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The Arkansas Ethics Commission has been asked to issue an advisory opinion on behalf of
an individual who, as the “Ouachita County Committee for Fair Elections”, ran a political ad in a
local newspaper. The ad was run in connection with a runoff election held on March 30, 1999,
which arose from a special election for Ouachita County Municipal Judge.

As explained to the Commission, it cost approximately seven hundred dollars ($700.00) to
run the ad and the individual paid the entire amount out of his or her own funds. The question
asked is whether or not the individual triggered any registration or reporting requirements under
the Commission’s jurisdiction by running the ad.

A review of the ad shows that it does not mention any candidate by name. The ad states
that “paid campaign workers for one of the candidates” have been going door-to-door soliciting
applications for absentee ballots and that “it is assumed that candidate would receive those votes.”
The ad goes on to encourage people to get out and vote to prevent the outcome of the election
from being determined by absentee votes.

Analysis of the instant matter will begin with the question of whether or not the indi-
vidual who ran the ad triggered the reporting requirements applicable to independent expendi-
tures. The term “independent expenditure” is defined in Ark. Code Ann. § 7-6-201(13) as follows:

Any expenditure which is not a contribution and

(A) expressly advocates the election or defeat of a clearly identified
candidate for office; and

(B) is made without arrangement, cooperation, or consultation
between any candidate, or any authorized committee or agent of such
candidate, and the person making the expenditure or any authorized
agent of that person; and

(C) is not made in concert with, or at the request or suggestion of,
any candidate, or any authorized committee or agent of the candidate.

Pursuant to Ark. Code Ann. § 7-6-220(a), a person or an independent expenditure
committee who makes independent expenditures in excess of five hundred dollars ($500.00) is
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required to file reports with the Secretary of State. The contents of those reports are detailed in
Ark. Code Ann. § 7-6-220(b).

Although the individual spent more than $500.00 to run the ad, it cannot be said that the
ad expressly advocated the election or defeat of a clearly identified candidate. Accordingly, the
individual was not required to file any reports under Ark. Code Ann. § 7-6-220 in connection with
the running the ad.

It is possible, however, that the running of the ad constituted a contribution. The term
“contribution” is defined in Ark. Code Ann. § 7-6-201(1) as follows:

whether direct or indirect, advances, deposits, or transfers of funds,

contracts, or obligations, whether or not legally enforceable, payments,

gifts, subscriptions, assessments, payment for services, dues, advancements,
forbearance, loans, pledge or promise of money or anything of value, whether
or not legally enforceable, to a candidate, committee, or holder of elective office,
made for the purpose of influencing the nomination or election of any

candidate.

As recognized in Section 205 of the Commission’s Rules on Campaign Finance &
Disclosure, a contribution can be either monetary or in-kind. The term “in-kind contribution™ is
defined in Section 200(j) of those rules to mean “a contribution of goods, services, or any other
thing of value, or its use, other than money.”

While the ad in question did not clearly identify either of the candidates, its apparent
purpose was to undermine the efforts of the candidate who was paying workers to go door-to-
door to solicit applications for absentee ballots. In running the ad, it seems clear that the
individual was seeking to influence the outcome of the election in favor of said candidate’s
opponent.

The question of whether or not the running of the ad constituted an in-kind contribution to
the opposing candidate depends upon whether said candidate, or his or her authorized committee
or agent, was involved in the running of the ad." In the absence of any such involvement, the
running of the ad would not have constituted an in-kind contribution.

'In determining whether or not the candidate, or his or her authorized committee or agent, was involved in the
running of the ad, the Commission would apply the second and third prong of the test which is applicable to
independent expenditures, i.e., whether or not the person ran the ad in arrangement, cooperation, or consultation
with the candidate, or his or her authorized committee or agent, and whether or not the person ran the ad in
concert with, or at the request or suggestion of, the candidate, or his or her authorized committee or agent.
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If, on the other hand, the opposing candidate, or his or her authorized committee or agent,
were involved in the running of the ad, then it would constitute an in-kind contribution and be
subject to the applicable contribution limit of one thousand dollars ($1000.00). A contributor,
however, is not required to report the making of a contribution unless such contributor is either a
political party or a political action committee.

The term “political party” is defined in Ark. Code Ann. § 7-1-101( 1)(A) as follows:

any group of voters which, at the last-preceding general election,
polled for its candidate for Governor in the state or nominees for
presidential electors at least three percent (3%) of the entire vote
cast for the office.

It is clear that the individual who ran the ad does not meet the foregoing definition. The
only remaining question is whether or not the individual triggered any registration or reporting
requirements as a political action committee.

Under Arkansas law, contributions can be made by either an “approved political action
committee” or a “small donor political action committee.” Those terms are defined in Ark. Code

Ann. § 7-6-201(9) and (12), respectively.

To meet either definition, a person must receive contributions in order to make
contributions to candidates. Unless the individual who ran the ad received contributions in
connection with the running of the ad, he or she would not have triggered any registration or
reporting requirements as a political action committee.

This advisory opinion is issued by the Arkansas Ethics Commission pursuant to Ark. Code
Ann. § 7-6-217(g)(2).
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