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STATE OF ARKANSAS

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL

200 TOWER BUILDING
4TH & CENTER STREETS (501) 682-2007

STEVECLARK  °
ATTORNEY GENERAL 5 LITTLE ROCK, ARKANSAS 72201

‘Opinion No. 89-E-18a

June 12, 1989

Ms. Ann Hines

Executive Vice President

Arkansas 0il Marketers Association
P. 0. Box 229 - .
Little Rock, Arkansas 72203

Dear Ms. Hines:

On May 16, 1989 Attorney General's Opinion No. B89-E-18 was
‘rendered in connection with your request for opinions dated
~January 26, 1989. Subsequent thereto some confusion has

arisen concerning the first question with which the opinion

'deals. That question was as follows:

Under what circumstances should a

~corporation be registered as a lobbyist
45 opposed to an individual employee
being the registered lobbyist?

- Attorney General's Opinion No. 89-E-18 correctly states that
under some circumstances a corporation can be a lobbyist as
defined by Initiated Act 1 of 1988. Persons lobbying on
behalf of the corporation, whether in-house or independent
lobbyists, may also be lobbyists subject to registration
pursuant to the Act, Every registered lobbyist is required
to file a statement of financial interest whether monies are
expended in a particular quarter or not, Attorney General's
Opinion No. 89-E-26, a copy of which is attached hereto. T
have previousIy opined that a company, which is registered

~4s a lobbyist, may appoint a single staff member to file the
company's lobbyist activity report, so long as each
individual who engages in lobbying for the company signs the
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official, to influence any legislative action or
"~ administrative action unless the communication has
. ‘been filed with the Secretary of State or the
a communication has been published in the news media.
If the communication is filed with the
-Secretary of State, the filing shall
include the approximate number of
recipients",

The term "person" is defined in Section 21-8-402(k) as "a
=~ ' business, individual, corporation, (emphasis supplied)

union, association, firm, partnership, committee, club, or

: other organization or group of persons'". It is clear that a

¥ corporate entity can be a lobbyist pursuant to Initiated Act

.1 of 1988 and, if so, would be subject to the various
registration and disclosure requirements of that law,
-Section 21-8-402(I) defines lobbying as "communicating
directly or soliciting others to communicate with any public
official or employee of any governmental body with the
purpose of influencing legislative action or administrative
action™. If a corporate entity engages through its officers
OrI representatives in this conduct, corporate registration
and disclosure would be required. The actual preparation of
the registration and disclosure documents would, of course,
be prepared by some individual designated by the corporate
entity to fulfill that obligation. You should note that if
the only act of lobbying is reimbursing a lobbyist, no
registration is required, §21-8-601(a)(3)(a).

It is my opinion that the individual employees or agents of
the corporate entity who engage in lobbying activities must
also register as a lobbyist, however, these individuals
would not be required to file a lobbyist activity report
because the monics expended would be corporate monies and
accordingly would be disclosed in the corporate lobbyist

activity report. )
Your next question is as follows:

Our association has a number of members
who are legislators and members of state
boards or commissions or the spouse of a
legislator or member of a board or
commission. Do I report these as
"business associations"? All paid dues

to belong to AOMA.
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Section 21-8-604(d) provides disclosure of "a statement
detailing the direct business association or partnership
with any public official before whom the lobbyist may engage
in lobbying'". The teram "public official™ is defined by the
Act at Section 21-8-402(1) as "a legislator or any other
person holding an elective office of state government or any
agency head, department director or division director of
~State government or appointee to any state board or

exercise of regulatory authority or is authorized to receive
or disburse state or federal funds". As previously stated
the definition of the term person would include your
association within its definition. The law requires
disclosure of any direct business association or partnership
‘With any public official before whom the lobbyist may engage

in lobbying,

—

If your association has various public officials as members,
it is my opinion that this fact should be disclosed in the
required lobbyist activity report, assuming the public
officials are objects of your association's lobbying

effort, 1If your association has members who are also
members of state boards or commissions, it is my opinion
that this fact should be disclosed in the lobbyist activity
Téport. In my opinion the law does not require disclosure
of any business association OTr partnership with the spouse
of any public official,

Your next question is as follows: : _

If I ask members of this association to
call legislators on an issue and they
call a representative and or a senator
that does not represent their district,
are they considered a lobbyist and do
they have to register?

With regard to this question I refer you to the definition
of lobbyist previously cited in this opinion. If members of

qQuarter in excess of $250 under the circumstances outlined
in the definition. A person, in my opinion, can be a
lobbyist even though the legislator who is being lobbied
lives outside the district of the lobbyist. There is no
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exemption within Initiated Act 1 of 1988 which would
dispense with the hecessity of registration or the filing of
the lobbyist activity report simply because the legislator
~lives outside the district of the lobbyist.

Your next question is as follows:

If I alert the AQMA Officers and
Directors of an issue and I ask for
their help in influencing legislation
and ask that they call other AQOMA
members and alert them to the issue and
ask their help, will the Board Members
have to register as lobbyists?

Again I refer to the definition of the term lobbyist
previously cited in this opinion. The term "lobbying" is
defined in Section 21-8-402(i) as 'communicating directly or
soliciting others to communicate with any public official or
employee of any governmental body with the purpose of
influencing any legislative action or administrative
action", Only a person who is a lobbyist, as defined by the
act, is required to register, In the hypothetical posed by
this question, the individual board members of AOMA would
not be required to register as lobbyists, assuming they were
fot receiving or expending the required $250 per calendar
quarter for the lobbying activity. You will note that your
organization might well be required to register if the
spending threshold or income thresholds were met,

Your next question is as follows:

AOMA has an attorney who writes
legislation at our direction and who
appears at legislative hearings as
needed. He is a registered lobbyist,
Ate his fees a reportable expense on my

disclosure form?

Section 21-8-601 (a)(2)(D) and (G) provide that a lobbyist
need not register if the only act of lobbying consists of
"drafting legislation or testifying as an individual at a
public hearing in support of or in opposition to legislation

or administrative action; testifying on behalf of a
corporation, partnership, association, or other organization

with which the person is regularly associated as an
employer, officer, member or partner ;..
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If your attorney only engages in the activities posed in
your question, it is my opinion that the attorney would not
have to register as a lobbyist pursuant to the above cjted
exemptions in Initiated Act 1 of 1988. A close examination
of your attorney's activities would be necessary to
determine if registration were required. If registration
were required of your attorney, it is my opinion that the
fees paid the attorney would not be reportable on your
lobbyist acitivity report. Section 21-8-604 provides:

the report shall contain: (a) the total of all
expenditures made or incurred by the registered lobbyist

or on behalf of the registered lobbyist by his or her
- employer during the preceding period.

It is my opinion that fees paid to registered lobbyists by
their principals or employers are not required to be
reported in the lobbyist activity report. I interpret this
law to require disclosure of those expenditures which have
the potential for influencing legislative or administrative
action. Since fees paid to lobbyists do not in any way
benefit the object of the lobbying effort, disclosure of
same would not assist the general public in assesing the
potential influence on the public official or legislator in
question and accordingly I am of the opinion that such
expenditures are not required to be disclosed. For these
Same reasons the fees paid to your attorney for lobbying
acitivities would not be reportable in your associations
lobbyist activity report even if the payment was for
acitivities performed by the attorney which would not exempt
the attorney from registration., 1In addition § 21-8-604 of
Initiated Act 1 of 1988 specifically outlines expenditures
to be itemized and this section does not list lobbyist
compensation as a reportable item. Had the drafters of the
Act intended lobbyist compensation to be reportable, I am of
the opinion that such requirement would have been made
manifest by the drafters in this section.
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Your final question is as follows:

If this Association gave a gift with a
value of over $100 to a legislator, is
this reportable on my lobbyist
disclosure form since in my position as
Executive Vice President, I am

- responsible for financial matters? It
would not be a gift from me but from the

Corporation,

Section 21-8-604(B) requires disclosure of gifts made by
lobbyists to a public official or on behalf of a public
official. In my opinion a gift of a value in excess of $100
made by the association to .the public official would be
reportable only on the association's lobbyist activity
report and not on your individual lobbyist activity report.
The gift, in your scenario, is a gift from the association
and not from you individually,

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by Deputy Attorney General Bill McLean.

Sincegely,

ﬂ&/k_f
STEW LARK

Attorney General

SC:pks



