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Honorable Bill McCuen
Secretary of State

256 State Capitol
Little Rock, AR 72201

Dear Secretary McCuen:

On August 1, 1991, this office received your request for an
official opinion, under authority of Initiated Act 1 of 1988 (as
amended) and Initiated Act 1 of 1990. You requested further
clarification in reference to Opinion No. 91-EC-004 to Senator
Charlie Cole Chaffin regarding '"carryover" funds from a former
campaign that are to be used in a new campaign.

After a request from our office for further comment from you
on the opinion request, the following expansion of the request was

included:

I feel that the "carryover" funds
Senator Chaffin referred to should be
shown as a contribution. Please see
A.C.A. § 7-6-201 (2) (A) which defines a
contribution as "...transfers of funds...".
Also consider § 7-6-207 (b) (1) CONTENTS
OF REPORTS ’(B). The name and address
of each person, including the candidate,
who made a contribution which, in the
aggregate, exceeds one hundred dollars

($100) ;"

In the past, this office has
instructed candidates to show expenditures
equal to contributions or show a deficit.
Senator Chaffin would not have to
itemize the $6,361.54 if this total was
comprised entirely of contributions
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received in amounts of $100 or less.
That is not the case since these
funds were put into the 1991 campaign

in a lump sum.

The specific answer to your initial question is that Senator
Chaffin should report the "carryover" on her initial campaign
report as a "carryover" or "carryover from past campaign". That
is, the Commission’s opinion that this "carryover" from Senator
Chaffin’s previous campaign is not to be considered a contribution

from herself, is unchanged.

We are appreciative of the fact that this is an entirely new
term brought into the campaign finance disclosure process in
Arkansas. We’re also aware that the use of this category of
"contribution" to the new campaign is somewhat disruptive of the
process previously in use at your office. However, we are of the
considered opinion that the funds allowed by statute to be carried
over from the previous campaign is not a contribution from the
candidate. We must, then, adopt some procedure to accommodate what
is a finance tool newly recognized in Arkansas law. The only way
to accomplish this accommodation is to alter the reporting

requirement and the reporting form.

The accommodation could be achieved by providing a space on
the Arkansas candidate "Report of Contributions and
Expenditures".l For Senator Chaffin, and other candidates who may
have used the forms which do not presently have this designated
space, should be instructed that the "carryover" mentioned in our
opinion 91-EC-004 must be specifically denoted on the form provided

or by some supplemental means.

Finally, you express concern that Senator Chaffin could, under
our Opinion No. 91-EC-004, show a "lump sum" of $6,361.54 without
itemizing from where or whom this money came. On the contrary, it
is quite simple to determine the maximum amount of "carryover" to
which Senator Chaffin is entitled. Moreover, her final report or
the supplemental report after the last campaign should account for
every cent that she reports as a '"carryover".

It is, therefore, our opinion that the amount carried over

1T have taken the liberty of attaching to this opinion a copy
of a portion of the Washington State Public Disclosure Commission’s
law which covers it’s surplus campaign funds. That state’s law,
which is very similar to Arkansas Campaign Finance laws, translates
the "carryover" category of finance onto the Candidate Disclosure
form as "cash on hand from previous campaign year". A copy of that
form is also included.
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from a previous campaign is not required to be reported as a
contribution. Those candidates who seek to use '"carryover" funds
which meet with Arkansas law, must be allowed to so report it
provided the funds are specifically so denoted on the Report of
Contributions Expenditures or some supplement thereto.
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