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The Arkansas Ethics Commission has met with and fielded
inquiries from public officials, candidates, 1lobbyists, and
political action committee officials to determine what practical
concerns are of the most urgent need for guidance during this, the
first full political campaign cycle. The Commission, on its own
initiative is issuing interpretive opinions to frequently raised
questions.

One of the most urgent questions is:

If a candidate has filed a monthly report
for the month in which an election is held,
must he also file the ten-day pre-election
report specified by statute, even though the
reports would be filed within days of each
other?

The statutes you refer to are:

"ACA 1§7-6-207(a). REPORTS REQUIRED. Except
as provided in subsection (c) of this section,
each candidate for office, other than a school
district, township, municipal, or county
office, or a person acting in the candidate’s
behalf, shall:

(1) No later than fifteen (15) days after the
end of each month, file a report of all
contributions received and expenditures made
during the month for which the report is
filed. The first report shall be filed for
the month in which the candidate’s cumulative
contributions exceed five hundred dollars
($500) . The final monthly report shall be
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filed within fifteen (15) days after the end
of the month in which the last election is
held at which the candidate seeks nomination
or election.”" (emphasis added)

wi(2) No later than seven (7) days prior to
preferential primary election, runoff
elections, general elections, and special
elections, file a preelection report of all
contributions received and expenditures made
between the period covered by the previous
monthly report and ten (10) days before the
election." (emphasis added)

The answer to your question is, yes, a candidate must file the
monthly report as well as the ten day pre-election report. The two
reports required by the law are designed to accomplish different
objectives. The monthly reports are designed to disclose to the
public, on an ongoing basis, the candidates pattern and sources of
contributions and expenditures. The ten-day pre-election report is
designed to give a snap-shot of the candidate’s campaign
immediately before the election, and to reveal windfalls of
contributions and/or expenditures being made during this critical
period. The monthly report which becomes due in the month
following the 10-day pre-election report may disclose only that
information which reflects activity occurring after that reported
in the 10-day pre-election report.

It is, our opinion, therefor, that a candidate must follow the
dictates of the law and file a monthly report and the ten-day pre-
election report even though they may fall within the same month.

__—Sincerely,

/‘,. —
/ 7 {%x%ﬁ /’_W
— ack R. Kearney

Director/Chief Counsel

JRK/at



