ARKANSAS ETHICS COMMISSION

910 West Second Street, Suite 100
Post Office Box 1917
Little Rock, Arkansas 72203-1917
(501) 324-9600 Fax (501) 324-9606
Toll Free (800) 422-7773

Sally Kibler Graham F. Sloan
Chairman Director
Ted Dickey Rita S. Looney
Vice Chairman Chief Counsel
Joe Ball Robert L. Roddey
Larry Ross Staff Attorney
Herschel Cleveland
Commissioners Todd Elder

Teresa Keathley
Directors of Compliance

ADVISORY OPINION NO. 2005-EC-016
Issued November 18, 2005

The Arkansas Ethics Commission is issuing this advisory opinion on its own
initiative in response to a number of inquiries concerning the registration and reporting
requirements applicable to political action committees (“PACs”) under Act 2006 of
2005." Four primary questions related to PACs will be addressed:

Question 1. Is a federal PAC required to register and report in Arkansas if it
makes contributions to Arkansas candidates, ballot question committees,
legislative question committees, political parties, county political party
committees, or political action committees?

Answer: Pursuant to Ark. Code Ann. § 7-6-215(a)(4), all out-of-state political
action committees, including federal PACs, are required to comply with the
registration and reporting provisions if the committee contributes more than five
hundred dollars ($500) in a calendar year to candidates, political parties, county
political parties, county political party committees, or other political action
committees. This provision is also set forth in § 504 of the Arkansas Ethics
Commission’s Rules on Political Committees. The five hundred dollar ($500)
threshold for registration and reporting applies to contributions made within the
state of Arkansas rather than nationwide. See Advisory Opinion No. 2005-EC-
015.

Question 2. Can a federal candidate committee make a contribution to Arkansas
candidates, ballot question committees, legislative question committees, political
parties, county political party committees, or political action committees without
being required to register and report as a PAC?

Answer: It is the Commission’s opinion that a federal candidate committee does
not “receive contributions in order to make contributions.” Accordingly, such a
committee does not meet the definition of “approved political action committee”
set forth in Ark. Code Ann. § 7-6-201(1)(A) and, therefore, is not required to

! This Act has been codified at Ark. Code Ann, § 7-6-201 et seq.
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register and report as a PAC in Arkansas. It is noted that a federal candidate
committee is subject to registration and reporting under Federal law.

Question 3. If an auxiliary committee, such as a women’s political committee, is
also an active civic and/or charitable organization, may it continue to pursue such
purposes and also register as a PAC? If so, do all of the contributions it accepts
count toward the $500 registration threshold?

Answer: An auxiliary committee of a political party or any committee other than
a county political party committee may remain active as a civic and/or charitable
organization without running afoul of the laws regarding political action
committees. If, however, such committee receives contributions during a
calendar year which, in the aggregate, exceed five hundred dollars ($500) for
purposes of making contributions to candidates, ballot question committees,
legislative question committees, political parties, county political party
committees, or other political action committees, then the committee is required
to register and report as a PAC. Because an approved Arkansas PAC exists for
political purposes and not for civic or charitable purposes, it is the Commission’s
opinion that the committee is required to keep its political funds separate from its
other donations. The committee is only required to register and report its political
contributions and otherwise comply with the applicable PAC registration
requirements when contributions received for political purposes exceed $500
during a calendar year.’ Charitable contributions made to the organization and
which are not to be used by its PAC for political purposes will not count toward
the registration threshold.

Question 4. Is there more than one way a federal or other out-of-state PAC
seeking to make contributions in Arkansas can comply with the applicable
registration and reporting requirements? If such a PAC elects to set up a new
PAC in Arkansas, is there a dollar limit regarding the transfer or “set-up”
contribution from the initial PAC to the new Arkansas PAC? How does the new
Arkansas PAC report its beginning balance entry?

Answer: A federal or other out-of-state PAC may comply with the applicable
Arkansas PAC laws in one of two ways. First, such a PAC may choose to register
itself as an Arkansas PAC and comply with the registration and reporting
provisions of § 7-6-215, including the appointment of a treasurer who is a
qualified elector of this state and the establishment of an account in a depository
within Arkansas. The beginning balance entry should reveal the PACs then
current balance on hand. Thereafter, the PAC is required to report all
contributions received (whether in or out of state) and all expenditures made in
this state. For purposes of balancing the reporting form, the PAC will need to
make a lump-sum entry of expenditures made out of state.

? See Advisory Opinion No. 2005-EC-008 for a complete explanation of the new requirements under Ark.
Code Ann. § 7-6-215.



Second, a federal or other out-of-state PAC may set up an Arkansas PAC by
making a transfer or “set-up” contribution to the new PAC without being
required to register itself as an Arkansas PAC if such transfer or “set-up”
contribution and any other contributions from the federal or out-of-state PAC do
not exceed five hundred dollars ($500) in a calendar year. If the PAC desires to
make a larger transfer or “set-up” contribution, it must register itself as a PAC in
order to do so. The transfer or “set-up” contribution would, however, be subject
to the five thousand dollars ($5,000) limit set forth in Ark. Code Ann. § 7-6-
201(6)(D). When reporting the beginning balance entry, the new PAC may report
the contribution from the initial PAC in a lump sum, without itemization of its
contributions which comprise the transfer or “set-up” contribution.

This advisory opinion is issued by the Commission pursuant to Ark. Code Ann.
§ 7-6-217(g)(2) .

Rita S. Looney, Chief Counsél




