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Dear Ms. Hughes:

On February 14, 1992, this office received your request for an
official opinion under authority of Initiated Act 1 of 1988 and
Initiated Act 1 of 1990.

Your question, paraphrased, is:

(1) Suppose an Arkansas business concern
has among its many employees professionals who
occasionally have discussions with government
officials about various matters affecting the
business. Such discussions are within the
scope of the employee’s Jjob but are not a
primary function of the job. The enmployees,
as a general rule, do not accept or expend any
money on or for their dealings with the public
officials but do receive a salary for their
jobs. Are these employees "lobbyists" even
though their contacts with government
officials are infrequent and incidental to
their primary job functions?

Before I respond to what I believe to be your real question,
let me address the connection between business contacts and
"lobbying". As the statutes themselves make clear, and as prior
interpretations of ethics law have opined: every business or
professional "contact" with or "discussion" with a government
servant is not "lobbying". Lobbying, specifically, is when a
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person communicates with a public servant "with the purpose of
influencing legislative or administrative action". The statutes
exempt from this definition the public servant’s "ministerial
action". Thus, contacts which seek to persuade a public servant to
perform ministerial functions only is not lobbying.

Now, as to your primary question:

ACA §21-8-402 (11) describes a "lobbyist" as:
", . . a person who:

(A) Receives income or reimbursement in
a combined amount of two hundred fifty dollars
($250) or more in a calendar quarter for
lobbying one (1) or more governmental bodies;
or

(B) Expends two hundred fifty dollars
($250) or more 1in a calendar quarter for
lobbying one (1) or more governmental bodies;
excluding the «cost of personal travel,
lodging, meals, or dues; or

(C) Expends two hundred fifty dollars
($250) or more in a calendar Qquarter,
including postage, for the express purpose of
soliciting others to communicate with any
public servant to influence any legislative
action or administrative action of one (1) or
more governmental bodies unless the
communication has been filed with the
Secretary of State, the filing shall include
the approximate number of recipients.

ACA §21-8-402 (10) describes "lobbying" as:

", . . communicating directly or
soliciting others to communicate with any
public servant with the purpose of influencing
legislative action or administrative action;"

Clearly, the statute’s language reveals that it is the purpose
of contacts and communication with public officials which is the
focus of our disclosure statutes. This language appears to be
obvious and understood by you. But as you mention in other parts
of your letter, there have been opinions issued by the Arkansas
Attorney General’s office, prior to the creation of the Arkansas
Ethics Commission, which sought to define a lobbyist but which seem
to have confused rather than clarified the issue for you.
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Following is key language from opinions which interprets
"lobbying" or "lobbyist":

Opinion No. 89-E-7: "The act does not require
that a portion of a person’s salary be
earmarked as compensation for lobbying. . . if

a person is compensated in excess of $250 per
calendar quarter, and periodic lobbying is an
inherent part of his job, he is receiving

income for lobbying. There is no provision
for prorating amounts attributable to
lobbying"

Opinion No. 89-E-14: ey . when a

representative of a business contacts an
entity of state government for the purpose of
influencing an administrative action the

(business) representative is engaging in
lobbying--whether the representative is
required to register as a lobbyist . . . is

contingent upon whether the person receives or
expends $250 1in a calendar duarter for

lobbying."

"The facts of each particular caZse must
be reviewed to determine 1if lobbying has
actually occurred o U

Opinion No. 89-E-24: ", . . (The Attorney
General) has previously opined that a salaried
individual who is periodically required to
engage in lobbying activities is required to
register as a lobbyist (c1tes opinion No. 89-
E-7). The Act does not require that a portion
of a person’s salary be earmarked as
compensation for lobbying in order for the
person to be considered a lobbylst

Therefore, s a salaried employee is
compensated in excess of $250 per calendar
gquarter and engages in periodic lobbying, then
the employee 1is regquired to register as a

lobbyist."

The Commission has to agree with the wording of these former
opinions and readopts them. We do believe, however, that the final
sentence cited above of opinion No. 89-E-24 is somewhat confusing.
We believe, further, that none of the opinions go far enough in
deflnlng for salaried private employees when they become lobbyists
in connection to their jobs. You may, however, examine the



Ms. Catherine L. Hughes
Opinion No. 92-EC-001
Page 4

underlined portions of each opinion excerpt to see what we find to
be key language.

It is not our belief that the language of Initiated Act 1 of
1988 renders every salaried employee who anticipates he or she may
have occasion to petition a government representative for some form

of relief a "lobbyist". It is not the mere possibility that one
could have cause to attempt to influence public servants which
makes one a lobbyist. Instead, the statutes require only those

persons who are actively engaged in attempts to influence
legislative or administrative action to register as lobbyists.
Admittedly this may create a problem for a person who receives a
salary in excess of two hundred fifty dollars ($250) per quarter,
and his job makes it probable that at some point he or she might
attempt to influence administrative action. But there is no date
deadline for filing as a lobbyist. One may file at any time he or
she become active in lobbying.

Thus, we believe the better interpretation of the statute is
this: Any employee, or other person, whose Jjob or profession
requires him or her to occasionally attempt to influence
administrative or legislative action, should register as a
lobbyist. Any employee or other person whose job or profession
does not require him or her to have such contacts with governmental
servants, but who may have occasion to attempt to influence
administrative or 1legislative action as an incident to or in
furtherance of his or her job or profession, must register only
when that occasion arises.

In other words, if the employee’s Jjob entails attempts to
influence administrative or legislative action as an integral part
of his or her overall duties, then that person is obviously a paid
lobbyist. If, however, the contacts are truly "incidental'"--that
is, not required and not anticipated--there would be no need to
register and report until an actual lobbying effort is undertaken.

e Sincerely,
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_~Jack R. Kearney
~~ Director/Chief Counsel
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