ARKANSAS ETHICS COMMISSION
ADVISORY OPINION 97-EC-002

ISSUE PRESENTED Issued March 10, 1997

May a candidate who has been issued a fine imposed by the Arkansas Ethics Commission
for a violation of law related 1o his/her campaign use campaign funds as ihe source of funds to pay
the fine?

DECISION

The Arkansas Ethics Commission has been asked to consider what source of funds may be
used to pay a fine assessed by the Ethics Commission pursuant to Ark. Code Ann. §7-6-
218(b)(4)(B)(i). The Commission has been approached by several former candidates who were
assessed fines by the Commission for failing to file campaign reports or filing reports untimely during
the 1996 election. The candidates ask whether the fine should be paid from the candidate's personal
funds or from the candidate's campaign account.

The Commission concludes that the payment of a fine for violations relating to a candidate's
campaign duties or activities is a political expenditure connected with the campaign and may be made
from political contributions in the campaign account, provided the payment is properly reported as
a campaign expenditure. Even though a late fine assessed against a candidate is the personal
responsibility of the candidate, it is permissible for payment to come either from political
contributions maintained in the campaign account or from the candidate's personal funds. If the fine
is paid with campaign funds, it must be reported and itemized on the next contribution and
expenditure report due. A candidate may not use campaign funds for purposes that primarily further
individual or family purposes not connected with the performance of the duties or activities as a
candidate or holder of a public office. See, Ark. Code Ann. §7-6-203(i)(1).
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