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Honorable Mike Ross
Arkansas State Senator
P. O. Box 374
Prescott, AR 71857

Dear Senator Ross:

On April 1, 1992, this office received your request for an
official opinion under authority of Initiated Act 1 of 1988 and

Initiated Act 1 of 1990.

You correctly observe 1in your letter that the Ethics
Commission has recently approved new campaign contributions and
expenditure reporting forms, and those forms require the disclosure
of the names and addresses of commercial lending institutions which
make loans to a campaign. You note that during your 1990 candidacy
the reporting forms did not provide for the disclosure of this
information. In keeping with what you believed to have been proper
practice during that 1990 candidacy, you contributed or loaned

money to vyour campaign. Some of the money you loaned or
contributed to your campaign came from personal loans you had taken
out from a commercial lending institution. You explain that, as

the money was in the form of personal loans to you--and not your
campaign, that you’re repaying them from your personal funds and
not from that of the campaign.

Your question, paraphrased, is:

Did I act properly in listing the 1990
funds from myself to my campaign as
"contributions" or "loans" even though part of
the funds had come from personal loans taken
out by me from a commercial bank?
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The answer to your question is, yes, you acted properly.

(1) Arkansas’ campaign finance law, as it existed during the
election process in 1990 read in part: :

ACA §7-6-207(b) (1). CONTENTS OF REPORTS. The
campaign contribution reports required by
subsection (a) of this section shall indicate
the total amount of contributions received
during the filing periods and the name and
address of each person, including the
candidate, who has made a contribution which,
in the aggregate, exceeds two hundred fifty
dollars ($250), the contributor’s principal
place of business, employer occupation, and
the amount contributed. The reports shall be
filed with the Secretary of State and the
county clerk in the county in which the
candidate resides.

That section of the law did not reguire disclosure of loans
taken out by the candidate from a commercial lending institution if
the loans were personal in nature. That law would have required
candidates to reflect on their contribution reports any money that
he or she transferred from personal funds to the campaign account
or expended toward the election. You indicate in your letter that
you disclosed those amounts as either contributions or loans to
your campaign. If the funds were, indeed, personal funds, it would
not be the concern of this commission where you got the funds.

(2) Though your actions in 1990 appear to have fully complied
with existing law, this Commission would not attempt to assume
jurisdiction of any violation that may have occurred then anyway.
That is so because; this Commission was created simultaneously with
significant amendments made in Arkansas’ campaign finance laws. We
were granted authority only over the amended law.

(3) Finally, as you note, the Commission has approved newly
designed candidate contribution and expenditure report forms.
Those new forms do require disclosure of the source of loans to a
candidate for campaign purposes. In keeping with the new forms and
the law, funds borrowed from a commercial bank to aid in the
candidate’s campaign must be fully disclosed. Further, any of the
candidate’s personal funds used to further the campaign should be
disclosed as a contribution or loan. The law allows a candidate to
repay himself such contributions or loans, provided there is a
surplus of campaign funds at the end of the election process. And
though you indicate that you had no surplus campaign funds with
which to repay such a loan, it would be improper to repay loans to

the candidate
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beyond the amount actually contributed to the campaign. No
repayment would be allowed for personal loans or contributions from
the candidate wunless the contributions ‘or loan amounts were
properly reflected in the reports at the time they were actually

made.

Sincerely,
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