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The Arkansas Ethics Commission is issuing this advisory opinion on its own
initiative to address how to determine whether or not a Statement of Financial Interest
(“SFI”) is required to be filed by members of municipal and county boards and
commissions.

As previously discussed', the question of whether or not members of a specific
board or commission are required to file a SFI depends upon whether such members fall
within one of the categories listed in Ark. Code Ann. § 21-8-701(a). Pursuant to that
subsection, the following types of persons are required to file a SFI:

(1) A public official, as defined in § 21-8-402(17);

(2) A candidate for elective office;

(3) A municipal judge or city attorney, whether elected or appointed,

(4) Any agency head, department director, or division director of state
government;

(5) Any public appointee to any state board or commission who is authorized or
charged by law with the exercise of regulatory authority or is authorized to
receive or disburse state or federal funds;’

(6) All persons who are elected members of a school board or who are candidates
for a position on a school board,

(7) All public and charter school superintendents;

(8) Directors of educational cooperatives; and

(9) Any person appointed to one (1) of the following types of regional,
municipal, or county boards or commissions:

(A) A planning board or commission;
(B) An airport board or commission;
(C) A water or sewer board or commission;

' Advisory Opinion Nos. 2003-EC-001, 2002-EC-003 and 2000-EC-004.

% Act 1284 of 2005 amends this provision to eliminate the requirement of filing a SFI when the appointee is
appointed to a state board or commission which is not charged by law with the exercise of regulatory
authority and which receives or disburses state or federal funds only in the form of mileage reimbursement
for members attending meetings of the board or commission.
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(D) A utility board or commission; or
(E) A civil service commission.

If a person is elected to serve on a municipal or county board or commission, then he or
she 1s required to file a SFI pursuant to Ark. Code Ann. § 21-8-701(a)(1) as a “public
official.” That term is defined in Ark. Code Ann. § 21-8-402(17) to mean:

a legislator or any other person holding an elective office of any governmental
body, whether elected or appointed to the office, and shall include such persons
during the time period between the date they were elected and the date they took
office.

The term “governmental body” is defined in Ark. Code Ann. § 21-8-402(6) as:

any office, department, commission, council, board committee, legislative body,
agency, or other establishment of the executive, judicial, or legislative branch of
the state, municipality, county, school district, improvement district, or any
political district or subdivision thereof.

Based upon the foregoing, a person holding an elected position on any type of board or
commission meets the definition of “public official” and is thereby required to file a SFI.
When positions on a board or commission are not elective positions, the fact that a person
serves on the board does not cause such person to meet the definition of “public official.”

The Commission wants to clarify that to hold an elective office does not require that one
be elected on a written ballot at a public polling location on an election day. One can
hold an “elective” office if elected by a show of hands or voice vote in a meeting of
interested persons. A review of the particular board or commission’s enabling legislation
is required to determine whether a person who serves on that board meets the definition
of public official and thus is required to file a SFI.

In the event a person is appointed to serve on a municipal or county board or
commission, then he or she is required to file a SFI only if the board or commission is
one of the five types of boards or commissions enumerated in § 21-8-701(a)(9). Those
types of boards or commission are as follows: (1) planning boards or commissions, (2)
airport boards or commissions, (3) water or sewer boards or commissions, (4) utility
boards or commissions, and (5) civil service commissions. If a person holds an
appointive position on a type of municipal or county board or commission not listed in §
21-8-701(a)(9), then he or she would not be required to file a SF1.



This advisory opinion is issued by the Commission pursuant to Ark. Code Ann. § 7-6-
217(g)(2) .
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