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Issued November 19, 1999

The Arkansas Ethics Commission has been asked whether it is permissible for a
political action committee (“PAC”) to make a contribution to another PAC.
Briefly stated, the answer is no.

Under current law, there are two (2) types of registered PACs. The first is an approved
PAC and the second is a small donor PAC. Both are statutorily defined terms.

The term “approved political action committee” is defined in Ark. Code Ann. § 7-6-
201(9) as any person who:

(A) Receives contributions from one (1) or more persons in order to make
contributions to candidates;

(B) Does not accept any contribution or cumulative contributions in excess of
five thousand dollars ($5,000.00) from any person in any calendar year; and

(C) Has been registered pursuant to § 7-6-215 for at least four (4) continuous
months prior to making contributions to candidates.

The term “small donor political action committee” is defined in Ark. Code Ann. § 7-6-
201(12) to mean any person who:

(A) Receives contributions from one (1) or more individuals in order to make
contributions to candidates;

(B) Does not accept any contribution or cumulative contributions in excess of
twenty-five dollars ($25.00) from any individual in any calendar year; and

(C) Is registered pursuant to § 7-6-215 prior to making contributions to
candidates.

Based upon the foregoing definitions, the Commission concludes that the purpose of
each type of PAC is to receive contributions in order to make contributions to
candidates. Neither type of PAC is statutorily authorized to use the contributions it has
received for any purpose other than making contributions to candidates.
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In Advisory Opinion No. 98-EC-019, the Commission recognized that PACs incur
administrative expenses for items such as office space, phones, legal and accounting fees
to comply with reporting requirements, utilities, and supplies. The Commission went on
to state that it had concluded that it was permissible for a PAC to pay such expenses out
of the contributions it has received.'

It would be a different matter to conclude that a PAC may use contributions it has
received for purposes beyond making contributions to candidates and paying reasonable
administrative expenses. Based upon the absence of any statutory authority, the
Commission concludes that it is not permissible for a PAC to use the contributions it has
received to make a contribution to another PAC.

This advisory opinion is issued by the Arkansas Ethics Commission pursuant to
Ark. Code Ann. § 7-6-217(g)(2).
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! The PAC Quarterly Reporting Form approved by the Commission on October 22, 1999, includes a line
for administrative expenses incurred by a PAC.



