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ADVISORY OPINION NO. 2003-EC-004
Issued December 19, 2003

The Arkansas Ethics Commission is issuing this advisory opinion on its own initiative to
clarify the manner in which contributions received by a political party' for use in federal
elections should be accounted for and reported by the party on its political party quarterly
reporting form. The need for such clarification arises from the different manner in which
political parties have treated the reporting of contributions used for federal elections.

During the 84™ General Assembly, the reporting requirements applicable to political
parties were changed. Act 1730 of 2003 amended Ark. Code Ann. § 7-6-223 to provide
that organized political parties shall file a quarterly report with the Secretary of State
within fifteen (15) calendar days after the end of each calendar quarter.

In addition to changing the frequency of reporting, the required contents of reports were
changed to include:

(1) The total amount of contributions received by the political party
during the preceding calendar quarter;

(2) An itemization, including the name, address, employer, and occupation
of each person who made a contribution or contributions to the political party
which, in the aggregate, exceeded fifty dollars ($50.00) in the preceding calendar
quarter, as well as the amount received and date of receipt;

(3) The total amount of money disbursed by the political party during the
preceding calendar quarter; and

(4) An itemization, including the amount of the disbursement, the name
and address of the person to whom the disbursement was made, and the date the
disbursement was made for each single disbursement that exceeded one hundred
dollars ($100). (Emphasis supplied.)

Prior to the 2003 amendment, political parties were required to report contributions on an
annual basis, with itemization of the name, address, employer, and occupation of each

! ““Political party” is defined as “any group of voters which at the last-preceding general election polled for
its candidate for Governor in the state or nominees for presidential electors at least three percent (3%) of
the entire vote cast for the office.” Ark. Code Ann. § 7-1-101(18)(A).
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person who made a contribution or contributions to the political party or any authorized
committee, which in the aggregate exceeded two hundred and fifty dollars ($250) in the
preceding calendar year. The reports filed by the parties both prior to and after the 2003
amendment require the disclosure of “contributions” received by the party.

“Contribution” is defined in Ark. Code Ann. § 7-6-201(4) as follows:

(4)(A)“Contribution” means, whether direct or indirect, advances, deposits, or
transfers of funds, contracts, or obligations, whether or not legally enforceable,
payments, gifts, subscriptions, assessments, payment for services, dues,
advancements, forbearance, loans, pledge or promise of money or anything of
value, whether or not legally enforceable, to a candidate, committee, or holder of
elective office, made for the purpose of influencing the nomination or election of
any candidate; and

(B) “Contribution” includes the purchase of tickets for events such as dinners,
luncheons, rallies, and similar fundraising events; the granting of discounts or
rebates by television and radio stations and newspapers not extended on an equal
basis to all candidates for the same office; and any payments for the services of
any person serving as an agent of a candidate or committee by a person other than
the candidate or committee or persons whose expenditures the candidates or
committee must report under this subchapter. The term “contribution” further
includes any transfer of anything of value received by a committee from another
committee.

(C) “Contribution” shall not include noncompensated, nonreimbursed, volunteer
personal services or travel;

The term “contribution,” as defined by Ark. Code Ann. § 7-6-201, makes no reference to
the purpose for which the contribution is received in determining whether or not the
money or item is indeed a “contribution” which is required to be reported. Rather, the
definition includes “anything of value received by a committee.” Accordingly, it is the
Commission’s opinion that all “contributions” received by a political party should be
reported by the party on its contribution reports filed quarterly (previously, annually)
with the Secretary of State, notwithstanding the fact that the party may choose to place
such contribution in a designated account for use in federal elections. In other words, the
fact that a contribution may ultimately be used by the party in a federal election does not
remove it from the definition of “contribution.”

This advisory opinion is issued by the Commission pursuant to Ark. Code Ann.

§7-6-217(g)(2).
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