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Dear Mr. Bowman:

On June 21, 1991, this office received your requests for official
opinions pursuant to this Commission’s authority under Initiated
Act 1 of 1988 and Initiated Act 1 of 1990. I have paraphrased your
discussion of your situation into three (3) questions as follows:

1. Under Arkansas campaign and
election finance laws, when does a failed
candidate’s "candidacy" end?

2. As our law defines a "contribution"
as a payment, gift, etc. made

"for the purpose of influencing the
nomination or election" of a candidate,
how does this law apply to individual
contributions to a failed candidacy
since contributions can no longer
influence nomination or election?

3. What does Arkansas law provide
as to the retirement of campaign debts
for an unsuccessful candidate?

Regarding paraphrased question number 1:

As your discussion indicates you already know, Arkansas law does
not provide much specificity as to when a campaign season begins
nor when one’s candidacy for election ends.
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There are clues and common-sense approaches to our laws, however,
that do provide answers to these gquestions:

ACA Section 7-6-201(6) provides, for

example, that "election means each election
held to nominate or elect a candidate to

any public office, including school elections.
For purposes of this subchapter, a
preferential primary, a general primary, a
special and a general election shall each
constitute a separate election."

ACA Section 7-6-201(5) "Candidate" means
any person who has knowingly and willingly
taken affirmative action, including
solicitation of funds, for the purpose of
seeking nomination for or election to any
public office.

In the absence of any specific perimeters of the election season in
Arkansas, it seems fairly clear that one becomes a '"candidate" when
he takes affirmative action for the purpose of being nominated or
elected to office. Under like reasoning, it would appear that
should that person abort his campaign before, or is defeated at the
next election--whether it be a preferential primary, general
primary, a special election or the general election--his candidacy
ends, unless he offers himself for candidacy again. As this
Commission’s response to your questions number two and three will
indicate, the fact that one’s candidacy has ended does not mean
that he or she is free of all the dictates Arkansas’ campaign

contribution laws.
As regards paraphrased question number two:

ACA Section 7-6-203(a) It shall be
unlawful for any candidate for any public
office, or any person acting in the
candidate’s behalf, to accept campaign
contributions in excess of one thousand
dollars ($1,000) per election from

any person.

(b) It shall be unlawful for any person
to make a contribution to a candidate for
public office or to any person acting in
the candidate’s behalf which, in the
aggregate, exceeds one thousand dollars
($1,000) per election.

The statutes give specific guidance as to the amount of money Mr.
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a candidate, whether failed or successful, may accept from an
individual. It is my opinion that the mere fact that the candidacy
has ended does not excuse candidates and individual contributors
from the restrictions in the law. I specifically interpret the
limitation of "one thousand dollars ($1,000) per election" as a
limitation of one thousand dollars from each individual contributor
for each election in which the candidate has offered himself or
herself for nomination or election. Should the individual
contribute more than one thousand dollars ($1,000) to the
candidate, or 1f the candidate accepts more than that amount from
an individual it would be a violation of Arkansas law.

As regards paraphrased question number three:

Arkansas law does allow for the retirement of campaign debts. ACA
Section 7-6-203 states:

(f) It shall be unlawful for any
candidate for any public office or any
person acting in the candidate’s behalf
or any exploratory committee to solicit
or accept campaign contributions more
than two (2) years before an election at
which the candidate seeks nomination or
election. This subsection shall not
prohibit the solicitation or acceptance
of a contribution for the sole purpose
of raising funds to retire a previous
campaign debt.

This subsection of Arkansas law specific allows for the
solicitation of funds, assuming all other conditions of law are
adhered to, for retiring a previous campaign debt. Further, there
are no limitations set as to whether the candidate was successful

or not.
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