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The Arkansas Fthics Commission has been asked to answer a number of
questions regarding an annual event called “Legislative Day” which is hosted by
Arkansas State University (“ASU”). This year, the event is scheduled on October 2,

1999.

As stated in the opinion request, ASU was created by the legislature and is funded
by legislative appropriation. The opinion request goes on to state that ASU believes it is
important that legislators see how the monies appropriated to ASU are put to good use
and ASU hosts the event to acquaint the legislators with its programs and facilities.'

Most of the questions which have been asked by ASU pertain to various
expenditures being made in connection with the event. Those expenditures are as
follows:

Hotel Room 52.05

Brunch 18.00

Tailgate Party  5.00

Dessert 4.00

Game Ticket 20.50

Total $99.55
QUESTION #1:

Since ASU is funded by legislative appropriation, are legislators who attend
acting in their official capacity and/or conducting official business?

ANSWER:
The Commission recently issued Advisory Opinion No. 99-EC-007 which

discussed the meaning of the term “official capacity” as it is used in Ark. Code Ann.§ 21-

! A review of ASU’s appropriation bill for the 1999-2001 biennium, Act 376 of 1999, shows that it is
currently authorized to have 2112 regular employees and that the total amount appropriated for personal
services and operating expenses this fiscal year is $141,370,000.00.
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8-402(5)(B)(ii). The statutory provision in question contains an exclusion from the
statutory definition of “gift” for the receiving of food, lodging, or travel by a public
servant when such food, lodging, or travel “bears a relationship to the public servant’s
office and when appearing in an official capacity.”

As recognized in Opinion No. 99-EC-007, there are two conditions which must be
met in order for the giving or receiving of food, lodging, or travel to meet the foregoing
exclusion. The public servant must be appearing in his or her official capacity and the
appearance must bear a relationship to the public servant’s office or position.

It was the Commission’s opinion that, as used in Ark. Code Ann. § 21-8-
402(5)(B)(ii), “when appearing in an official capacity” means an appearance which arises
because of the office or position of a public servant. In the instant situation, the
Commission concludes that a legislator attending ASU’s Legislative Day would be
appearing in his or her official capacity.

Because it has a bearing on the questions which follow, the Commission has also
considered whether a legislator’s appearance at ASU’s Legislative Day bears a
relationship to his or her office. The question of whether or not an appearance bears a
relationship to a public servant’s office or position turns upon whether the public
servant’s appearance at an event furthers a purpose of the governmental entity which he
or she serves.

In addition, the interest of the governmental entity which employs the public
servant must outweigh the likelihood that attending the event will improperly influence
the public servant in the performance of his or her official duties and responsibilities. In
this case, the Commission finds that attending Legislative Day does bear a relationship to
a legislator’s office and that such attendance would not unduly influence a legislator in
the performance of his or her official duties and responsibilities.

Question #2
ASU will extend an invitation to every member of the General Assembly. Will

this constitute consideration as a special event?

Answer:

A special event is a planned activity to which a specific governmental body or an
identifiable group (or groups) of public servants is invited. As stated in § 513(b) of
the Commission’s Rules on Lobbyist Registration and Reporting, “[s]pecial events may
include parties, dinners, athletic events, entertainment, and charity events.”

The Commission recently discussed special events in Advisory Opinion No.
99-EC-008. In that opinion, it was recognized that in order for an event to qualify for the
special event exception a specific governmental body or identifiable group of public
servants must be invited.



It is the Commission’s opinion that “Legislative Day” does qualify as a special
event. Accordingly, ASU would not be required to allocate the expenses by individual
but could categorize them on a group basis.

Question #3
Will each activity be considered a separate event? If so, since no event exceeds
$100.00, could the legislator accept the value of each activity and not violate Arkansas

law or 99-EC-007?

Answer:

The various activities planned for “Legislative Day” would be considered one
event. However, food, lodging, and travel provided to the legislators in connection with
the event would not be considered a gift.

As discussed above, a legislator who attends “Legislative Day” would be
appearing in his or her official capacity and the appearance would bear a relationship to
his or her official duties and responsibilities. ASU would still need to report expenses
incurred in connection with the special event but such expenses would not have to be
allocated by individual.

Although the food, lodging, and travel being provided in connection with
“Legislative Day” would not be considered a gift, legislators would be required to report
same as a nongovernmental source of payment for food, lodging or travel on their
Statement of Financial Interest (“SFI”) if the value was more than one hundred and fifty
dollars ($150.00) Ark. Code Ann. § 21-8-701(d)(9).

Items other than food, lodging and travel provided to legislators in connection
with the event would be considered a gift if the value exceeded one hundred dollars
($100.00). As long as the value of such items did not exceed one hundred dollars
($100.00), Ark. Code Ann. § 21-8-801(1) would not be implicated.

Question #4

Will the activities be combined? If so, since the total “value” received would not
exceed $100.00, could a legislator attend all of the above activities and receive their
“value” without having received a “gift” as prohibited by 99-EC-007?

Answer:

While the activities would be combined, food, lodging and travel provided to
legislators in connection with the event would not be considered a gift since the
legislators would be appearing in their official capacity and their appearance would bear
a relationship to their official duties and responsibilities. As long as the value of items
other than food, lodging and travel did not exceed one hundred dollars ($100.00),

Ark. Code Ann. § 21-8-801(1) would not be implicated.



Question #5
ASU has arranged to charter a bus from Little Rock to Jonesboro and return. The

cost of the bus is $779.00. Will the legislators be “charged” a portion of the rental costs
as a value received to them? If the legislators will be “charged” for the value of the
charter bus trip, will that value be added to the activities or will it be treated as a separate
expenditure? If the value of the charter bus trip is added to the value of the activities so
that the total exceeds $100.00, will the entire Legislative Day event be disallowed?

Answer:

Transportation provided to legislators in connection with “Legislative Day”
would not be considered a gift since the legislators would be appearing in their official
capacities and their appearance would bear a relationship to their official duties and
responsibilities. ASU would need to include transportation expenses in its reporting of
the special event. Pursuant to Ark. Code Ann. § 21-8-701(d)(9), a legislator would be
required to report on his or her SFI food, lodging and travel received in connection with
“Legislative Day” if the value exceeded one hundred and fifty dollars ($150.00).

Question #6

ASU will transport legislators from the Holiday Inn to the stadium on an ASU
cruiser. Will the legislators be “charged” a portion of the costs of this transportation?
Again, will the “value” of the cruiser trip be added to the other activity expenditures or
will it stand alone?

Answer:
As previously discussed, transportation provided to legislators in connection with

“Legislative Day” would not be considered a gift. Accordingly, same would not be
considered in determining whether there had been a gift subject to analysis under Ark.
Code Ann. § 21-8-801(1).

Question #7
ASU will provide entertainment and written programs for the brunch and dessert
events. Will the legislators be “charged™ a portion of the costs of the entertainment or the

costs of the programs?

Answer:
The cost of the entertainment would be considered in determining whether or not

a gift was received. The question of whether or not the written programs would be
considered turns upon the nature of the programs.

Pursuant to Ark. Code Ann. § 21-8-402(5)(B)(i)(a), informational materials such
as books, reports, pamphlets, calendars and periodicals are excluded from the definition
of gift provided they inform a public servant regarding his or her official duties. If the
written programs did not contain such information, the cost of such programs would be
considered in determining whether or not a gift was received.



Question #8
ASU honors one senator and one representative. They will receive a plaque with
a value of $15.00. May they accept this gift if they have already accepted “value” of

$99.55.

Answer:
The cost of the plaque would be considered in determining whether or not a gift

had been received. As long as the value of items other than food, lodging and travel
received in connection with “Legislative Day” did not exceed one hundred dollars
($100.00), Ark. Code Ann. § 21-8-801(1) would not be implicated.

Question #9
ASU has offered each legislator two season tickets to ASU football games. The

value of each ticket is $90.00. May the legislator accept each ticket as a separate item not
exceeding the value of $100.00?

Answer:
If given to one person, the two season tickets would be considered one item. In
such a situation, the value of the tickets would be one hundred and eighty dollars

($180.00).

The Commission is aware that ASU is not the only institution of higher education
which has traditionally given legislators season tickets to football games. This opinion
marks the first time the giving of season tickets has been analyzed under Ark. Code Ann.

§ 21-8-801(1).

As stated in Advisory Opinion No. 97-EC-007, it is the Commission’s opinion
that Ark. Code Ann. § 21-8-801(1) prohibits the receipt of a gift intended to reward a
public servant for doing his or her job. The term “gift” is defined in Ark. Code Ann. §
21-8-402(5)(A) to mean “any payment, entertainment, advance, services, or anything of
value, unless consideration of equal or greater value has been given therefor.” The
definition goes on, however, to exclude certain items from that meaning.

Among the items excluded is “[a]nything with a value of one hundred dollars
($100.00) or less.” Ark. Code Ann. § 21-8-402(5)(B)(vii). The tickets would not come
within that exclusion since their value is one hundred and eighty dollars ($180.00).

During the 82™ General Assembly, the Commission assisted in the preparation of
an amendment to Senate Bill 943. Said amendment would have created a specific
exclusion from the definition of gift for “[t]ickets to in-state athletic, sporting, or
charitable events, regularly attended by members of the public, which are received from
the organizer of the event.”



The legislative session ended without the opportunity for SB 943 to be presented
for consideration. If it had become law, receipt of the season tickets would not have been
prohibited by Ark. Code Ann. § 21-8-801(1).

As it stands, the Commission concludes that legislators would be prohibited from
receiving two complimentary season tickets to ASU football games. Because this
opinion marks the first time the Commission has spoken on the issue, it will be given
prospective application only.

Question #10

If “value” is provided to a legislator’s spouse, by way of Legislative Day or
season tickets, does that value add to the legislator’s total for calculation of a gift? Is a
legislator’s spouse likewise precluded from accepting “value” in excess of $100.00?

Answer:
The answer to this question depends upon the nature of the item being conferred

upon the spouse. In accordance with Ark. Code Ann. § 21-8-604(b)(2)(A), lobbyist
activity reports must contain an itemized listing of each:

(1) Gift given to a public servant or on behalf of a public servant;

(i)  Payment for food, lodging or travel in excess of forty dollars ($40.00) on
behalf of a public servant; and

(iii)  Any other item paid or given to a public servant or on behalf of the public
servant, except for campaign contributions, having a value in excess of forty
dollars ($40.00) unless consideration of equal or greater value has been given
therefore.

With respect to the reporting of payments for food, lodging, and travel, the
Commission’s Rules on Lobbyist Registration and Reporting contain an example in § 511
which provides, in part, as follows:

If a lobbyist takes a public servant and his or her spouse

to dinner and spends more than $40.00 on the public servant
or more than $80.00 on the public servant and his or her
spouse, the lobbyist shall itemize the expenditure.

Based upon the foregoing example, the Commission concludes that the “value”
provided to a legislator’s spouse in connection with “Legislative Day” would not be
counted in determining whether or not the legislator had received an item worth more
than one hundred dollars ($100.00). The football tickets, however, are a different matter.

Items which a public servant receives from certain family members are excluded
from the definition of “gift” pursuant to Ark. Code Ann. § 21-8-402(5)(B)(iv). That
exclusion does not cover situations where the family member is acting as an agent or
intermediary for someone who is not also a family member covered by the exclusion.



In the instant situation, the Commission concludes that giving one season ticket to
a legislator and one season ticket to his or her spouse is tantamount to giving two season
tickets to the legislator. Accordingly, it is the Commission’s opinion that receipt of the
tickets would be prohibited by Ark. Code Ann. § 21-8-801(1).

This advisory opinion is issued by the Commission pursuant to Ark. Code Ann.
§ 7-6-217(g)(2).
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