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The Arkansas Ethics Commission has been asked to address a number of issues
concerning political action committees (“PACs™). Before addressing those issues, some
general information concerning PACs will be set forth.

The term “approved political action committee” is defined in Ark. Code Ann.
§ 7-6-201(9) to mean any person' who:

(A) Receives contributions from one (1) or more persons in order
to make contributions to candidates;

(B) Does not accept any contribution or cumulative contributions
in excess of five thousand dollars ($5,000) from any person in any calendar
year; and

(C) Has been registered pursuant to § 7-6-215 for at least four (4)
continuous months prior to making contributions to candidates.

The definition of “approved political action committee” set forth in § 7-6-201(9)
excludes an organized political party as defined in § 7-1-101(1), a candidate’s own
campaign committee, or an exploratory committee.

The term “small donor political action committee™ is defined in Ark. Code Ann.
§ 7-6-201(12) to mean any person who:

(A) Receives contributions from one or more individuals in order
to make contributions to candidates;

! The term “person” is defined in Ark. Code Ann. § 7-6-201(1) as “any individual, proprietorship, firm,
partnership, joint venture, syndicate, labor union, business trust, company, corporation, association,
committee, or any organization or group of persons acting in concert.” Although the definition goes on to
include organized political parties, Ark. Code Ann. § 7-6-201(9)(C) specifically excludes political parties
from the definition of an approved PAC.
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(B) Does not accept any contribution or cumulative contributions
in excess of twenty-five dollars ($25) from any individual in any calendar
year; and

(C) Is registered pursuant to § 7-6-215 prior to making contributions
to candidates.

The definition of small donor PAC set forth in Ark. Code Ann. § 7-6-201(12) likewise
excludes an organized political party, a candidate’s own campaign committee, and an
exploratory committee.

Under current law, there are three differences between an approved PAC and a small
donor PAC. The first such difference is that an approved PAC is allowed to receive
contributions from “persons” while a small donor PAC can only receive contributions
from “individuals.” The second is that the single source contribution limit is $5,000.00
per calendar year for an approved PAC and $25.00 per calendar year for a small donor
PAC. The third is that an approved PAC must be registered for four (4) continuous
months prior to making contributions to candidates while a small donor PAC need only to
register within fifteen (15) days after accepting contributions.

There used to be a fourth difference which was that the limit on contributions from
approved PACs to candidates was $1,000.00 per candidate per election while the limit on
contributions from small donor PACs to candidates was $2,500.00 per candidate per
election. That $2,500.00 limit was struck down on June 4, 1998, in the case of Russell v.
Burris, 146 F.3d 563 (8" Cir. 1998). The limit applicable to contributions from small
donor PACs to candidates is now $1,000.00 per candidate per election.

ISSUE # 1:
Can a small donor PAC be converted to an approved PAC and, if so, by what process?

ANSWER:

Small donor PACs were created by Initiated Act One of 1996. Said Act made no
provision for converting a small donor PAC into an approved PAC. In the absence of
express authority, the Commission concludes that a small donor PAC cannot be
converted into an approved PAC.

ISSUE #2:

If a small donor PAC cannot be converted to an approved PAC, what is the most
appropriate method of dissolving the small donor PAC and reforming as an approved
PAC?

ANSWER:

In order to dissolve a small donor PAC, the PAC would need to dispose of all of its
funds and notify the Secretary of State in writing of its dissolution. The funds could be
disposed of by either distributing them to candidates or refunding them to contributors on



a pro rata basis. An approved PAC could be formed by filing a PAC registration form
with the Secretary of State.

ISSUE #3:
If a small donor PAC is dissolved, can an approved PAC be formed using the same

name?

ANSWER:
Yes. Although two PACs cannot have the same name at the same time, the name of a
dissolved PAC would be available for subsequent use by another PAC.

ISSUE #4:
If a small donor PAC can not be converted into an approved PAC, how can the small
donor PAC’s money be spent and can it be transferred to the approved PAC?

ANSWER:

As recognized in Advisory Opinion No. 98-EC-019, PACs serve to receive
contributions in order to make contributions to candidates. In that regard, a PAC may use
contributed amounts to pay administrative expenses for items such as office space,
hones, legal and accounting fees to comply with reporting requirements, utilities, and
office supplies.

In connection with its dissolution, a small donor PAC would need to pay any and all
outstanding administrative expenses. The remaining balance of its funds would either
have to be distributed to candidates or refunded to contributors on a pro rata basis.
There is no provision for the funds to be transferred to an appropriate PAC.

This advisory opinion is issued by the Commission pursuant to Ark. Code Ann.
§ 7-6-217(2)(2).
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