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The Arkansas Ethics Commission has received a written advisory opinion request
from Willie Price of West Helena, Arkansas. The question asked is whether or not it is
permissible for the president of a school board to participate in a 4-3 decision to hire his
brother as superintendent of the school district.

In reviewing the statutes under the Ethics Commission’s jurisdiction, it is noted
that there is no statute which expressly prohibits a person sitting on a school board from
voting on matters which relate to the hiring of a family member by the board. Ark. Code
Ann. § 21-8-1001(a)(1) does provide that no board member of an entity receiving state
funds shall participate in, vote on, influence, or attempt to influence an official decision if
the member has a pecuniary interest in the matter under consideration.

Another statute of potential applicability is Ark. Code Ann. § 21-8-304(a) which
contains a general prohibition against a public official using or attempting to use his or
her official position to secure special privileges or exemption for himself or herself or his
or her spouse, child, parent, or other person standing in the first degree of relationship, or
for those with whom he or she has a substantial financial relationship that is not available
to others except as may be otherwise provided by law.

The term “special privileges or exemption” is defined in § 400(p) of the
Commission’s Rules on Conflicts to mean a “particular benefit or advantage unfairly
extended to a person beyond the common advantages of others or the unjustified release
of a person from a duty or obligation required of others.” Prior to the adoption of the

Rules on Conflicts, the Commission had discussed “special privileges or exemption” 1n
Advisory Opinion Nos. 2001-EC-003 and 2004-EC-001".

! Commissioners Dickey and Ball dissented on the basis that if the Legislature has chosen not to define
“special privilege” as to employment, and has left that responsibility to the Commission, then employment
equals special privilege.
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In Advisory Opinion No. 2001-EC-003, it was noted that Ark. Code Ann. § 21-8-
304(a) does not constitute a blanket prohibition against a public official hiring a family
member. Advisory Opinion No, 2004-EC-001 went on to recognize that:

“[almong the factors to be considered in deciding whether the public official
hiring of a relative constitutes a special privilege are whether required procedures
such as advertising or posting the position were followed, the qualifications of the
relative compared to others who applied for the position or previously held the
same position, and the amount of salary offered to the relative in comparison to
the amount paid to other employees not related to the public official.”

Other factors which would merit consideration include the pecuniary interest the
president may have in the brother’s hiring and whether or not his vote was determinative
on the matter under consideration. While the factors referenced herein provide guidance
for the Commission’s consideration of such matter, the facts of each situation must be
evaluated on a case-by-case basis.

The advisory opinion process, however, is not a vehicle designed to make factual
findings regarding events which have already occurred. An advisory opinion, by its very
nature, is intended to provide guidance related to future conduct—not past events—and 1s
prospective in its application. Accordingly, the Commission cannot opine regarding the
permissibility of a specific past event.

This advisory opinion is issued by the Commission pursuant to Ark. Code Ann.
§ 7-6-217(g)(2) and is not intended to provide the basis for a complaint nor a defense
thereto.
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