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Dear Mr. Brady:

On August 1, 1991, this office received your request for an
official opinion, under authority of Initiated Act 1 of 1988 (as
amended) and Initiated Act 1 of 1990. You first describe an annual
"event" sponsored by your company, which is a two-day golf
tournament in which Arkansas House of Representative members
compete against members of the Arkansas Senate. You explain that
the House of Representative team is not selected by you or your
company, but instead is selected by the Speaker of the House or
some other House member appointed by the Speaker to make the
selections. Likewise the President Pro-Tem of the Senate either
selects the Senate team or appoints a senator to do so.

Your question number one is as follows:

"May I consider this a ’special
event’ as defined in ACA § 21-8-604(C),
and thereby report only the total cost
of the event, rather than listing each
participant by name?"

The term "special event" as used in your opinion request (also
appearing in the statute referenced and on the officially approved
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disclosure form) is not defined.! The only reference to "special
event" in the entire set of Arkansas Ethics and Disclosure Statutes
is in subsection (C) of 21-8-604. The entire statute reads as

follows:

The lobbyist activity reports shall
be signed and sworn to by the registered
lobbyist. The reports shall contain:

(1) The total of all expenditures
made or incurred by the registered lobbyist
or on behalf of the registered lobbyist
by his or her employer during the preceding
period. These totals shall be itemized
according to financial category and
employers and clients, including food and
refreshments, entertainment living
accommodations, advertising, printing,
postage, travel, telephone, and other
expenses or services. Registered
lobbyists shall not be required to report
office expenses other than office expenses
specifically required to be reported under
this section. Registered lobbyists are
not regquired to report unreimbursed
personal living and travel expenses not
incurred directly for lobbying;

(2) (A) An itemized listing of each:

(i) Gift given to a public servant
or on behalf of the public servant;

(ii) Payment for food, lodging, or
travel in excess of twenty-five dollars
($25.00) on behalf of a public servant; and

lThe term "special event" in connection to lobbyist activity,
is not defined anywhere in Arkansas law. Likewise, it is not
defined in the Council of State Government model lobbyist
disclosure legislation, nor anywhere in Federal legislation
controlling lobbying activity. Further, though the term has been
used frequently in Arkansas Attorney General’s opinions
interpreting these statutes, there has been no specific definition
of the term. The attached Attorney General’s opinion, the first
issued under the act, comes nearest to defining a "special event".
The response to request #3 therein (which this commission does not
accept as the controlling opinion with regards to your regquest)
appears to accept two named parties as "special events". There is,
however, no explanation for applying the terms to these functions.
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(iii) Any other item paid or given
to a public servant or on behalf of the
public servant, except for campaign
contributions, having a value in excess of
twenty-five ($25.00) unless consideration
of equal or greater value has been given
therefor.

(B) Each item shall be identified by
date, amount paid or value, and the name
of the individual receiving or to be
benefitted by the item, and a description
of the itenm.

(C) In the case of special events,
including parties, dinners, athletic
events, entertainment, and other functions,
expenses need not be allocated by individuals,
but the date of the event, location, name of
the governmental body or groups of public
servants invited, and total expense shall
be stated;

(3) A detailed statement of any money
loaned or promised or line of credit established
to a public servant or to anyone on behalf of the
public servant in excess of twenty-five
($25.00) per individual. Money loaned or a
line of credit established that is issued in
the ordinary course of business by a financial
institution or a person who regularly and
customarily extends credit shall not be
required to be disclosed;

(4) A statement detailing the direct
business association or partnership with any
public servant before whom the lobbyist may engage
in lobbying.

The language of the statute appears to anticipate a pre-
planned, publicly-announced occasion to which the general public or
entire defined groups may be invited or allowed to attend. Such an
interpretation of the statute would preclude an occasion to which
only public officials who are the subject of lobbying are
participants. Under this interpretation of the law, the occasion
you describe, and which has as its only participants elected
members of the legislature, could not be reported as a "special

event".

The reasoning upon which this interpretation rests is that
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Ethics and Disclosure laws, taken as a whole clearly are an
instrument requiring those who use the tools of money and other
benefits to influence the actions of state officials to report
their activity to the public. A lobbyist sponsored occasion which
allows only 1legislative officials to participate raises the
suspicion that the sponsor seeks to influence the officials.

The fact that the benefits of the occasion are not directed
toward any particular legislator or any particular legislative
measure is and must be considered. However, under the scenario you
describe, clearly the Speaker of the House of Representatives and
the President Pro-Tem of the Senate will have received tangible
benefits. They have, by virtue of their positions, been directed
extra benefits or privilege, or been given a valuable opportunity
to distribute the benefits among those legislators of their own
choosing and for their own reasons. All of the participants
receive benefits of the sponsor for no other reason than that they

are elected officials.

Therefore, it is my opinion that a lobbyist-sponsored occasion
to which only 1legislators/public officials are invited to
participate may not be declared a "special event". It follows, of
course, that the names of the beneficiaries of the event must be
reported on the Lobbyist Activity Report.

Your second opinion request is as follows:

"Would the answer to guestion #1 change
if I, or my associates, selected the participants?"

As it is our opinion that the occasion you describe may not be
reported as a "special event" because the group is already too
select, that opinion would remain the same if you selected the

participants.

Your question number three, paraphrased, is as follows:

If the occasion described may not be
reported as a "special event", could a
legislator under the same circumstances
detailed avoid having his name reported
by paying all or a portion of the expenses
of his participation of the occasion?
(Could he or she, for instance, pay $130.00
of a $150.00 full expense, thereby allowing
the lobbyist to pay less than the $25.00 per
person which the statute sets as a minimum
required to be reported?)
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It is my opinion that should any government official pay the
full cost of participating in any event, then he received nothing
of special benefit from a 1lobbyist which requires reporting.
Though the benefit bestowed upon the legislative participant may be

significant, our 1lobbyist disclosure statutes specifically
identifies the expenditures which must be reported. The only
criteria made in the law is the amount of money exgended on a
government official before reporting is required. In the

circumstances you describe, 1if no money is expended on the
individual legislator there would be no requirement to report.

The 1logic of reporting only upon the criteria of money
expended would extend to any instance where the threshold of
twenty-five ($25.00) is not met. As to the second part of your
question, if the official paid an amount that left the lobbyist or
sponsor less than $25.00 to expend upon him no report is required.
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2Under the laws in existence in some states the question of
whether the participation in the occasion you describe is
considered a benefit granted to the legislator should be the
determinant of whether it must be reported as a gift. Therefore,
under the circumstances you describe, unless persons other than the
eight members of each house of congress may participate in the
occasion 1if they pay and choose to do so, then the occasion
benefits the congressmen to the exclusion of others. Such an event
would have to be reported as a gift to these participants. This
would hold true whether the legislator paid all or part of his

expenses.




