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The Ethics Commission has received a written request for an advisory opinion from Mr.
Steven Parker who is the Director of the Boston Mountain Solid Waste District. In his
advisory opinion request, Mr. Parker asks whether or not the board members of that
particular entity are required to file a Statement of Financial Interest (“SFI”’) on an annual
basis.

It is the Commission’s understanding that the regional solid waste management district
was created pursuant to Ark. Code Ann. § 8-6-701 ef seq. This statute renamed the eight
regional solid waste planning districts as “regional solid waste management districts” and
set forth the procedure for establishing the governing board of the districts.

As previously discussed', the question of whether or not the board members of the solid
waste management district are required to file a SF1 depends upon whether such members
fall within one of the categories listed in of Ark. Code Ann. § 21-8-701(a). Pursuant to
that subsection, the following types of persons are required to file a SFI:

(1) A public official, as defined in § 21-8-402(17);

(2) A candidate for elective office;

(3) A municipal judge or city attorney, whether elected or appointed,;

(4) Any agency head, department director, or division director of state government,
(5) Any public appointee to any state board or commission who is authorized or
charged by law with the exercise of regulatory authority or is authorized to receive or
disburse state or federal funds;

(6) All persons who are elected members of a school board or who are candidates for a
position on a school board,

(7) All public and charter school superintendents;

(8) Directors of educational cooperatives; and

(9) Any person appointed to one (1) of the following types of regional, municipal, or
county boards or commissions:
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(A) A planning board or commission,

(B)  An airport board or commission;

(C) A water or sewer board or commission;
(D) A utility board or commission; or

(E) A civil service commission.

It is clear that being a member of the board of an management district created in
accordance with Ark. Code Ann. § 8-6-701 would not cause a person to fit into the
categories listed in subdivisions (a)(2)-(8) of § 21-8-701. Thus, the question becomes
whether a person who holds a position on the board of such a district is required to file a
SFI by either subdivision (a)(1) or (9).

The first such subdivision, Ark. Code Ann. § 21-8-701(a)(1), requires that a SFI be filed
by a “public official.” That term is defined in Ark. Code Ann. § 21-8-402(17) to mean
the following:

a legislator or any other person holding an elective office of any governmental
body, whether elected or appointed to the office, and shall include such persons
during the time period between the date they were elected and the date they took
office.(Emphasis supplied.)

A review of the statute shows that each district is to be governed by a management board
which is to be composed of representatives of the counties and of the larger cities within
the district. Ark. Code Ann. § 8-6-703(b)(1). The county judge of each county within the
district and the mayor of each city entitled to a representative shall serve on the board,
unless the county judge or mayor appoints a member to the board, with confirmation of
the county or city. Vacancies on the board are filled by appointment of the mayor or
county judge. Ark. Code Ann. § 8-6-703(c)(4).

In accordance with the foregoing, positions on the board of the district are appointive, not
elective. Accordingly, the fact that a person serves on a solid waste board would not
cause such a person to be required to file a SFI by meeting the definition of a public
official.

The second provision to be addressed is Ark. Code Ann. § 21-8-701(a)(9). Pursuant
thereto, a person is required to file a SFI if he or she is appointed to certain types of
regional, municipal, or county boards or commissions. Those types of boards or
commissions are (i) planning boards or commissions, (ii) airport boards or commissions,
(iii) water or sewer boards or commissions, (iv) utility boards or commissions, or (v) civil
service commissions.



Although the solid waste management district is a regional board, it is not one of the
specific types of regional, municipal, or county boards or commissions enumerated in §
21-8-701(a)(9). Accordingly, it is the Commission’s opinion that a board member of a
regional waste management district is not required to file a SFI by virtue of his or her
status as a member of that board.

This opinion is issued by the Arkansas Ethics Commission pursuant to Ark. Code Ann. §
7-6-217(g)(2).

Rita S. Looney, Chief Counsel



