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Association of Milk Producers, Inc.
P. 0. Box 5040

Arlington, TX 76005

Dear Mr. Clark:

On June 14, 1991, this office received your request for an official
opinion under authority of Initiated Act 1 of 1990 and Initiated
Act 1 of 1988 (as amended). Your questions deal with reimbursement
of travel related expenses of a public official by an organization.
I have paraphrased your question number one as:

If an Arkansas legislator, acting in his
official capacity as a member of a subcommittee
of the Arkansas State General Assembly, appears
before a subcommittee of the United States
Congress to testify on behalf of (or against)
legislation in which a "producing organization"
is interested, may the "producing

organization" reimburse the legislator’s travel,
lodging, and meal expenses without violating
Arkansas Conflict of Interest laws?

The portions of Arkansas law pertinent to your question are these:

ACA Section 21-8-801: No public servant shall:

(1) Receive a gift or compensation as

defined in subchapter 4 of this chapter, other
than income and benefits from the governmental
body to which he or she is duly entitled, for

the performance of the duties and responsibilities
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of his or her office or position.

ACA Section 21-8-402: As used in subchapters 4-8
of this chapter, unless the context otherwise

requires:

(5) (A) "Gift" means any payment,
entertainment, advance, services, or anything

of value, unless consideration of equal or greater
value has been given therefore.

(B) The term "gift" does not include:

(ii) The giving or receiving of food,
lodging, or travel which bears a relationship
to the public servant’s office and when appearing

in an official capacity

(7) "Income" or "compensation" means any

money or anything of value received, or to be

received as a claim for future services, whether

in the form of a retainer, fee, salary, expense,
allowance, forbearance, forgiveness, interest,
dividend, royalty, rent, or any other form

of recompense or any combination thereof

(17) "Public Servant" means all public officials,
public employees, and public appointees"

As your question suggests that the legislator is "acting in his
official capacity", I will assume for purposes of this opinion that
he or she attended the hearing at the United States Congress on
some subject of interest to the subcommittee to which he or she is
assigned, or to the Arkansas General Assembly as a whole. I will
also assume, for purposes of this opinion, that the legislator
referred to did not attend the hearing to testify specifically at
the request of or on the specific behalf of the "producing
organization" to which you refer.l! Given those assumptions, it is
my opinion that the granting or accepting of reimbursement for
actual expenses does not violate Arkansas law in the situation you

describe.

As our law points out, the legislator would be in violation of

1The public official should, as a wise course, and must, if
challenged on his or her claim that the appearance for which
reimbursement is sought was "official business", have proof that
his employing agency requested or authorized the appearance for

which reimbursement is sought.
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Arkansas’ law only if he accepted a "gift" or "compensation" for
performing the duties and/or responsibilities incumbent to his
office. [ACA Section 21-8-801(1)] The reimbursement of the costs
you list is specifically exempted from the definition of "gifts".
The definition of "compensation" is not so clearly defined in our
statutes, however, the commonly accepted definition is that of a
payment made under obligation for services or other value received.
That definition does not encompass, in my opinion, reimbursement
for travel and related expenses of a public official who is acting
in his or her professional capacity, provided the reimbursement
does not exceed the amount the official actually expended to
conduct his or her official duties.

Your second question, paraphrased is:

If the reimbursement of food, travel and
lodging expenses does not violate Arkansas law,
what is the proper procedure for legislator,

as well as the "producing organization", to
disclose the expenditure?

The portions of Arkansas law pertinent to this question are:

ACA Section 21-8-701. "Persons required to file -
exemptions - contents"

(a) The following persons shall file a
written statement of financial interest:

(1) A public official, as defined in
subchapter 4 of this chapter

ACA Section 21-8-402 "Definitions."

(16) "Public Official" means a legislator

or any other person holding an elective

office of any governmental body, whether elected
or appointed to the office.

ACA Section 21-8-701

(c) The statement of financial interest shall

be filed by January 31 of each year . . . The
statement of financial interest shall include the

21t is a clear violation of the ethics laws of Arkansas, and
possibly other criminal laws, for a public official to accept
"reimbursement" for an expense for which he has already been

paid.
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following:

(8) Each nongovernmental source of payment

of the public servant’s expenses for food, lodging,
or travel which bears a relationship to the public
servant’s office when the public servant is
appearing in his or her official capacity when the
expenses incurred exceed one hundred fifty dollars
($150). The public servant shall identify the name
and business of the person or organization paying
the public servant’s expenses and the date and
nature of that expenditure if not compensated by the
entity for which the public servant serves;"

As the above statutes dictate, a legislator whose expenses are
reimbursed when he or she is on official business must report that
fact on the next Financial Disclosure Statement. Arkansas statute
does not require any entity, which is not a registered lobbyist, to
report the reimbursement of a public official’s job related
expenses. However, allow this opportunity to caution that an
attempt to routinely engage in such a practice in order to
influence an official’s actions may be viewed as illegal lobbying,
with significant consequences. Further, your questions suggest
that the legislator’s determination to attend the hearing at the
United States Congress, and the subject matter of his testimony,
were made independent of the reimbursement of his or her expenses.
If it appears otherwise, in a particular fact situation, this

opinion would not apply.

Sincerely,

Jack R. Kearney
Director/Chief Counsel
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