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The Arkansas Ethics Commission has received a written advisory opinion request
from Representative Mike Hathorn regarding whether a candidate may use campaign
funds as the source of a contribution to a coordinate campaign for other races.

It is the Commission’s understanding that a “coordinate campaign” is not the
campaign of a specific candidate but rather a fund established by a political party to assist
in the election of the party’s candidates. Contributions to the fund are treated as
contributions to the party itself.

Accordingly, the question presented is whether or not a candidate may use his or her
campaign funds to make a contribution to a political party.

The Ethics Commission has previously issued two advisory opinions that addressed the
related question of whether a candidate may use his or her campaign funds to make
a contribution to another candidate. In Advisory Opinion No. 92-EC-013, the Commission
concluded that it was an “improper use of campaign funds....for a candidate to contribute
campaign funds to another’s candidacy.” In reaching that conclusion, the Commission
found that the making of such a contribution constituted a personal use of campaign funds.

In Advisory Opinion No. 97-EC-001, the Commission revisited the issue in a different
context and found that in situations where a candidate purchases a ticket to a fund-raising
event for another candidate, the primary purpose of attending the event is not personal
but rather to further his or her own campaign. As such, a candidate may use campaign
funds to purchase tickets to a fundraising event for another candidate. Accordingly, the
Commission modified its previous opinion and held that each situation would be
reviewed on a case-by-case basis. A rebuttable presumption was established that the use
of campaign funds as a source of funding for a contribution to another candidate is
prohibited as a personal use of campaign funds.
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The use of campaign funds to make a contribution to another candidate’s campaign
was subsequently addressed in the Commission’s Rules on Campaign Finance &
Disclosure. Section 209(f) of those Rules provides, in pertinent part, as follows:

Generally, campaign funds may not be used to make a
contribution to another candidate’s campaign.
Contributions are construed as a personal matter and
transferring a contribution from one campaign to another
person’s campaign is considered a “personal use” of the
funds. However, this general rule is a rebuttable
presumption. There could be times and circumstances
when a candidate may attend a fund raiser for another
candidate and the purpose of attending would be to further
the candidate’s own campaign. Therefore, buying a ticket
to the fund raiser would be permitted. Factual
circumstances thus may indicate a need to deviate from the
general rule that campaign contributions are personal uses
of funds.

The Commission concludes the same analysis should be applied to contributions by a
candidate to a political party. Accordingly, the Commission holds that a candidate is
generally prohibited from using his or her campaign funds to make a contribution to a
political party.

A candidate may use campaign funds to purchase tickets to fundraising events
sponsored by a political party pursuant to Sec. 221(a) of the Rules on Campaign Finance
& Disclosure.

The presence of a candidate at such an event increases his or her public visibility and
serves a legitimate campaign purpose. A candidate must, however, make all reasonable
efforts to attend the event.

Although a candidate is generally prohibited from using campaign funds to fund a
contribution to a political party, the Commission notes there is no such prohibition with
respect to carryover funds’ or surplus campaign funds.” Pursuant to Ark. Code Ann.

! In accordance with Ark. Code Ann. § 7-6-201(3), a candidate who ends an election with campaign funds
remaining may retain as “carryover funds” an amount not exceeding the annual salary of the office sought.

2 pursuant to Ark. Code Ann. § 7-6-201(16), “surplus campaign funds” is defined to mean:

any balance of campaign funds over expenses incurred as of the day of the
election except for:

(A) Carryover funds; and

(B) Any funds required to reimburse the candidate for personal
funds contributed to the campaign or to repay loans made
by financial institutions to the candidate and applies to the
campaign.



§ 7-6-203(j)(1) a candidate is required to dispose of his or her surplus campaign funds
within thirty (30) days following the end of the month in which the general election is held.

There are four permissible methods set forth in Ark. Code Ann. § 7-6-703(j)(1)(A)-(D)
for disposing of such funds. One such method of disposing of surplus campaign funds is to
turn them over to an organized political party.’ Pursuant to § 227(a) of the Commission’s
Rules on Campaign Finance & Disclosure, a person with carryover funds is specifically
authorized to dispose of carryover funds in the same manner as surplus campaign funds.
Accordingly, both surplus campaign funds and carryover funds may be used to make a
contribution to a political party.

This advisory opinion is issued by the Commission pursuant to Ark. Code Ann. § 7-6-
217(g)(2).
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? The term “organized political party” is defined in Ark. Code Ann. § 7-1-101(16) to mean:

any group of voters which at the last-preceding general election
polled for its candidate for Governor in the state or nominees for
presidential electors at least three percent (3%) of the entire vote
cast for the office.



