ARKANSAS ETHICS COMMISSION
OPINION NUMBER 97-EC-010

ISSUED: August 21, 1997

The Arkansas Ethics Commission has been requested to address four related questions
involving the ability of an officeholder to accept compensation for speaking engagements, and a
separate question concerning the reporting of independent expenditures, following the passage of
Initiated Act 1 of 1996.

ISSUE No. 1: May Arkansas elected officials accept honoraria or other fees for public
appearances, whether acting in official or unofficial capacity?

BRIEF RESPONSE: Ifthe official is acting in an unofficial capacity, he may accept honoraria
or other fees for public appearances. If he is acting in his official capacity, he may accept
expenses or reimbursement for expenses, but not honoraria or fees.

DISCUSSION: Generally, state employees and public officials have a right to receive funds for
outside activity. A state employee/public official is not prohibited per se from simultaneously
holding both state and private employments. With this stated, it should be noted that as public
employees and/or public officials this ability to receive compensation from sources other than the
. State of Arkansas is restricted in several ways. If a conflict of interest exists, a state agency may
prohibit the outside employment. Most of these laws fall outside the purview of the Arkansas
Ethics Commission. Ark. Code Ann. § 19-11-704 sets out the general standards of ethical
conduct for public employees. Ark. Code Ann. § 19-11-707 prohibits various forms of gratuities
and kickbacks in connection with a public employee's ability to approve, recommend or otherwise
influence a contract or purchase request involving the State. Ark. Code Ann. § 19-11-708
prohibits a public employee from being retained to secure a contract with the state on a contingent
fee basis. Ark. Code Ann. § 19-11-709 prohibits among other things, employees, involved in
procurement for the State from participation in certain contractual matters.

To the extent that the matter is not governed by these laws noted above, the issue of fees
for public officials generally 1s guided by the principles of Chapter 8 of Title 21 of the Arkansas
Code. Ark. Code Ann. § 21-8-801(1) prohibits a public official from receiving compensation by
sources other than state government for performing the duties and responsibilities associated with
one's job or official position. Part of a public official's job duties would necessarily include
appearing publicly in an official capacity. When he does so, he cannot be paid by any source other
than the State of Arkansas. However, as anticipated by Ark. Code Ann. § 21-8-701(d)(8), a
public official may accept a nongovernmental payment for the official's expenses for food, lodging
or travel when the official is appearing in his official capacity and the appearance bears a
relationship to the public servant's office. If the expenses incurred exceed $150.00, the public
official must report the payment on his annual Statement of Financial Interest.



A different situation arises if the public official is appearing outside of his official capacity.
A reading of several different statutes together is important to understand the difference. Public
officials are required to list and identify each source of income in excess of $1,000.00 or
$12,500.00 annually. Ark Code Ann. § 21-8-701(d)(1) and (2). The statutes read together
indicate that public officials are free to earn income for outside occupations, but are required to
report such income on the appropriate Statement of Financial Interest form.

Ark. Code Ann. § 21-8-701(d)(7) allows for the receipt of gifts by public officials. Ark.
Code Ann. § 21-8-402(5)(A) defines "gift" as the payment of anything of value unless
consideration of equal or greater value has been given. Ark. Code Ann. § 21-8-402(5)(B)
specifically excludes from the definition of "gift" the giving or receiving of food, lodging or travel
when the official appears in his official capacity. Therefore, when the official appears in his
"unofficial" capacity, the giving or receiving of food, lodging or travel would have to be reported
on the official's annual Statement of Financial Interest as a "gift," if more than $100.00 in value.
Since the reporting of such items is anticipated by the law, it is lawful for officials to receive
income from sources, other than government job, for performance of services not related to the
job.

Therefore, construing these laws together, public officials may receive payment for outside
activity. Such payments must be reported on the official's Statement of Financial Interest, either
as "income" if the amount sufficiently qualifies under § 701(d)(1) or (2), as a "gift" if it qualifies
under § 701(5) or as a "nongovernmental source of payment" if the payment is for reimbursement
of expenses and the appearance bears a relationship to the official's position.

ISSUE No. 2: Is there a way to define when a public appearance is an outgrowth of public
office or "unofficial"?

BRIEF RESPONSE: Yes. A public official is acting or appearing in his official capacity when
his appearance would not be compelled but for his official position. As noted below, reaching this
determination involves a review of several factors associated with the particular official and
particular position and should be viewed on a case by case basis.

DISCUSSION: A public official is acting in his official capacity when he is asked to participate
because of his official status. Thus the test for determining whether a public appearance for a
private concern is an outgrowth of the person's official capacity is whether the person would not
have been asked to appear or speak on a private matter but for his official public employee's status
or position. The burden rests upon the public official to insure that, before he accepts an
honorarium, his appearance has been requested for reasons other than his official position.



This is essentially a question of fact, which should be determined on a case by case basis.
There are a variety factors in gauging whether the official's appearance is an outgrowth of his
official position. Recognition of the public official as an expert in a particular field would be one
factor in analyzing whether the fee was a prohibited honorarium. Certainly, if the field is one
completely unrelated to the official's governmental job, it would tend to show that he has been
asked to appear or speak unofficially and therefore a fee would not be prohibited. On the other
hand, if the subject of the appearance is the person's job then it would be appear to be one
generated as an outgrowth of his official capacity.

Another factor might be to ascertain if the appearance occurred during normal working
hours and whether the official was on leave. Who provides the transportation of the official is a
factor and whether the official seeks government reimbursement for expenses related to the
appearance. Certainly there are other factors (the topic of the speech, the name of the conference,
the types of attendees, etc.) which also may come into play in deciding whether the appearance is
"in the person's official capacity."

However, it is not crucial where the speech is given or whether the audience has any direct
interest in the official duties of the public official. The speech may be given out of state or to a
disinterested audience. If the official would not have been asked to speak but for his official
status, the appearance is an "official" one and a payment for appearance is inappropriate.

ISSUE No. 3: Is the source of each fee paid for a public appearance required to be specifically
disclosed on a public official's annual statement of financial interest?

BRIEF RESPONSE: Yes. The source of income and/or the amount of the fees shall be
disclosed if the amount sufficiently meets the minimum limits for "income" or "gift" or, in the case
of reimbursement for expenses, if the amount paid sufficiently meets the minimum reporting levels
required for "nongovernmental expenses for food, lodging or travel."

DISCUSSION: As discussed above, an official may receive speaking fees if appearing outside
his official capacity and such fees may be sufficient as to constitute income for disclosure
purposes. If a particular "speaking fee" is for more than $1,000.00 for the public official, the fee
should be listed as income and reported on the applicable section of the Statement of Financial
Interest. The official should also provide a brief description of the nature of services performed
for which income was received. The law does not require disclosure of individual items of income
which constitute a portion of the gross income of the business from which the official derives
income.

For instance, if a particular group/employer paid an official for more than one speech, the total
income could be listed. The general rule is that the $1,000.00 trigger requirement for speaking
applies to each entity which pays the official to appear or speak.

Similarly, for all other money received at any time by a public official in excess of $100
which is not related to a person's official capacity, if not otherwise reported on the Statement of
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Financial Interest as income, it should be reported as a gift, unless an exception applies. Thus, if
an official receives a fee of $200 for speaking to a particular group, and it is the only fee received
from this group, the money should be listed as a "gift" and described properly on the annual
Statement of Financial Interest. This example applies to public officials who rarely receive
honoraria, as opposed to someone who regularly receives speaking fees from outside groups.

Finally, if a person is appearing in his official capacity and receives more than $150 in
food, lodging, etc. from a nongovernmental source, then it has to be reported in section 9 of the
Statement of Financial Interest.

ISSUE No. 4: (a) Is it sufficient for a public official who receives speaking and appearance
fees to report that income in total amounts received from a family company or a nonprofit, tax-
exempt organization that the official and associates control? (b) Is the official required to
report the individual payments made to the official’s family company or the nonprofit, tax-
exempt organization that the official and associates control?

BRIEF RESPONSE: (a) Yes, if the public official and his or her spouse derive income from a
family company or a nonprofit, tax-exempt organization that the public official and associates
control, the annual Statement of Financial Interest does not require disclosure of individual items
of income (i.e., speaking and appearance fees) that constitute a portion of the gross income of the
family business or the nonprofit, tax-exempt organization.

(b) No, a public official does not have to report the individual payments made to a family
company or a nonprofit, tax-exempt organization that the public official and associates control.

DISCUSSION: The answers to these questions are found within the statutory language of Ark.
Code Ann. § 21-8-701(d)(2)(A) and (B). These sections prescribe what sources of income must
be disclosed by public officials on their annual Statement of Financial Interest and which are set
out below:

(2)(A) Identification of each employer and of each other source of
income amounting to more than one thousand dollars ($1,000)
annually received by the person or his or her spouse in their own
names, or by any other person for the use or benefit of the public
servant or his or her spouse, and a brief description of the nature of
the services for which the compensation was received, except that
this subdivision (d)(2) shall not be construed to require the
disclosure of individual items of income that constitute a portion of
the gross income of the business or profession from which the
public servant or his or her spouse derives income; and



(B) In addition thereto, identification of each source of income
as described above of more than twelve thousand five hundred
dollars ($12,500), except that this shall not be construed to
required the disclosure of individual items of income that
constitute a portion of the gross income of the business or
profession from which the public servant or his or her spouse
derives income, (emphasis added)

Ark. Code Ann. § 21-8-701(d)(2)(A) specifically does not require a public official to disclose
individual items of income that constitute a portion of the gross income of the business or
profession from which the public servant or his or her spouse derives income. The language
contained on the actual Statement of Financial Interest is illustrative. Section 3 of the form
entitled "Sources of Income" contains the following language:

(You are not required to disclose the individual items of income
that constitute a portion of the gross income of the business or
profession from which you or your spouse derives income.) For
example: accountants, attorneys, farmers, contractors, etc. do not
have to list their individual clients.

Just as farmer who is paid by his farm corporation does not have to disclose to whom his crops
are sold, nor does a professional speaker have to disclose the individual speaking and appearance
fees paid to a family company or nonprofit, tax-exempt organization for which he or she works.

The answer to this inquiry is different if the public official receives the speaking or appearance
fees in his/her own name, or from any other person’ for the use or benefit of the public servant or
his or her spouse. When speaking or appearance fees are paid directly to the public official or to
another person for the use and benefit of the public servant, such must be disclosed as individual
sources of income in Section 3 of the annual Statement of Financial Interest in accordance with
Ark. Code Ann. § 21-8-701(d)(2)(A) and (B).

ISSUE No. 5: Are independent committees that make independent expenditures on federal
election campaigns in Arkansas required now to report their contributors? Were they required
fo do so in 19967

BRIEF RESPONSE: This request is outside the jurisdiction of the Arkansas Ethics
Commission.

DISCUSSION: To the extent that prior to the passage of Initiated Act One independent

! Ark. Code Ann. § 21-8-402(13) defines "person" to mean "a business, individual,
corporation, union, association, firm, partnership, committee, club, or other organization or group
of persons."



expenditures were required to be reported by federal campaigns, federal law governs. For
interpretations of applicable federal law, the Commission refers the requestor to the Federal
Election Commission in Washington, D.C., which handles the registration and reporting
requirements for independent expenditures in federal elections.

Initiated Act One of 1996 is the first Arkansas law specifically concerning independent
expenditures. Prior to the enactment of Initiated Act One, there was no Arkansas requirement for
independent expenditure committees to report their contributions. Therefore, an independent
expenditure made with respect to a federal election would not fall under the guidelines of
Arkansas law, but rather under federal law. This Commission has no authority to issue advisory
opinions concerning the campaign finance reporting requirements of independent expenditure
committees as they relate to federal elections and declines to do so.
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