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The Arkansas Ethics Commission has received a written advisory opinion request
from J. Chris Bradley, an attorney with the Arkansas Municipal League (“the League”).
The request poses several questions regarding the permissibility of municipal elected
officials and other public servants investing in a proposed reinsurance company which
would do business with the League. As background and to put the question presented in
context, Mr. Bradley described the mission of the League, including service to its
members through optional benefit programs which are governed by a board or committee
comprised of local elected officials and employees. According to the request, the
optional benefit programs have traditionally obtained reinsurance from the private sector
and by self-funding.

However, because of concerns regarding the pricing stability in the private market
and “the need to more effectively underwrite reinsurance coverage given the potential for
extraordinary loss,” the request states that the League is considering its options, one of
which would be investment in a limited private company such as an Arkansas-based
reinsurer. The request states that “[gliven the nature of the proposed reinsurance
company, municipal elected officials and other public servants, including employees,
would be allowed, if they were so inclined, to invest in the proposed reinsurance
company.” The League seeks answers to seven questions which are set forth and
answered as follows:

Question 1:  May an individual who is a municipal elected official and who also
serves as a trustee or who otherwise participates in the governance
of these optional programs invest in the proposed reinsurance
company?

Answer: Not without running a significant risk of violating Ark. Code Ann.
§ 21-8-304(a). There is no statute under the Ethics Commission’s
jurisdiction which expressly prohibits the described situation.
However, it is the Commission’s opinion that an individual who is
an elected official of a municipality which is a member of the
League and who, by virtue of such membership, serves on a
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Question 2:

Answer:

Question 3:

Answer;

League board or committee which governs the purchase of
insurance would be acting in his or her official capacity as an
elected official in connection with the purchase of such insurance.
In that regard, it is noted that a “municipal elected official” is a
“public official,” which is defined in Ark. Code Ann. § 21-8-402
(17) as a legislator or any other person holding an elective office of
any governmental body.

Pursuant to Ark. Code Ann. § 21-8-304(a), a pubic official is
prohibited from using or attempting to use his or her official
position to secure special privileges or exemption for himself or
herself or for those with whom he or she has a substantial financial
relationship that is not available to others except as may be
otherwise provided by law. The potential for creating a conflict of
interest would be significant in the situation where a public official
is deciding in his or her official capacity to purchase insurance
from a company in which he or she is an investor.

It bears noting that a public official is required to annually file a
Statement of Financial Interest (“SFI”), pursuant to Ark. Code
Ann. § 21-8-701(a)(1). The annual SFI filing would require
disclosure of any investment or holding which exceeds $1,000.00
and disclosure of nongovernmental offices and directorships held
in any business, corporation, firm or enterprise subject to the
jurisdiction of a regulatory agency of the State, or any of its
political subdivisions.

May an individual who is a municipal public servant but who is not
an elected official, such as employees of participating cities or
towns, invest in the proposed reinsurance company?

Yes, as long as he or she does not sit on the League board or committee
which governs the purchase of insurance on behalf of League members.
There is no statute under the Commission’s jurisdiction which expressly
prohibits a municipal employee from investing in a company which does
business with the municipality, either directly or through a league in which
the municipality is a member. Accordingly, it appears that such an
investment would be permissible.

May a municipal elected official or public servant serve on the
board of the proposed reinsurance company?

Yes, provided he or she is not on the League board or committee
which governs the purchase of insurance on behalf of League
members. There is nothing in the statutes under the Commission’s



Question 4:

Answer:

Question 5:

Answer:

jurisdiction which would prohibit a public servant' from serving on
the board of an insurance company. Moreover, it does not appear
there would be a conflict of interest as long as the governmental
body served by the public servant does not purchase insurance
from the insurance company of which the public servant is a board
member. However, a public servant does not lose his or her
identity as a public servant when serving on a private board. The
public servant must make decisions in a manner so as not to secure
special privileges or exemption for himself or herself or his or her
spouse, child, parents, or other persons standing in the first degree
of relationship, or for those with whom he or she has a substantial
financial relationship that is not available to others except as may
be otherwise provided by law. Ark. Code Ann. § 21-8-304(a).

If the above questions receive an affirmative response, then
suppose all board members of a particular optional program or
trust are also investors in the proposed reinsurance company so as
to have a pecuniary interest. May these persons then vote in regard
to doing business with the proposed reinsurance company rather
than some other reinsurance company? Would your response
differ depending on the timing of the vote, i.e., the beginning days
of the proposed reinsurance company?

Any member of a League board or committee which governs the
purchase of insurance on behalf of League members would run a
significant risk of violating Ark. Code Ann. § 21-8-304(a) by
voting to purchase insurance from a company in which he or she
was an investor. One possible scenario which might withstand
scrutiny would be for the League to solicit bids and the members
of the board or committee which governs the purchase of insurance
to vote for the lowest responsible bidder.

Arkansas cities and towns receive state funds in the form of a
“general turnback.” The Arkansas Municipal League receives no
state funds. As such, would Ark. Code Ann. § 21-8-1001, ef seq.
have any application to investors in the proposed reinsurance
company who are also municipal elected officials or municipal
public servants?

No. Ark. Code Ann § 21-8-1001, et seq. prohibits members of
boards or entities which receive state funds from participating in
official decisions if the member has a pecuniary interest in the
matter to be decided. This conflicts of interest statute does not
govern private boards or its members who may also be public
servants.

' A public official is a public servant within the meaning of Ark. Code Ann. § 21-8-402(18).



Question 6:

Answer:

Question 7:

Is an elected municipal official, when serving on the governing
body of a League optional benefit program, acting as a municipal
legislator discharging official duties of his office? See, Ark. Code
Ann. § 21-8-803.

No. An elected municipal official is a “legislator” if he or she 1s a
member of the city council or board of directors of any
municipality. See Ark. Code Ann. § 21-8-402(9). When serving
on the board of a non-governmental body such as the League
optional benefit program, the official is not discharging the official
duties of a municipal legislator.

As previously explained, however, an individual who is an elected
official of a municipality which is a member of the League and
who, by virtue of such membership, serves on a League board or
committee which governs the purchase of insurance on behalf of
League members would be acting in his or her official capacity as
a public official in connection with the purchase of such insurance.

It is difficult to imagine that League members take personal leave
or vacation time to participate in League meetings, etc.
Accordingly, if League members participate in League meetings
while on “city time”, the reporting requirement of Ark. Code Ann.
§ 21-8-803 would appear to be applicable to the decisions made
when serving on the governing body of the League optional benefit
program.

When a legislator is required to take an action in the discharge of
his or her official duties on the city council or city board of
directors that may affect his or her financial interest or cause
financial benefit or detriment to him, the legislator is required to
prepare a written statement describing the matter requiring action
and stating the potential conflict and deliver a copy to be filed with
the statement of financial interest. Ark. Code Ann. § 21-8-803(a).
The obligation to report such potential conflict of interest arises as
soon as the legislator is aware of the conflict, but if the statement
of financial interest filed by the legislator makes the conflict
readily apparent, then no report need be filed. ~Ark. Code Ann. §
21-8-803(b) and (c).

Suppose that the prospective investors in the proposed reinsurance
company are not obtained by general solicitation or general
advertising, but are limited to those persons having an involvement
or interest in municipal government. Would such a solicitation



constitute a special privilege for an elected official or public
servant?

Answer: No. Ark. Code Ann. § 21-8-304(a) contains a general prohibition
against a public official or state employee using or attempting to
use his or her official position to secure special privileges or
exemption for himself or herself or his or her spouse, child, parent,
or other person standing in the first degree of relationship, or for
those with whom he or she has a substantial financial relationship
that is not available to others except as may be otherwise provided
by law. The term “special privileges or exemption” is defined in §
400(p) of the Commission’s Rules on Conflicts to mean: a
particular benefit or advantage unfairly extended to a person
beyond the common advantages of others or the unjustified release
of a person from a duty or obligation required of others. The fact
that the reinsurance company may have a specific profile for its
investors does not cause the public servant recipient of the
invitation to be in violation of this “special privileges” provision.
However, the public servant’s conduct will be subject to the § 21-
8-304 prohibition as discussed above.

While the generic answer to the above-referenced questions is that the laws under
the jurisdiction of the Commission do not specifically prohibit the arrangement described
herein, any public servant involved in the governing body of an optional benefit program
as described herein should be mindful of the referenced provisions and use caution in his
or her investments and decisions while serving on such board.

This advisory opinion is issued by the Commission pursuant to Ark. Code Ann.
§ 7-6-217(2)(2) .
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