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The Arkansas Ethics Commission has met with and fielded
inquiries from public officials, candidates, lobbyists, and
political action committee officials to determine what practical
concerns are of the most urgent need for guidance. The Commission,
on 1its own initiative, is issuing interpretive opinions to
frequently raised questions.

A hypothetical executive of a company has as his "primary
responsibility" conducting "public relations" with local public
officials (Mayor, City Council, County Judge, etc.). Further, the
executive’s salary is more than two hundred fifty dollars ($250.00)
per quarter. Your specific questions have been paraphrased as

follows:

1. Under the present Act (Initiated
Act 1 of 1988) must I file reports with
the Secretary of State?

The Attorney General has opined, on numerous occasions, that
an employee whose duties require him to occasionally or frequently
lobby public officials, must register as a lobbyist. Two of those
Attorney General opinions are 89-E-7 and 89-E-26, which this
Commission accepts as controlling here.

The second aspect of the question deals with whether the
executive must register and file reports with the Secretary of
State. The answer to this part of your question may be found in
ACA § 21-8-602.

(a) A lobbyist who lobbies public
servants of state government shall
register and make other filings with
the Secretary of State.

(b) A lobbyist who lobbies public
servants of municipal government shall
register and make other filings with
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Under the dictates of this statute,
would register with the Municipal Clerk or recorder if he lobbies
the Mayor or City Council; he would register with the County Clerk
if he lobbies the County Judge or other county officials.
for his registration with a local public official, rather than the
Secretary of State, the dictates of the law would be followed as
though the executive were lobbying state government officials.

Opinion request number two and three paraphrased are:

the city clerk or recorder of the
municipality, as the case may be.

(c) A lobbyist who lobbies public
servants of county government or any
government body not otherwise covered
by this section shall register and
make other filings with the county
clerk of the county.

(d) A lobbyist who lobbies public
servants of a governmental body
covering a district which includes all
or part of more than one (1) county
shall file with the Secretary of
State and the county clerk of his
principal place of business or
residence within the state; and

(e) A lobbyist who would be
required to register and file with
more than one (1) public official
under this section may, in lieu of
registering with each public
official, register and make other
filings with the Secretary of State,
and the county clerk of his or her
principal place of business or
residence within the state.

2. If the executive expends twenty

five dollars ($25.00) visiting with
local officials, must he file a report
for each quarter in which he did so?

3. If he were discussing local
business matters with these local
officials (i.e. Chamber of Commerce
matters) over lunch, and paid for the
lunch, would this be considered a
lobbying act?

the executive mentioned
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The answer to questions two and three would be yes, if he
lobbied the officials mentioned. The determination of whether
lobbying occurred would depend upon whether the expenditure
mentioned was (a) on behalf of the public official and (b) whether
the occasion of the visit is to influence 1legislative or
administrative action. Attorney General’s opinions #89-E-6 and 89-
E-14 express, in large measure, the proper interpretation of what
"lobbying" is and what expenditures must be reported. Opinion No.
1 of 89-E-14 states that whether particular contacts between
business and government officials is considered a "lobbying act"
will wvary depending on the circumstances of the contact. (The
Arkansas Ethics Commission adopts this opinion.)

The presumption would be that in any contact between a
lobbyist and a public official wherein the lobbyist paid the costs
of meals, that the contact was a lobbying act. Attorney General
opinion #89-E-6 (4) opines that, there are occasions when a
(registered) lobbyist may expend monies on public officials when he

is not lobbying. (Again this opinion 1is accepted by this
Commission.) However, the Arkansas Ethics Commission -- should the
situation become relevant -- would view quite skeptically any

expenditure by a lobbyist on a public official who may be the
subject of his lobbying, if either claimed that the expenditure was
not reportable as a lobbying act. Circumstances and other evidence
could show that such an occasion was, in fact, not a lobbying

contact. S
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