ARKANSAS ETHICS COMMISSION

910 West Second Street, Suite 100

Post Office Box 1917
Little Rock, Arkansas 72203-1917
(501) 324-9600 Fax (501) 324-9606

Toll Free (800) 422-7773
Jack Kearney Graham F. Sloan

Chairman Director

Lacy Kennedy Rita S. Looney

Vice Chairman Chief Counsel
Sally Kibler Robert L. Roddey
Ted Dickey Staff Attorney

Joe Ball
Commissioners Todd Elder
Teresa Keathley
Di 2
ADVISORY OPINION NO. 2003-EC-003 IiRetarsiaf Gomplisce

Issued July 18, 2003

The Arkansas Ethics Commission has received a written advisory opinion request
from the Republican Party of Arkansas. Therein, Mr. Marty Ryall, State Chairman of the
Republican Party, asks two questions related to the hiring by a political party of an
unsuccessful candidate as a consultant. The first such question is whether it is
permissible for a political party to hire an unsuccessful candidate as a consultant in order
to help the candidate pay his or her campaign debts.

The Commission is not aware of any specific statute or rule which would prohibit
a political party from hiring an unsuccessful candidate as a consultant. However, if a
political party hires an unsuccessful candidate for the intended purpose of making
payment on the campaign debt without any expectation of real services from the
consultant, then any payment in excess of the contribution limits could be viewed as an
illegal campaign contribution. Intent is a factual question which must be decided on a
case by case basis. Absent detailed factual information, the Commission cannot opine
regarding the permissibility of a political party hiring a particular unsuccessful candidate
as a consultant.

Assuming it is permissible for a political party to hire an unsuccessful candidate
as a consultant, the second question is whether persons who have contributed the
maximum amount to the candidate may be asked to make contributions to the party with
the understanding that the money will be used to pay the candidate.

Arkansas law places limitations on the amount of campaign contributions
candidates may accept. Specifically, Ark. Code Ann. § 7-6-203(a) states that it shall be
unlawful for any candidate to accept a campaign contribution in excess of one thousand
dollars ($1,000) per election from any person. Conversely, Ark. Code Ann. § 7-6-203(b)
prohibits any person from making a contribution which, in the aggregate, exceeds one
thousand ($1,000) per election. Pursuant to Ark. Code Ann. §7-6-203(d), an organized
political party, may contribute up to two thousand five hundred dollars ($2,500) to each
candidate per election.

Prohibited contributions and contribution amounts are also addressed in §§ 202
and 203 of the Commission’s Rules on Campaign Finance and Disclosure. The relevant
parts of those sections provide as follows:
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§ 202 Prohibited Contributions
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(b) No campaign contribution shall be made to a candidate, a political action
committee, an independent expenditure committee, an exploratory
committee, or a political party unless such contribution is made directly to
the intended recipient, provided that it shall be permissible to make a
contribution to a candidates’ campaign committee instead of directly to the
candidate.

(c) No contribution shall be made to or knowingly accepted by a candidate or
his campaign committee, a political action committee, an independent
expenditure committee, an exploratory committee, or a political party
unless the contribution is made in the name by which the person providing
the funds of the contribution is identified for legal purposes.

§ 203 Contribution Amounts
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(g) All contributions on behalf of a campaign activity, other than in-kind
contributions, in excess of $100 shall be made by a written instrument
containing the name of the donor and the name of the payee.

Whether a political party may accept contributions which will be used to pay the
salary of an unsuccessful candidate hired as a consultant depends upon the true nature of
the employment. The Commission concludes that a political party may solicit
contributions from persons who have contributed the maximum amount to the an
unsuccessful candidate employed by the party so long as the money will be used to pay
the unsuccessful candidate for providing tangible, legitimate services to the party as its
employee. If, on the other hand, the hiring of the unsuccessful candidate is merely a
fiction and no valid or genuine services are provided, any payment from the party in
excess of the statutory limitations would be prohibited.

Additionally, the law requires that contributions be made directly to the intended
recipient. Therefore, if the intended recipient has already accepted the maximum amount
from a particular contributor, that contributor may not make an indirect contribution to
the party for the purpose of retiring the campaign debt of the unsuccessful candidate hired
as a consultant by the party if that person is not providing genuine services to the party.

This advisory opinion is issued by the Commission pursuant to Ark. Code Ann.
§7-6-217(g)(2).
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