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ISSUE:

Whether it would be permissible for the Arkansas Game & Fish Commission to present a
golf shirt costing thirty dollars ($30.00) to a member of the General Assembly as a token
of appreciation for his or her support?

BRIEF ANSWER:

Yes. Although Ark. Code Ann. § 21-8-801(1) prohibits the receipt of a gift intended to
reward a public servant for doing his or her job, the definition of “gift” specifically
excludes anything with a value of one hundred dollars ($100.00) or less.

DISCUSSION:

The Ethics Commission has received a written advisory opinion request from the Arkansas
Game & Fish Commission (“AG&FC”). The question presented is whether or not it would
be permissible for the AG&FC to present a golf shirt embroidered with the AG&FC logo to
a member of the General Assembly as a token of appreciation for his or her support.

According to the materials which accompanied the AG&FC’s opinion request, the cost of
such a shirt is thirty dollars ($30.00). It is the Commission’s understanding that the
AG&FC intends to offer a shirt to each member of the General Assembly and that the
shirts are not being offered in exchange for official action.

The receipt of gifts by public servants is addressed in Ark. Code Ann. § 21-8-801(1).
That subsection provides, in pertinent part, that “[n]o public servant shall...receive a
gift...for the performance of the duties and responsibilities of his or her office or
position.”
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In similar fashion, § 303 of the Commission’s Rules on Gifts provides that “[n]o public
servant shall receive a gift for the performance of the duties and responsibilities of his or
her office or position.” It further provides that “[flor purposes of this rule, a gift shall be
prohibited if it is intended to reward a public servant for doing his or her job.”

The term “gift” is defined in both Ark. Code Ann. § 21-8-402(5) and § 300(b) of the
Commission’s Rules on Gifts to mean “any payment, entertainment, advance, services, or
anything of value, unless consideration of equal or greater value has been given therefor.”
The definition goes on, however, to exclude certain items from that meaning. Among the
items excluded is “[a]nything with a value of one hundred dollars ($100) or less.”

The receipt of items intended to show appreciation for a public servant’s job performance
is expressly addressed in § 303(c) of the Commission’s Rules on Gifts, which provides as
follows:

A public servant is not prohibited from receiving an item
conferred to show appreciation for the public servant’s job
performance (i.c., to reward the public servant for doing his
or her job) so long as the value of the item does not exceed
one hundred dollars ($100.00). Items costing more than one
hundred dollars ($100.00) which are given to public servants
to show appreciation for their efforts (i.e., to reward them for
doing their job) or to reward them for past or future action are
prohibited under this rule.

Upon consideration of the facts presented in the instant opinion request, the Commission
has concluded that it would be permissible for the AG&FC to present the golf shirts in
question to members of the General Assembly. Although the shirts are being conferred
to show appreciation for job performance, their value does not exceed one hundred
dollars ($100.00).

It must be noted, however, that offering something of value to a member of the General
Assembly in exchange for official action is not permissible. Such conduct is prohibited
by not only the Arkansas Constitution but also the Arkansas Criminal Code. See, e.g.,
Article 5, § 35 of the Arkansas Constitution and Ark. Code Ann. § 5-52-103.

This opinion is issued by the Arkansas Ethics Commission pursuant to Ark. Code Ann.
§ 7-6-217(g)(2).
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