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June 24, 1991

Senator Charlie Cole Chaffin
12180 Interstate 30
Benton, AR 72015

Dear Senator Chaffin:

On June 3, 1991, this office received your request, under authority
of Initiated Act 1 of 1988 and Initiated Act 1 of 1990, for an
official opinion. Your requests deal with campaign finance and
your explanation that you’ve used (in excess of $500.00) monies,
retained from your successful 1990 campaign for the Arkansas
Senate, for "advertising, contributions, and partial payment to a
consultant for the 1992 primary election" (in excess of $500.00).

Your gquestion is:

"Is the money remaining in a campaign
account from one election and used for
campaign expenditures in another election
a contribution from the candidate?"

In order to arrive at my opinion in response to your question, I
have endeavored to answer two (2) other gquestions not specifically
addressed in your reqguest, but which of necessity must affect your

circumstance. The first is:

What do the Acts (Initiated Act 1

of 1988 and Initiated Act 1 of 1990)
mandate or permit be done with monies
retained from previous political campaigns?

ACA Section 7-6-203 provides, specifically:
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(3) Within thirty (30) days following

a general election, a candidate shall turn
over tc either (1) the State Treasurer for
the benefit of the general revenue fund of
the state apportionment fund, (2) an
organized political party as defined in
Arkansas Code 7-1-101 (1), or (3) the
contributors to the candidate’s campaign
any balance of campaign funds over expenses
incurred as of the day of the election
except for (1) an amount egual to the yearly
salary, excluding expense allowances, set by
Arkansas law for the office sought and (2)
any funds required to reimburse the candidate
for personal funds contributed to the
campaign or to repay loans made by financial
institutions to the candidate and applied to

the campaign."

That section of the law clearly limits what may be done with funds
a candidate accumulates during a campaign. Not only is the law
clear as to what may be done with those funds - but it 1is equally
clear what the people of Arkansas intended in enacting the law: to
end the taint and appearance of taint upon the electoral process by
putting a stop to the accumulation of funds by public officials and
candidates for public office, which were unwarranted and out of
proportion to that necessary for the public election process.

In order to accomplish this the people required that funds
accumulated by a campaign, but no longer necessary for the election
process, be (1) given to the state, (2) given to the candidate’s
political party, or (3) returned to the candidate’s contributors.
There are specific exceptions a candidate may take to the
expurgation requirement. Those exceptions are specified in the Act
as: (a) the retention of a sufficient amount to reimburse a
candidate’s personal funds expended on the campaign or to retire a
personal loan taken out to finance the campaign, or (b) an amount
equal to the yearly salary of the office sought by the candidate.
(1) The reasoning upon which the exception for retaining funds to
retire personal funds and loans to the campaign seems easily
discernable. That is, because the act does not prohibit a
candidate from using his or her own funds, nor from arranging loans
from public institutions to fund his or her candidacy, it logically
follows that he or she should be allowed to retire those loans and
recoup his or her personal funds, to the extent possible, from

assets the campaign generated.

The exemption which allows a candidate to retain "an amount equal
to the yearly salary ." is not so clear either in its purpose
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or the reasoning upon which it is based. This lack of clarity is
compounded by the failure of the act to guide the candidate as to
what purposes the retained funds may be put. There could, of
course, be many uses to which these funds may be put. The most
apparent options are (1) some form of personal use, (2) the
continuation of a form of a campaign account or (3) use in the
successful candidate’s operation of this or her elective office.

As the people of Arkansas were quite specific in restricting
campaign activity which they Zfound most threatening to their
political process, it is logical that particular restrictions on
the use of monies retained after an election could have been voted
into the law if such restrictions were desired by the people. BAs
there are no such restrictions placed in the Act, it is my opinion
that a candidate may convert an amount equal to the yearly salary
for the office sought, excluding expense allowances, to any use the
former candidate chooses, including to his or her personal use or

to retain a candidacy campaign finance fund.

lThere are some thirty five (35) states that now have their
campalgn and election processes governed by ethics and/or campaign
commissions or offices. THese several offices have formed an
organization to keep abreast of ethics law developments, for
education and for technical assistance to the several state
offices. Arkansas is a member of this group, The Council on

Governmental Ethics Law (COGEL).

A review of the leglslatlon, rules and regulation of the several
states reveal that there is a variance as to whether a candidate
may retain any of the surplus funds when a campaign ends, and to
what use any funds retained may be put. Some states prohlblt the
retention of any campaign funds once the election is held; others
allow limited retention of funds, but restrict the purposes for
which the funds may be used. What is clear from the data is that,

among those states that do prohibit the retention of surplus funds,
as well as those states having limitations on the use to which
those funds may be pmt the prohibitions and limitations are
clearly spelled out in leglslatlon or regulations. COGEL has
developed a Model law for Campaign Finance, Ethics and Lobbvinag
Requlations. That model law would not allow the retention of funds
after an election, except for those "obligated for the payment of
expenses incurred to further the candidate’s candidacy". The model
law reguires that surplus funds be granted to the state’s general
fund; returned to contributors on a pro-rata basis, turned over to
a partisan candidate’s political party or a combination of those

options.
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The second preliminary guestion, paraphrased, is:

At what point in Arkansas’ electoral
process may a person be considered a

candidate for office?

As regards the guestion of when a "candidacy" or campaign for the
next election begins, the Act itself does not give a triggering
date or event.?2 However, ACA Section 7-6-201 (3) does provide:

"Candidate" means any person who has
knowingly and willingly taken affirmative
action, including the solicitation of funds,
for the purpose of seeking nomination for or

election to any public office;"

It is therefore, my opinion that you became a "candidate" when you
"spent more than $500.00 for advertising, contributions and partial

payment to a consultant for the 1992 primary election'.

Regarding your specific gquestion,

"What is a contribution?" The act, does not provide substantial
guidance. A definition is, however, provided in other election
laws. Specifically, ACA Section 7-6-201 provides:

(2) (&) “cContribution'" means, whether

direct or indirect, advances, deposits, or
transfers of funds, contracts, or obligations,
whether or not legally enforceable, to a
candidate, committee, or holder of elective
office, made for the purpose of influencing
the nomination or election of any candidate;

(B) “cContribution" includes the purchase

of tickets for events such as dinners,
luncheons, rallies, similar fund raising
events; the granting of discounts or rebates

by television and radio stations and newspapers
not extended on an equal basis to all
candidates for the same office; and any
payments for the services of any person

2COGEL’s model law for campaign finance, ethics and lobbying
regulation has suggested that an "election cycle" should begin the
day after the general election, and continue up to and include the
following general election. A suggested alternative would
designate the beginning of the "election cycle" as the date on
which a declaration or petition of candidacy may be filed.
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serving as an agent of a candidate or
committee by a person other than the
candidate or committee or persons whose
expenditures the candidates or committee
must report under this subchapter. The
term "contribution" further includes any
transfer of anything of value received by a
committee from another committee;

(C) "Contribution'" shall not include
noncompensated, nonreimbursed, volunteer
personal services or travel;

(3) "Expenditure" means a purchase,

payment, distribution, gift, loan, or advance
of money or anything of wvalue, and a contract,
promise, or agreement to make an expenditure,
made for the purpose of influencing the
nomination or election of any candidate;

These portions of Arkansas’ election laws provide wide definition
of a "contribution"; it does not, however, answer the question of
whether monies spent from the former campaign ('"the carryover'") on
the new campaign is a "contribution®.

Because, as we opined herein, our election laws provide that a
specified amount may be carried over from one election to another,
and that is our opinion this "carryover" may be used for any
purpose - including for a continuing campaign account, it would
appear entirely consistent and in keeping with the whole of
Arkansas’ election laws that this allowable '"carryover" not be
viewed as a 'contribution". We note that disclosure of this amount
has already been made in your final or supplemental report for the
previous campaign, and any expenditure must be detailed in future

reports.

In summation it is this Commission’s opinion that (a) Arkansas law
allows a candidate to retain an amount of money equal to the salary
of the office which that candidate sought, and places no
restrictions on the use of that money, including using it to retain
a re-election account. (b) When any person knowingly and willingly
takes affirmative action for the purpose of seeking ncomination or
election to public office, he or she becomes a "candidate". Your
actions, as described in your letter, make you a "candidate".
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(c) The expenditure of the allowable "carryover" from your former
campaign is an "expenditure" under your new candidacy, it is not a
"contribution" either from yourself or any other entity.

///’/,,Sineegely, ////
‘/%5/2/&%5 = /

/%ack R. Kearney
irector/Chief Counsel
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