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Dear Ms. Clendening:

On April 23, 1992, this office received your request for an
official opinion under authority of Initiated Act 1 of 1988 and
-Initiated Act 1 of 1990.

Your question, paraphrased, is:

Our company has learned that a national
non-profit organization has made a substantial
grant to the State of Arkansas to be used by a
state agency to collect and compile certain
health care data. As a specialized service
provider, may we contact or hire an agent to
contact the head of the state agency to
promote our services and seek a contract with
the state agency ' to provide the needed
collection and compilation services without
having to register as lobbyists?

What follows are the pertinent portions of Arkansas’ lobbyist
registration, activity, and disclosure laws:

ACA §21-8-402(10) "’/Lobbying’ means
communicating directly or soliciting others to
communicate with any public servant with the
purpose of influencing legislative action or
administrative action;
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(11) ‘Lobbyist’ means a person who:

(A) Receives income or reimbursement in a
combined amount of two hundred fifty dollars
($250) or more in a calendar quarter for
lobbying one (1) or more governmental bodies;

or

(B) Expends two hundred fifty dollars ($250)
or more in a calendar quarter for lobbying one
(1) or more governmental bodies, excluding the
cost of personal travel, lodging, meals, or

dues; or

§21-8-601 (a) (1) "A lobbyist shall register
within five (5) days after beginning lobbying.

(2) A lobbyist shall not be required to
register if he or she engages in no lobbying
other than the following activities:

(H) Action by contractors or employees of
contractors while engaged in selling to a
governmental body by demonstrating . or
describing commodities or services or
inguiring as to specifications or terms and
conditions of a particular purchase unless
such contractor or its emplovees expend in
excess of two hundred fifty dollars ($250) in
a calendar quarter for food, lodging, travel,
or gifts to benefit public servants who
purchase commodities or services on behalf of
a governmental body." (emphasis added)

If your company or its representative engages in no activities
other than contacting the state agency head, informing him of your
services and providing him or her with materials which helps him
choose among several vendors or contractors, you would not need to
register as a lobbyist unless you expended two hundred fifty
dollars ($250.00) or more per quarter on benefits to the agency
head in order to influence him to choose your company.

However, if the contract or arrangement you refer to is not
one already utilized by the agency, and your efforts included
convincing the agency head of the benefits of contracting the

services through your company as opposed, for example, to using in-
house employees or using the services of another state agency as
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would be his or her normal course, then your entire effort would be
deemed a lobbing effort and would require registration if more than
two hundred fifty dollars ($250) a quarter is expended in any way
in the effort. The person or persons who actually engages in the
lobbying effort is expected to register and disclose the lobbying

detivity.
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