilities of his or her office or position.

As previously mentioned, the term gift is defined, with certain exclusions, to mean “any
payment, entertainment, advance, services, or anything of value, unless consideration of equal or
greater value has been given therefor.” One of the items excluded from that definition is
“[a]nything with a value of one hundred dollars ($100) or less.”

The receipt of items intended to show appreciation for a public servant’s job performance
is expressly addressed in § 303(c) of the Commission’s Rules on Gifts, which provides as
follows:

A public servant is not prohibited from receiving an item conferred to show
appreciation for the public servant’s job performance (i.e., to reward the public
servant for doing his or her job) so long as the value of the item does not exceed
one hundred dollars ($100.00). Items costing more than one hundred dollars
($100.00) which are given to public servants to show appreciation for their efforts
(i.e., to reward them for doing their job) or to reward them for past or future
action are prohibited under this rule.

2 As will be discussed later in this Advisory Opinion, the definition of “gift” also excludes “[a]nything with a value
of one hundred dollars ($100) or less.”
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In short, there is a limit on the amount which can be spent on an item to be presented to
the Senator at the event as a token of appreciation for his many years of service. Anything with a
value of more than one hundred dollars ($100) would be prohibited.

The third question (i.e., whether the balance of the proceeds from the event may be
donated to a § 501(c)(3) charity) will now be addressed. With respect to that question, the
opinion request states that “none of the monies will pass through [the Senator’s] hands, nor will
he have control of any of the proceeds.”

The issue raised by this question is whether the making of a donation to a charity in the
name of a public servant constitutes a “gift” to the public servant. The Commission has
concluded that the answer to that question depends upon whether or not the public servant
exercises any control in regard to the charitable contribution.

In situations where a public servant is allowed to name or approve the recipient of a
charitable contribution, the Commission is of the opinion that the public servant has received the
equivalent of a gift certificate, something which can be dispensed according to his or her own
interests. If, on the other hand, a public servant exercises no control in regard to a charitable
contribution but is merely named as an honoree in connection therewith, then he or she may feel
flattered but would not have received anything of value to dispense or use.

On the facts presented, the Senator will have no participation in the decision concerning
the recipient of the proposed charitable contribution. Accordingly, it is the Commission’s

opinion that the balance of the proceeds from the event may be donated to a charity which is
exempt from taxation under § 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.

This opinion is issued by the Arkansas Ethics Commission pursuant to Ark. Code Ann. § 7-
6-217(g)(2).
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