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The Ethics Commission has received a written request for an advisory opinion from Mr.
Clayton Blackstock. The question asked is whether it is permissible for a public servant
to send a campaign related e-mail from his personal computer at home to a friend, who 1s
also a public servant, at the friend’s e-mail address at work?

The statutory provision applicable to this question is Ark. Code Ann. § 7-1-103(a)(3),
which provides as follows: “[i]t shall ...be unlawful for any public servant to use for
campaign purposes any item of personal property provided with public funds.” This
provision was recently addressed by the Commission in Advisory Opinion 2001-EC-001.

In said opinion, the Commission concluded that a public servant is prohibited from using
a computer purchased, leased, or maintained by a governmental body to send an e-mail
message relating to a campaign. The advisory opinion did not, however, address the
question of whether a public servant is prohibited from sending a campaign related e-mail
from a personal computer at home to another public servant’s e-mail address at work.

Under the facts presented, the sender, a public servant, used his own personal home
computer to generate and send a campaign related e-mail message. There is no indication
that the public servant was on duty at the time the message was sent or that any personal
property provided with public funds was used to either generate or send the e-mail
message.

Upon considering this matter, the Commission concludes that the mere fact that the e-
mail was received on a government computer does not make the sending of the e-mail
prohibited under Ark. Code Ann. § 7-1-103(a)(3). This situation is similar to a person
placing a telephone call to a public servant who is at work. In such a case, it would be
difficult to say that the caller is “using” the government phone.

It does not follow that all campaign related communications received by public servants
in their places of employment are allowable. If such a communication generates a
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response from the public servant recipient while using government property, the recipient
would be subject to the prohibition against using personal property provided with public
funds for campaign purposes. Moreover, the recipient would be subject to the prohibition
found in Ark. Code. Ann. § 7-1-103(2)(A) against devoting any time or labor toward the
campaign of any other candidate during usual office hours.

This advisory opinion is issued by the Commission pursuant to Ark. Code Ann. § 7-6-
217(g)(2).
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