STATE OF ARKANSAS

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL
200 TOWER BUILDING

., STEGEELIR 4TH & CENTER STREETS (501) 682-2007
© " ATTORNEY GENERAL LITTLE ROCK, ARKANSAS 72201
Opinion No. 89-E-15 A S e
April 7, 1989
S The Honorable Bob Fairchild

State Representative
1428 Mission Blvd.
Fayetteville, AR 72701

Dear Representative Fairchild:

You have requested several opinions wunder the authority
granted in Initiated Act 1 of 1988 which is cited as "The
Disclosure Act for Lobbyist and State Officials", I will
restate your questions and render opinions on same in the
order presented in your letter of November 10, 1988. Your
first question is as follows: :

Would a public official or state em-
Ployee be required to register if he or
she expends or is reimbursed $250 for
lobbying from his or her governmental
body, or 1is the provision 1imited to
expenditures or reimbursement received
from a nongovernmental person?

Section 21-8-601(a)(2)(c) provides in part:

"a lobbyist shall not be required to
register if he or she engages in no
lobbying other than the following ac-
tivities: (c) action in a person's
official capacity as a public official,
as an employee of a governmental body or
as an elected or appointed official of a
county, school district, or municipal
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government; however, if the person re-

ceives 1income from a nongovernmental w i

person in excess of $250 in a quarter
for 1lobbying, or expends or 1is reim-
bursed in excess of $250 in a quarter
for 1lobbying, excluding the <cost of
personal travel, 1lodging, meals, dues,
or informational material, that person
shall be required to register as a
lobbyist".

In my opinion a public official or state employee would not
be required to register if the public official or state
employee 1is compensated for 1lobbying by a governmental
source.

You next pose a hypothetical scenario in which a public
official makes $250 worth of telephone calls in a calendar
quarter to members of the General Assembly, lobbying them to
vote on a particular matter and you subsequently list three
questions involving this hypothetical. I will render my
opinions as to the three questions in the order listed.

(1) 1f the public official were to pay for the tele-
phone calls out of his own pocket, it is my opinion
that the public official would be required to reg-
ister as a lobbyist. Section 21-8-601(a)(2)(C)
clearly exempts a person from registration if he is
acting in his official capacity as a public of-
ficial, however, this section provides that "how-
ever, if the person receives income from a non-
governmental person in excess of $250 in a quarter
for lobbying, or expends or is reimbursed in excess
of $250 in a quarter for lobbying, excluding the
cost of personal travel, lodging, meals, dues, or
informational material, that person shall be re-
quired to register as a lobbyist". In your first
question relating to your hypothetical the public
official was expending his own money rather than
governmental money and accordingly is not exempt
from registration pursuant to this subchapter.
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(2) If a public official pays for the telephone calls T
from an expense account allowed him as a part of --
his office, it is my opinion that the public of-
ficial would not be required to register as a lob-
byist. In this situation the expense of the tele-
phone <calls 1is being paid from a governmental
source rather than the personal funds of the public
official or the funds of some nongovernmental en-
tity and Section 21-8-601(A)(2)(C) would dictate
that no registration is required.
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(3) If the telephone calls are paid from the general
operating budget of the office or agency of the
public official, no registration would be required
because the source of the expenditure would be
governmental in nature and not the personal funds
of the public official or funds of some
nongovernmental entity.

=

In part (b) of your question #2 you ask:

If the answer to any of the questions in
#2 (a) is '"no", then can the.same ra-
tionale be used by a private individual
for expenses he or she incurs but that
are paid by other individuals and there
by avoid registration?

In my opinion, the answer to this question is '"no'',

Section 201-8-402(J) defines a lobbyist
as a person who '"receives income or
reimbursement in a combined amount of
$250 or more in a calendar quarter for
lobbying; or expends $250 or more in a
calendar quarter for lobbying excluding
the cost for personal travel, lodging,
meals, or dues; or expends $250 or more
in a calendar quarter, 1including post-
age, for the express purpose for so-
liciting others to communicate with any
public official to influence any leg-
islative action or administrative ac-
tion, .M
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Your questions 2(a)(2) and (3) were answered in the neg-
ative, and the distinction between those hypotheticals and
that of a private individual, relate to the exemption for
governmental officials expending governmental monies as A
previously cited to you. You will note in the definition of %
lobbyist that any person who is reimbursed in an amount of

$250 or more in a quarter is considered a lobbyist. '

Your question 3(a) is as follows:

If a public official directs a number of
his employees to -engage in 1lobbying
activities and to make expenditures of
less than $250, but the total
expenditures of all employees exceed
$250, would the public official be
required to register as a lobbyist?

In my opinion the public official who directed his employees
to engage in lobbying would not have to register as a lob-
byist, irrespective of the sum of money expended, because of
the exemption enjoyed by governmental persons acting in
their official capacity, Section 21-8-601(a)(2)(C). This
assumes that public monies were being spent.

Your question 3(b) is as follows:

If the answer to #3(a) is "no'", then can
private individuals do the same thing in
avoiding registration?

If a private individual were to direct a number of his em-
ployees to engage in 1lobbying activities the private in-
dividual would be required to register as a lobbyist because
this individual would be expending more than $250 in a quar-
ter in an effort to solicit others to communicate with any
public official or employee of any governmental body with
the purpose of influencing action.

Your question 4(a) is as follows:

As used in Arkansas Code
21-8-601(A)(2)(C) does the word "per-
sonal" modify each word in the phrase
"lodging, meals, dues, or informational
material" or does it only modify the
word '"travel"?
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It is my opinion that the word personal modifies each word -

in the phrase.
Your question 4(b) is as follows:

What would be included as ‘''personal
informational material" and would the
term include packets of information sent
out as part of a massive mail out?

In my opinion the term informational material is intended to
mean pamphlets, brochures, booklets, and other similar de-
vices commonly used to disseminate information on a par-
ticular subject. It is my opinion that the term would in-
clude packets of information sent out as part of a massive
mailout. That section of the 1law which excludes in-
formational material in calculating the $250 limit sets no
restrictions or limitations on the amount of informational
material used or disseminated by the public official.

- Your question 4(c) is as follows:

If the word "personal" does not modify
all the words in the phrase 'travel,
lodging, meals, dues, or informational
material" as used in Arkansas Code
21-8-601 (A)(2)(C) and the words '"trav-
el, lodging, meals, or dues" as used in
Arkansas Code 21-8-402(I)(2), then could
a person expend an unlimited amount- of
money for 1lodging and meals for lgﬁx\\\
islators without the expenditures being
counted against the $250 threshold for
expenditures?

In my opinion the answer to your question is "no'. I have
previously opined in this opinion that the word '"personal®
does modify all the words in the phrase '"travel, lodging,
meals, dues, or informational material".
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Your question 5(a) is as follows:

If the Governor expends over $250 in N
lobbying the General Assembly and is ’ = #ie
required to register as a lobbyist, then 4 '
will his lobbyist activity report apply

only to his activities in lobbying the

General Assembly or would it also in-

clude all other lobbying activities in

state government, such as lobbying

boards and commissions and state em-

ployees over which he does not have

‘direct authority?

In my opinion, if the governor was required to register as a
lobbyist pursuant to Initiated Act 1 of 1988, his activity
report would apply to all lobbying activities and not just
those activities limited to lobbying the General Assembly.
The definition of lobbying is found in the Act at Section
21-8-402(I) which provides:

"lobbying means communicating directly
or soliciting others to communicate with
any public official -or employee of any
governmental body with the purpose of
influencing legislative action or admin-
istrative action'.

If a governor was acting as a registered 1lobbyist, this
definition would control, and obviously there is no 1lim-
itation contained therein with regard to the objects of the
governors lobbying. The Governor's lobbyist activity report
would therefore apply to all expenditures required to be
disclosed pursuant to Initiated Act 1 of 1988.

Your next question 5(b) is as follows:

If the answer to this question is '"no",
then is there authority in the act to
allow a person to become a lobbyist for
the purpose of 1lobbying one part of
state government?
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Any person who conducts lobbying activities, as defined in

Initiated Act 1 of 1988, must comply with the registration -

requirements, as well as the activity report requirements,
whether their lobbying activities are limited to one part of
state government or several parts of state government. A
registered lobbyist who complies with the other requirements
of the act may limit his activities in his or her own dis-

cretion.
Your next question 5(c) is as follows:

If a person can become a rTegistered
lobbyist for only part of state govern-
ment, then would there be a separate
determination for each and every agency
as to whether the person has expended
$250 in lobbying that particular agency?

In my opinion, a lobbyist, who expends $250 or more in a
calendar quarter for lobbying several different agencies of
state government and expended less than that amount on each
agency, would be required to identify the amounts spent on
each agency for purposes of the lobbyist activity report.
The cumulative expenditure, if in excess of $250 in a cal-
endar quarter, would meet the legislative definition of the
term lobbyist contained in the Initiated Act 1 of 1988,
thereby triggering the necessity of registration and prep-
aration of the lobbyist activity report.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by Deputy Attorney General Bill McLean.

.

Sincerely,

'ydrme

EVE CLARK
Attorney General
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