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ISSUE:

Whether a member of the General Assembly must report weddings gifts from friends and family
on her Statement of Financial Interest (SFI)?

BRIEF ANSWER:

Weddings gifts from relatives are nonreportable on the SFI due to the exclusion contained in Ark.
Code Ann. § 21-8-402(5)(B)(iv) but wedding gifts of more than $100.00 from friends are
reportable on the SFI.

FACTS PRESENTED:

A state legislator was married in February of 1998. As is the custom, she received wedding gifts
from her friends and family. She seeks advice on whether or not she needs to report any of these
gifts on her annual SFI.

DISCUSSION:

State legislators are public officials who are required to file an annual Statement of Financial
Interest with the office of the Secretary of State. Pursuant to Ark. Code Ann. § 21-8-701(d)(7),
anyone filing an SFI is required to list in section 9 thereof, “[t]he source, date, and description of
each gift of more than one hundred dollars ($100) received by the public servant or his or her
spouse.”

“Gift” is a defined term in the law. The legal definition of gift is set forth in Ark. Code Ann. § 21-
8-402(5)(A). Gift means any payment, entertainment, advance, services, or anything of value,
unless equal value has been given therefor. Ark. Code Ann. § 21-8-402(5)(B) contains eight (8)
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specific exclusions to the definition of gift. The “family” exclusion is contained in Ark. Code Ann.
§ 21-8-402(5)(B)(iv), which provides as follows:

The term “gift” does not include:

[glifts from an individual’s spouse, child, parent, grandparent,
grandchild, brother, sister, parent-in-law, brother-in-law, sister-
in-law, nephew, niece, aunt, uncle, or first cousin, or the spouse
of any of these persons, unless the person is acting as an agent
or intermediary for any person not covered by this paragraph.

Wedding gifts received from any of the relatives enumerated in Ark. Code Ann. § 21-8-701(d)(7)
are not reportable on the SFI because same are excluded from the definition of “gifts.”

Any wedding gift with a value in excess of $100 received from a friend would be reportable under
Ark. Code Ann. § 21-8-701(d)(7) on the SFI due for the year in which the gift was received. In
the instant situation, the gifts were received in calendar year 1998 and, pursuant to Ark. Code

Ann. § 21-7-801(c)(1), would be reportable on the SFI due on January 31, 1999. Wedding gifts
received from friends' worth $100 or less are not reportable by a public official.

This advisory opinion is issued by the Commission pursuant to Ark. Code Ann. § 7-6-217(g)(2).
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! To the extent that one of the “friends” was a lobbyist registered pursuant to Ark. Code Ann. § 21-8-601(a)(1),
that lobbyist would be required to report the giving of any such wedding gift to the state legislator on his or her
lobbyist activity report pursuant to Ark. Code Ann. § 21-8-604(b)(2)(A). The reporting threshold for wedding gifts
Jfrom lobbyists to state legislators is $25.00. See Ark. Code Ann. § 21-8-604(b)(2)(A)(iii).



