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February 25, 1992

Honorable Jerry Bookout
President Pro-Tem
Arkansas State Senate
Arkansas State Capitol
Little Rock, AR 72201

Honorable John Lipton

Speaker of the House

Arkansas State House of Representatives
Arkansas State Capitol

Little Rock, AR 72201

Dear President Bookout and Speaker Lipton:

On February 25, 1992, this office received your request for an
official opinion under authority of Initiated Act 1 of 1988 and
Initiated Act 1 of 1990.

Your question paraphrased is:

Does Arkansas law prohibit General
Assembly members from contributing during a
special session of the General Assembly to a
referendum or initiative commonly called
ballot gquestion? The General Assembly members
are contemplating making contributions to a
fund which supports passage of the ballot
question.

Of course, Arkansas law provides that any individual may
contribute money for any political purpose he or she chooses,
within certain monetary and time limitations. This freedom to
contribute would include elected and other public officials.

There are specific provisions of Arkansas law which prohibit
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contributions to any candidate for public offlce during a special
session of the Arkansas General Assembly That statute applies
only to candidates for one of Arkansas’ constitutional executive
officers and candidates to the state General Assembly.

There are, in fact, no provisions of Initiated Act 1 of 1988
(as amended) or Initiated Act 1 of 1990 which seek to regulate
initiatives, referendums or ballot gquestions. Nor are there
prov151ons in these initiatives which regulate committees or
campaigns for or against such ballot questions. 2 The answer to
your question is that Arkansas law does not prohibit the

contributions you have described.
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laca §7-6-203 (9g) It shall be unlawful for the Governor,
Lieutenant Governor, Secretary of State, State Treasurer, Auditor
of State, Attorney General, Commissioner of State Lands, and
members of the General Assembly to accept a contribution during the
period beginning thirty (30) days before and ending thirty (30)
days after any regular session of the General Assembly or during
any special session of the General Assembly. During such perlods
of time, it shall be unlawful for any person to promise a
contrlbutlon to the aforementioned elected officials.

2As a point of interest in 1989 the Arkansas General Assembly
did enact Act 260 of 1989, entitled "The Disclosure Act for Public
Initiatives and Referendums and measures referred to the voters by
the General Assembly."

That act does regulate persons, committees and campaigns for
and against ballot questions. Its provisions would not prohibit
the contributions you anticipate. However, you would do well to
cite this act to those who receive your contributions.

This Arkansas Ethics Commission has not, as yet, been given
authority to interpret and enforce Act 260 of 1989.



