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Dear Mr. Smith:

On August 21, 1991, this office received your reguest for an
official opinion under authority of Initiated Act 1 of 1990 and

Initiated Act 1 of 1988 (as amended).

To preface your request you describe a private corporation
among whose employees are those who have formed a Political Action
Committee (PAC). Beginning in 1976 and prior to the passage of
Initiated Act 1 of 1990, which regulates the approval and
activities of political action committees within Arkansas, this
committee received funds from its members to fund the committee’s

agtivity.
I have paraphrased your question #3 to answer first:

Assume that the committee has complied
with all other aspects of Initiated Act 1 of
1990; but that it failed to comply with ACA §
7-6-215, which requires the committee "within
fifteen (15) days after accepting
contributions during a calendar year which in
the aggregate exceed five hundred dollars
($500.00)"; an amount which the committee
received in February, 1990.

The committee has made no contributions
to candidates nor attempted to register as a
PAC, to date, because it has needed direction
and interpretation of the law from the
Arkansas Ethics Commission. Assuming the
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Ethics Commission finds no other obstacles to
your committee becoming an "approved Political
Action Committee", may the Ethics Commission
walve the requirement of filing within fifteen
(15) days of receipt of five hundred dollars
($500.00), and permit this commission to now

register.

As you are aware the law you refer to is unprecedented in
Arkansas law, having been approved by popular vote in the general
election of November, 1990. Among the critical new aspects of the
law is the present limit set on the amount of money individuals may

contribute to political action committees (PACs), and the
requirement that these PACs register with the state before
participating in the electoral process. (A "Person" in the context

of Arkansas law includes a business, group or corporation.) What
had been legal operating procedures before the November 7, 1990,
election became improper and illegal at the time this act became

effective.

Because of the sparse manner in which the statutes are
written, many of the new limitations set out in the law require
interpretation by the newly created "Arkansas Ethics Commission."

Complicating the situation is the fact that the requirements
of the law were imposed on candidates, lobbyists, public officials
and PACs beginning either immediately upon passage of the new act
in November, 1990, or on January 1, 1991. The law provided for
this Commission to be created January 2, 1991, but funding and
administrative obstacles allowed for it to begin operations only on
May 1, 1991. Therefore, between January and May or June of 1991 no
agency existed with authority and responsibility to interpret the
new law. Because the law is, 1in many cases, completely new, and
there are no answers written into the law for many practical
situations, obvious problems have been created.

As to your particular situation, the directives of the
statutes appear clear and direct. The requirement of the law
imposed upon you to register has 1little to do with when this
Commission was created because the law requires registration with
the Secretary of State. This Commission is fully aware, however,
that many aspects of this new law require some interpretation by
the Commission. We’re alsoc aware that, though the Secretary of
State has accepted some PAC registrations, the law requires this
Commission to approve the official form to be used for such
registration, and we have not yet given our official approval to
such a form. In addition, as your request indicates, there is no
instruction in the written law as to how to register and/or report
funds that PACs accumulated prior to the existence of this law.
This Commission has, since its formation, interpreted several
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aspects of the PAC law which has allowed "committees" to go forward
with their plans to register or decide that they will not qualify
as "approved Political Action Committees".

For these reasons, the Commission is of the opinion that clear
guidelines have not heretofore been set forth for PAC registration.
We are of the opinion that those PACs which meet or amend their
registrations to meet our finding in this and other opinions should
be allowed to register; and that the failure to have been in total
compliance prior to these guidelines should, for this year only,
not be a bar to being an "approved" political action committee.
Please note that this "window" within which to correct the problems
with PAC will only be allowed for this, the first year of the

effect of our new law.

For purposes of your opinion request, and based upon the facts
you present, this commission is of the opinion that, if you have
met all other requirements of the act except that you failed to
register within fifteen (15) days of receipt of five hundred
dollars ($500.00), then you may operate as an approved Political

Action Committee.

Further, any PAC which has conformed to the requirements of
the law, except for some procedural matter, may present the facts
of that procedural non-compliance to the Commission for clearance,

on a case by case basis.
Your question number two is paraphrased here as request #2:

Records of the committee can show for
certain that no contributions to the committee
within the past three (3) years exceeded the
$200.00 limit set out in the statute. The
committee’s officers are reasoconably certain
that the limit has never been exceeded by any
contributor, but with records which go back
only three years, are not prepared to certify,
under oath, that no funds above the limit have
ever been contributed. Since the law requires
retention of records for a two-year period
only, how may a committee which has operated
legally within Arkansas for more than two years
become approved when records for more than two
years are unavailable?

Again, this question identifies a problem brought on, not by
the language contained in our ethics and disclosure statutes, but
rather the omission of language or the lack of guidelines in those
statutes. The statutes themselves give no hint of what is to be
done with monies accepted by PACs in previous years, when an Mr.
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otherwise law-abiding PAC attempts to participate in the current
polltlcal process. Furthermore, though the law - specifically
requires that PACs retain the records for a period of two years,
there are no guidelines as to whether there exists a "statute of

limitation" which would clear "old money"! if it exists in a given
PAC, to be used in the current political process.

In the absence of specifics in the statutes, however, these
questions have effectively been answered by previous oplnlons of
the Arkansas Attorney General and this Commission. In our opinion
number 91-EC-002, this Commission opined that contributions held
from 1990 which were in excess of the limit set out in ACA § 7-6-
201 rendered the PAC holding the same ‘'prohibited" from
partlclpatlng in the current polltlcal process., That opinion
rested in part on Attorney General’s opinion number 90-289, and in
part upon our interpretation of what the voters 1ntended in
enactlng the current law. our reasoning, and therefore our
oplnlon, remains the same regarding funds gathered prior to 1990.
That is, any funds which consists of contributions to a PAC which
are above the two-hundred dollar ($200) limit render the PAC non-
"approved", unless and until the prohibited funds are disposed of

in some legal manner.

This Commission will, as a common-sense accommodation to
administration of this new law, limit itself to review of the past
two vyears records, should occasion arise to challenge the
certification of any registered PAC on the basis of its

registration for 1991.

Specifically, as to the PAC you refer to: since its records
indicate that the PAC has not received contributions above the
legal limit for the past two years, there is no apparent bar to it
becoming an "approved" political action committee, provided it

meets all other requirements set out in the law.
Your third request is prefaced by the following facts:

Since formation of the committee,
the sponsoring corporation has incurred
certain operating expenses on behalf

of the committee. The committee’s
officials are certain that 1in some
years since 1976 such expenses
incurred by the corporation have
exceeded $200. In addition, at the

IMoney which may be proven to have been accepted in violation
of present law, but which was properly accepted more than two years
ago, which is the time the law requires records be maintained.
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commencement of several legislative
sessions the committee organized a
legislative reception attended by
committee members and their guests
along with members of the Arkansas
Legislature, the Governor and his
staff, other constitutional officers,
several county elected officials and
their guests. These receptions did
not revolve around any formal program
or speakers, but simply provided a
social occasion for people to meet and
talk i nformally with their elected
officials. The corporation paid the
expenses for the receptions and all
costs associated with the event were
reported pursuant to Section
21-8-604(b) (3) of the Disclosure Act
for Lobbyists and State and Local
Officials, on a Lobbyist Activity
Report filed by a lobbyist registered
on the corporation’s behalf.

In 1991, the legislative reception
was opened up by the corporation to
employees generally (not just members
of the committee), and the corporation
rather than the committee sponsored
the reception. Again, proper reporting
was done in accord with the Disclosure
Act for Lobbyists and State and Local
Officials. However, the committee
now believes it is more desirable to
go back to having the committee
sponsor the reception just for
committee members and guests, but it
would still like to have the
corporation pick up the expenses of
the event, which are 1in excess of
$200. Please provide an opinion on
the propriety of the practices
described.

Regarding this question, I have taken the liberty of dividing
your request into four (4) parts, as follows:

A. May a corporation hold a social
event to which local elected officials,
state legislators and some executive
branch constitutional officers and their



Mr. Robert D. Smith, III
Opinion No. 91-EC-010
Page 6

guests are invited, without violating
Arkansas ethics and disclosure or
campaign finance laws?

Under Arkansas law the mere expenditure of money, for whatever
purpose, does not render an individual, corporation or other entity
a "Political Action Committee" as long as the expenditure is on
behalf of the corporation.2 Among state campaign laws this
relatively unique exclusion allows a corporation to finance the
event you describe without registration as a PAC and without
apparent violation of our campaign finance law. Further if the
general public is invited to attend the functions along with
committee members and the corporation’s employees, then the
occasion need not be reported as a lobbying event. Despite our
view that financing of a forum for candidates and office-holders to
meet with voters and constituents could be included under the
general heading of "campaign finance or lobbying", our laws do not
include this act under the definition of either 1lobbying or

campaign activity.

We are not prepared to declare or assume that a corporation
which invites practically all elected officials and the public to
a social gathering is engaged in lobbying simply by financing the
affair. We do recognize that individual acts of lobbying of these
officials may occur at such a gathering, and we would expect all
lobbyist laws to be obeyed if such lobbying does occur by the

individual engaged in lobbying.

B. Would the opinion differ if the
entity which sponsored or paid the costs of
the occasion referred to above was the
Political Action Committee rather than a

corporation?

As it is my opinion that simply sponsoring the event referred
to does not amount to lobbying a public official, nor, incidently
do we consider it to be contributing to a candidate or another PAC,
the mere fact that a political action committee pays does not
change the nature of the occasion. Again, note should be made
that, even if this were to occur during a season when the public
officials were also candidates for office, Arkansas’ present law
would not prohibit, restrict or require disclosure of the
expenditure you describe by a PAC, unless the facts show that the

’Arkansas law defines Political Action Committee as a "person"
(defined to include a corporation, group, etc.) who accepts
donations or contributions in order to contribute to candidates for
public office." The law does not include in that definition a

person or group which expends money to influence an election.
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affair was a '"contribution" to a candidate or candidates.
Arkansas’ campaign finance laws simply do not require disclosure,
nor does it appear to prohibit expenditures of monies in any

amount, for or against candidates or ballot questions, whether by
a corporation, PAC or other entity. It does not require disclosure
of the amounts of money expended by these entities, unless the
facts of the situation suggest that expenditure was indeed a
"contribution" made, and then only to a candidate or another
committee. Such "expenditures" could be viewed under proper
circumstances, as lobbying, however. This would be especially true
if the expenditures were 1limited to the benefit of specific

candidates or office holders.

C. Would the opinion based on these
facts be altered by the fact that the
Political Action Committee, rather than
the corporation, paid the costs of the
occasion and invited only the Political
Action Committee members and financial
contributors to meet with the elected

officials listed above?

Yes. Limiting the occasion to an organization with specific
political aims such as a PAC, would make the political or lobbying
nature of the occasion obvious. This is because we consider a
group with a specific political aim, such as a PAC, which engineers
a captive audience of legislators and public officials to engage in
lobbying. This latter version of your description of events would
clearly amount to lobbying, and unless the committee was previously
registered as a 1lobbyist, would be an illegal act. If the
committee has previously registered as a lobbyist, then the event
must be reported on the proper lobbyist activity reports.

D. Would your opinion based on
these facts be altered by the fact that
the corporation paid all the costs of
the occasion and the corporation
restricted attendance to the Political
Action Committee members and financial
contributors and elected officials
listed above?

Yes. As we opined in request ‘C’ above; we could consider to
be engaged in a lobbying effort by restricting the affair to a
captive audience of government officials, but the corporation will
have contributed to the PAC to the extent that it assumes any of
the costs of the gathering. This amount, when aggregated with all
other contributions the corporation makes to this committee within
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a calendar year, must not exceed two hundred dollars ($200.00) in
order to avoid violating Arkansas campaign finance laws.

Sincerely,

- éﬁ%/? ,c/\iﬁ

ack R. Kea 0%
Dlrector/Chlef Counsel
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