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Mr. Asa Hutchinson, Chairman
Republican Party of Arkansas
One Riverfront Place, Suite 550
North Little Rock, AR 72114

Dear Mr. Hutchinson:
Your question, paraphrased, is:

Are candidates for an office, the vacancy in which
is to be filled by a special election, prohibited from
soliciting or receiving campaign contributions during the
period immediately before, during and immediately
following the regular session of the Arkansas General

Assembly?

The statute which guides our response to your opinion request
is ACA §7-6-203(g):

7-6-203(g): "It shall be unlawful for the
Governor, Lieutenant Governor, Secretary of
State, State Treasurer, Auditor of State
Attorney General, Commissioner of State Lands,
and members of the General Assembly to accept
a contribution during the period beginning
thirty (30) days before and ending thirty (30)
davs after any reqular session of the General
Assembly or during any special session of the
General Assembly. During such periods of
time, it shall be unlawful for any person to
promise a contribution to the aforementioned

elected officials."

That statute was a part of Arkansas’ political reform laws,
passed in the 1990 general election, known as Initiated Act 1 of
1990. It applies to incumbent state-level elected constitutional
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officers and legislators, on the apparent basis that these are the
officials who shape state laws. The law specifically prohibits
these officials from accepting campaign contributions during
periods connected to the sessions of the general assembly. It does
not apply to candidates for office who are not office-holders.

Your second question, paraphrased is:

Would the fact that incumbent legislators are
constitutionally prohibited from seeking the office of
Lieutenant Governor, should a special election be called
to fill that office, alter the opinion?

The answer is no. As we’ve opined that incumbent legislators,
and other state level constitutional officers may not accept or
receive campaign contributions during the time outlined in the
statutes, it would make no difference whether these officials are
allowed by the constitution to run for the office for which the
special election is called or not. While this may have the
practical effect of preventlng constitutional officers from running
for this office if it is called for during a time close to a
regular session of the general assembly, we are of the firm opinion
that the statute applies to prevent incumbent constitutional
officers and legislators from campaign fund raising in order to run
for this office during the prohibited periods.

erely,

ck R. Kedrney
irector/Chief Counsel
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