ARKANSAS ETHICS COMMISSION
ADVISORY OPINION 96-EC-001

ISSUE PRESENTED Issued: March 12, 1996

If a Political Action Committee contributed $750.00 to a
candidate's general election campaign and contributed nothing to
the candidate's primary election campaign, how much may they
legally contribute to retire the candidate's outstanding debt after

the 1994 election?

DECISION

There is no existing law in Arkansas on this exact issue. In
Arkansas a candidate 1is allowed to receive contributions not
exceeding $1,000.00 per election from any person. Ark. Code Ann.
§7-6-203 (a). A political action committee constitutes a "person"
under Ark. Code Ann.§ 7-6-201(1), and is therefore under the same
limitation restriction.

The Commission looked to federal guidelines for assistance in
interpreting the applicable limits. Federal law, governing the
handling of federal campaigns, has language similar to Ark. Code
Ann §7-6-203, noted above. Under federal law, 11 CFR §110.1,
contribution limits are "with respect to an election." In reaching
an opinion on this issue, it is necessary to interpret the phrase
"per election" , as it may pertain to contribution limits and debt
retirement.

11 CFR §110.1(b) (2) notes that for purposes of the federal
campaign financing law, "with respect to an election" means:

(1) In the case of a contribution designated in writing
for a particular election, the election so designated.

(2) In the case of a contribution not designated in
writing, the next election after the date of the
contribution.

§110.1(b) (3) (1) notes that if a contribution is designated for
a particular election but made after that election, it shall be
attributed to the designated election only to the extent that it
does not exceed net debts from that election.

Accordingly, if a contributor made a contribution after the
general election, the campaign limits applicable to contributions
for the general election would apply. This is true whether the
money is a late contribution or a contribution to retire a debt.
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See 11 CFR §110.1. Therefore, a person contributing $1,000.00 to
a candidate's general election campaign is not able to contribute
any money toward retiring the debt of the general election.

In summary, the Commission believes that money received for
debt retirement may be applied only to the previous election to the
extent that there is a debt. The limits in place for the election
(i.e. $1,000.00) would continue to apply. If a person gave no
money for a candidate's general election, s/he would be able to
contribute up to the maximum 1limit of $1,000.00, toward debt
retirement. The amount that can be contributed to a candidate for
debt retirement must be reduced by the amount the contributor gave
the candidate during the general election.

Therefore, it is the Commission's opinion that a political
action committee, which wants to help a candidate retire a debt,
may contribute up to $1,000.00 less the amount it contributed to
the candidate in the general election. In the specific example
before the Commission, the committee is limited to $250.00 since it
contributed $750.00 in the general election.



