ARKANSAS ETHICS COMMISSION

ADVISORY OPINION 96-EC-004

ISSUE PRESENTED APRIL 26, 1996

How may a candidate or public official expend surplus campaign
funds if such funds were raised through efforts to retire a

legitimate campaign debt?

SUMMARY OF FACTS

A candidate has ended his/her 1994 campaign in debt and holds
a fundraiser in the summer of 1995 to raise funds to retire the
debt. The fundraiser was successful and the candidate raised more
money than the size of the debt, plus reasonable administrative
expenses related to the fundraiser. Presently, the candidate has
a surplus of approximately $4,000.00 in the campaign account, and
wants to use the money to offset future officeholder expenses which

may arise.

DECISION

Arkansas statutes do not provide clear guidance in this
matter. However, there is a prior Commission Opinion which has
addressed this issue in part. In Opinion No. 91-EC-012, the

Commission was faced with the issue whether a candidate holding a
fundraiser to retire a debt may receive contributions sufficient to
cover not only the debt but also administrative expenses and other
costs related or attributable to the effort to retire the debt.
The Commission held that the reasonable and legitimate costs or
expenses related to conducting the fundraiser or administering the
past debt fund may be paid from funds raised to retire the campaign
debt. The Commission went on to note that "[I]f after all the past
debt and legitimate expenses have been paid, there is money
remaining in the debt-retirement fund, the former candidate is
expected to return the excess" through one of the choices outlined
in Ark. Code Ann. §7-6-203(j). (At the time of this Opinion, there
were only three options available. Since then §203(j) has been
amended by Act 863 of 1995 to allow for a fourth option -
disbursement to a charitable institution).

It appears uniformly accepted that the receipt and handling of
funds received after someone is elected is a matter which should be
strictly construed and thereby 1limited. Contributions to a
successful candidate or officeholder are those which naturally are
most suspect, as the officeholder will be receiving funds when in
a position of public trust and power.
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Ark. Code. Ann §7-6-203(j) (1) (D) (i) provides that a candidate
may retain funds remaining after an election up to an "amount equal
to the yearly salary, excluding allowances, set by Arkansas law for
the office." §203(j) (3) further states that campaign funds
retained under this subsection may be "expended at any time for any
purpose not prohibited by this chapter."

The Commission’s prior opinion (91-EC-012) concerned a related
issue. The opinion addressed the particular issue at hand only as
dicta near the end. It appears this opinion may not have been
distributed adequately to place candidates on notice and this
Commission believes it prudent, at this time, to treat the present
inquiry as one of first impression.

Beginning with the 1996 campaign and any debts associated with
any election thereto, the Commission is of the opinion that a
candidate who ends a campaign in debt and raises more money than
needed to retire the debt, must, after paying reasonable and
legitimate administrative expenses related to retiring the debt,
return any surplus of funds as outlined by §7-6-203(]).

In the present situation, the Commission believes it prudent
to waive requiring the candidate to return the surplus as this
candidate held off spending money pending an opinion. This is a
complex matter and the Commission intends to address it and related
debt retirement matters through its rulemaking authority in 1996.
Until such time, however, the Commission believes the candidate
should be able, if s/he so chooses, to retain the amount (up to the
amount of the salary) and use it for officeholder expenses.

In summary, Ark. Code Ann. §7-6-203 anticipates the use of a
surplus obtained by the end of the election campaign. Candidates
who end their campaign in debt, may retire the debt along with
reasonable expenses related to retiring the debt, but excess or
surplus money should not be retained by the candidate either as
personal income or to use for officeholder expenses. The
Commission, however, decides that, in light of the controversy and
confusion surrounding the issue of debt retirement and surplus
funds, candidates, prior to the 1996 election cycle, who have
heretofore obtained and/or used a surplus through debt retirement
efforts, may use such funds to offset officeholder expenses in
addition to the other four enumerated purposes in §7-6-203(j) .
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