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The Arkansas Ethics Commission has received a written request for an advisory opinion
from Mac Campbell, a candidate for State Treasurer. The question posed is whether a
candidate for public office may accept a contribution in the amount of five hundred
dollars ($500.00) from an out-of-state political action committee which is not registered
in Arkansas, but has not made any contributions to other candidates, ballot question
committees, legislative question committees, political parties, county political
committees, or other political action committees in Arkansas during the current calendar

year.

Act 2006 of 2005, codified at Ark. Code Ann. § 7-6-201 et seq, significantly amended the
registration and reporting requirements for political action committees. These changes
are the subject of Advisory Opinion No. 2005-EC-008 which was issued on May 20,
2005. The Commission has also promulgated Rules on Political Committees which
became effective August 29, 2005.

An out-ofistate political committee is required to comply with the registration and
reporting provisions if the committee contributes more than five hundred dollars ($500)
in a calendar year to candidates, political parties, county political parties, county political
party committees, or other political action committees pursuant to Ark. Code Ann. § 7-6-
215(a)(4). This provision is also set forth in § 504 of the Arkansas Ethics Commission’s
Rules on Political Committees.

While neither Ark. Code Ann. § 7-6-215(a)(4) nor § 504 of the Rules specifically
provides that the five hundred dollar ($500) threshold for registration and reporting
applies to contributions to candidates, political parties and other political committees
within the state of Arkansas rather than nationwide, the Commission finds that the
threshold is determined by contributions made only within Arkansas. ]

' Ark. Code Ann. § 7-6-215(b)(4) bolsters this view by requiring specific information about the “financial
institution i72 this state that the committee designates as its official depository for the purposes of depositing
all money contributions that it receives in this state and making all expenditures in this state.” Emphasis

supplied.

Visit Us At Our Web Site
www.arkansasethics.com



Accordingly, an out-of-state political action committee which contributes five hundred
dollars ($500) or less cumulatively within a calendar year is not subject to the registration
and reporting requirement of Ark. Code Ann. § 7-6-215 and is not a prohibited political
action committee. A candidate for public office may accept a contribution from an
unregistered out-of-state political action committee which has not crossed the five
hundred dollar ($500) registration and reporting threshold without violating Ark. Code
Ann. § 7-6-203(e) which makes accepting contributions from a prohibited political action
committee unlawful.

This advisory opinion is issued by the Commission pursuant to Ark. Code Ann. § 7-6-
217(g)(2).
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