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The Arkansas Ethics Commission has received a written advisory opinion request
submitted on behalf of the Arkansas Bankers Association PACs (Group -1, Group-2,
Group-3 and Group-4). Briefly stated, the question asked is whether or not an Arkansas
approved political action committee may accept a contribution from an out-of-state
political action committee, assuming that the contribution is within the limitations set
forth in Arkansas law as to amount and time period.

The two types of political action committees (“PACs”) regulated by Arkansas law
are approved PACs and small donor PACs. Ark. Code Ann. § 7-6-201(1)(A) (2003
Supp.) defines an “approved political action committee™ as any person' who:

(1) Receives contributions from one (1) or more persons in order to make
contributions to candidates;

(i1) Does not accept any contribution or cumulative contributions in
excess of five thousand dollars ($5,000) from any person in any
calendar year; and

(iii) Has been registered pursuant to § 7-6-215 for at least four (4)

continuous months prior to making contributions to candidates.

“Small donor political action committee,” as defined in Ark. Code Ann. § 7-6-201(15),
means any person who:

(A)Receives contributions from one (1) or more individuals in order to
make contributions to candidates;

(B) Does not accept any contribution or cumulative contributions in excess
of twenty-five dollars ($25.00) from any individual in any calendar
year; and

! The term “person” is defined in Ark. Code Ann. § 7-6-201(12) (2003 Supp.) as “any individual
proprietorship, firm, partnership, joint venture, syndicate, labor union, business trust, company,
corporation, association, committee, or any other organization or group of person acting in concert.”
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(C)Is registered pursuant to § 7-6-215 prior to making contributions to
candidates.

The Commission has addressed the issue of contributions received by an
Arkansas approved PAC from an out-of-state PAC in Advisory Opinion No. 92-EC-003.
In that opinion, the commission opined that an out-of-state PAC may contribute to an in-
state PAC within the monetary limits of Arkansas law for contributions. While the
statutory contribution limit has increased since that opinion was issued, the remainder of
the applicable statute has not been modified.

Although the specific question raised herein relates to approved PACs, it should
be noted that by definition small donor PACs can only receive $25.00 contributions from
individuals. Therefore, it would not be permissible for a small donor PAC to receive a
contribution in any amount from an out-of-state PAC.

In 1999, the Commission issued Advisory Opinion 99-EC-019 in which it
addressed the question of whether it is permissible for a registered PAC (either approved
or small donor) to make a contribution to another registered PAC. Therein, the
Commission concluded that because neither approved PACs nor small donor PACs are
statutorily authorized to use contributions received for any purpose other than making
contributions to candidates, it was not permissible for a registered PAC to make a
contribution to another PAC.

This prohibition applies to the making of contributions and not the receipt thereof.
Because Arkansas law allows approved PACs to receive contributions from a “person” as
defined in Ark. Code Ann. § 7-6-201(12) (2003 Supp.), it appears that there is no
prohibition in Arkansas law against any type of entity enumerated, whether it be a
corporation, association or a committee (including a PAC), from making contributions to
an Arkansas approved PAC.

Accordingly, unless and until there are substantive changes in the law related to
Arkansas PACs, an Arkansas approved PAC is not in violation of Arkansas law by
accepting a contribution of $5,000 or less in any calendar year from a “person” as defined
in Ark. Code Ann. § 7-6-201(12) (2003 Supp.), so long as that person is not a foreign
corporation and is a citizen of the United States.

This advisory opinion is issued by the Commission pursuant to Ark. Code Ann.
§ 7-6-217(g)(2).
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