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ISSUE:

Is it permissible for a candidate for state office (i.e., any public office created by or under
the authority of the laws of the State of Arkansas) to receive a contribution from a federal
campaign committee?

BRIEF ANSWER:

The laws of the State of Arkansas which govern the making and receiving of campaign
contributions do not prohibit a candidate for state office from receiving a contribution
from a federal campaign committee. The question of whether or not federal law permits a
federal campaign committee to make a contribution to a candidate for state office is not
answered herein since it requires interpretation of federal law outside the jurisdiction of
this Commission.

DISCUSSION:

As an initial point, it should be mentioned that this Commission has previously issued an
advisory opinion (# 92-EC-013) which addressed the question of whether or not it would
be permissible for the campaign committee of a candidate for state office to make a
contribution to another candidate’s campaign. Briefly stated, the question was answered
“no” on the basis that such a contribution would constitute a personal use of campaign
funds by the candidate making the contribution. The Commission subsequently issued
another advisory opinion (# 97-EC-001) which affirmed that general rule but stated that
each situation would be approached “on a case by case basis.”

With respect to the issue presented in this advisory opinion, it is noted that the making and
receiving of campaign contributions is governed by Subchapter 2 of Title 7, Chapter 6 of
the Arkansas Code (Ark. Code Ann. § 7-6-201 et seq.). A review of the provisions of



that Subchapter discloses no prohibition against a candidate for state office receiving a
contribution from a federal campaign committee.

It is the Commission’s understanding that the campaign committee of a candidate for
federal office is a “political committee” within the meaning of the Federal Election
Campaign Act of 1971 (codified as 2 U.S.C. § 431 et seq.) and that, under said Act, as
well as the Federal Election Commission’s regulations (codified in title 11 of the Code of
Federal Regulations), it is permissible for political committees to make contributions in
connection with both federal and non-federal (i.e., state) elections. The Commission points
out, however, the question of whether or not it is permissible for a political committee to
make contributions in connection with state elections is dependent upon federal law for its
answer.

The holding of this advisory opinion is solely that those laws of the State of Arkansas
which govern the making and receiving of campaign contributions do not prohibit the
campaign committee of a candidate for state office from receiving a contribution from a
federal campaign committee. The question of whether or not it would be permissible for a
federal campaign committee to make a contribution to a candidate for state office is not
answered herein since it requires interpretation of federal law outside the jurisdiction of

this Commission.

This advisory opinion is issued by the Arkansas Ethics Commission pursuant to Ark. Code
Ann. § 7-6-217(2)(2).
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