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The Ethics Commission has received a written request for an advisory opinion from Clint
Reed, Executive Director of the Republican Party of Arkansas. In the advisory opinion
request, Mr. Reed references a recent political advertisement and asks whether or not
such an advertisement would constitute a nonmoney (or “in-kind”) contribution from the
candidate who is running the ad to another candidate who is also referenced in the ad.
The text of the ad is as follows:

“_..Senator Tim Wooldridge has more actual state government experience than all
of the other lieutenant governor candidates combined, making him the most
qualified to partner with Mike Beebe to lead Arkansas.”

This particular ad advocates the election of Tim Wooldridge as Lieutenant Governor
while also referencing an unopposed Democratic gubernatorial candidate, Mike Beebe.
Accordingly, the situation presented requires an analysis of the content of political
advertising and what, if any, regulatory authority this Commission has regarding the
language used in such advertisements and the consequence of using certain words or
phrases in campaign ads.

In a recent opinion, the Commission specifically addressed the applicable laws regulating
certain political speech, primarily focusing on the arena of issue advocacy
advertisements. However, the Commission noted that “[plaid advertisements which
expressly advocate the election or defeat of a clearly identified candidate are regulated
through the law as applied to independent expenditures or as political contributions
reported by the candidate benefited.” When done in cooperation with the candidate
benefited, an ad that expressly advocates the election or defeat of a candidate constitutes
a contribution to the candidate benefited and such a nonmoney (or “in-kind”) contribution
is limited to $2,000 per election. If an ad contains express advocacy but is done
independently (no cooperation with the candidate), then reporting is required as an
independent expenditure.
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The statutory definitions of the relevant terms are defined by Ark. Code Ann. § 7-6-201.
These terms are defined as follows:

(4)(A) “Contribution” means, whether direct or indirect, advances...or anything
of value. . .to a candidate, [or] committee... made for the purpose of influencing
the nomination or election of any candidate.”
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(8) “Expenditure” means a purchase...or anything of value...made for the
purpose of influencing the nomination or election of any candidate.”
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(11) “Independent expenditure” means any expenditure which is not a
contribution: and (A) Expressly advocates the election or defeat of a clearly
identified candidate for office; (B) Is made without arrangement, cooperation, or
consultation between any candidate ... and the person making the expenditure...;
and (C) Is not made in concert with or at the request or suggestion of any
candidate...”

In the Commission’s Rules on Campaign Finance and Disclosure, an “in-kind
contribution” is defined in § 200 (1) as “a contribution of goods, services, or any other
thing of value, or its use, other than money and includes an agreement made or other
obligation incurred, whether legally enforceable or not, to make such a contribution in the
future.” Further guidance regarding political advertisements as “in-kind” contributions is
given in Rules § 205 (d) and (f):

(d)...A political advertisement by a political party on behalf of a specifically
named candidate expressly advocating the election of the candidate or the defeat
of the candidate’s opponent constitutes an in-kind contribution....

(f) Political advertising, as detailed in subsection (d) above, supporting more than
one candidate and other forms of political marketing may be an in-kind
contribution. If political advertising or other mass political marketing technique
supports more than one candidate and is determined to be an in-kind contribution,
the amount of the contribution shall be determined and reported by dividing the
full value of the political advertising or marketing by the number of persons
benefited. Each candidate specifically listed by the advertisement shall assume the
pro rata share of the costs of the contribution.



Although the referenced ad is not one placed by a political party, it nevertheless makes
reference to a candidate other than the one who is expressly advocating his own election.
When an ad expressly advocates the election of more than one candidate, the rule is clear
that each shall assume a pro rata share of the cost of the ad. However, the specific
language in this advertisement does not rise to the level of express advocacy as it relates
to the referenced candidate, Mike Beebe.

While it is likely true that Mr. Wooldridge hopes to gain favor by pairing himself with
the unopposed Democratic candidate for governor, this ad does not expressly advocate
Mr. Beebe’s election. Therefore, based on the facts presented and the applicable law, it is
the Commission’s opinion that the content of the ads as described in the opinion request
does not expressly advocate the election of Mike Beebe and therefore does not amount to
an in-kind contribution to his campaign. Likewise, because there is no express advocacy,
no independent expenditure has occurred.

It is noted that this opinion is being issued based on the provisions set forth above as
applied specifically to the ads as described in the request. Paid advertisements which
expressly advocate the election or defeat of a clearly identified candidate are regulated as
either independent expenditures or as in-kind contributions reported by the candidate
benefited.

This opinion is issued by the Arkansas Ethics Commission pursuant to Ark. Code Ann. §
7-6-217(g)(2).
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