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The Honorable Bobby Tullis
Arkansas State Representative
Box 277

Mineral Springs, AR 71851

Dear Representative Tullis:

On October 16, 1991, this office received your request for an
official opinion, under authority of Initiated Act 1 of 1983 (as
amended) and Initiated Act 1 of 1990. Your requests concern
Arkansas campaign finance laws, specifically those provisions which
deal with the retirement of past campaign debts.

Your question number one is:

"Is the retirement of debt process
separate from other campaign law?"

Yes. As I’m certain you are aware, prior to the passage of
Initiated Act 1 of 1990, there were no restrictions on campaign
fund-raising in Arkansas, in terms of when such fund-raising could
be conducted. The law allowed, and the accepted practice appeared
to be that campaign funds could remain open indefinitely. Fund-
raising could be conducted anytime, with the funds being allocated
to past debt or future expenses as individual candidate campaign
officials saw fit. The following language in Initiated Act 1 of
1990, however, now restricts such fund-raising.

ACA § 7-6-203(f) "It shall be unlawful for
any candidate for public office, any person
acting in the candidate’s behalf, or any
exploratory committee to solicit or accept
campaign contributions more than two (2) years
before an election at which the candidate
seeks nomination or election."
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This subsection, the only statute serving to regulate the time
within which to solicit or accept contributions, serves also as the
only exception to those restrictions. The remaining language of

the subsection states:

"This subsection shall not prohibit the
solicitation or acceptance of a contribution
for the sole purpose of raising funds to
retire a previous campaign debt.™"

This language clearly allows a former candidate to conduct a
fund-raising effort at any time to raise funds for the sole purpose

of retiring a past campaign debt. This would even allow a
candidate to conduct dual fund-raising campaigns, one for a pending
election as well as one to retire a past debt. In the latter

instance, the candidate must ensure that contributions are used for
retirement of past debt only. Any money from such a fund can be
used for no other political purpose. Specifically, a candidate may
not accept contributions under the guise of retiring a past
campaign debt, then use such funds in any way to aid a future

campaign.
Your question number two is as follows:

"Do spending limits that apply in other
sections of the campaign law also apply during
the retirement of debt process?"

Yes. As indicated, the statute which makes an exception for
past campaign debt retirement is part of, and affects only the time

limitations contained in the remainder of ACA § 7-6-203(f). It
concerns itself only with creating an exception to the time
limitations for the making or accepting of contributions. The

Ethics Commission’s interpretation of the statute is that the
language does not grant an exception to the dollar amount limits
set out in the remainder of Arkansas’ campaign finance law. There
remains a one thousand dollar ($1000) limit that each individual
may contribute to a candidate for each election in which the
candidate participates. The amount that the individual may
contribute to retire a candidate’s past campaign debt must be
reduced by the amount of money the individual has already
contributed to the candidate during or before his or her campaign
for election.

Your question number three is as follows:

"How should the particular situation be
handled where more money is raised to retire a
campaign debt than is necessary, but there is
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not enough to pay the debt off after the fund-
raising expenses are deducted?"

As with any campaign fund, it is anticipated that the
legitimate expenses or costs of conducting the fund-raising efforts
for retiring past campaign debts should and will be paid from the
funds raised. These legitimate administrative expenses may not, of. .
course, include any costs, expenses or debts attributed to any
pending or future campaign for elective office. Nor may the funds
be converted to the personal use of the candidate, or for any
purpose other than the direct payment on past campaign debt, and
the reasonable expense of raising and administering the past debt
fund. If, after all the past debt and legitimate expenses have
been paid, there is money remaining in the debt-retirement fund,
the former candidate is expected to return the excess to his or her
contributors, to the candidate’s pplitical party or to the general
fund in compliance with the dictates of ACA § 7-6-203(j). We do
not interpret this statute to allow any conversion of funds to
personal use of the candidate or for conversion of the excess to

any future or pending campaign.
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