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STATE OF ARKANSAS

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL

200 TOWER BUILDING
4TH & CENTER STREETS

£ e "STEYE CLARK .
- ATTORNEY GENERAL LITTLE ROCK, ARKANSAS 72201

Opinion-No. 89-E-22

‘May 16, 1898

The Honorable Jodie Mabony
- State Representative
. 406 Armstrong Building

El Dorado, AR 71730

Dear Representative Mahony:

I am in receipt of your letter
wherein you have requested several opinions

thority granted in Initiated Act 1 of 1988 whi
"The Disclosure Act
have posed several qu
SWwer in the order presented.

¥ Tou first asked if a registered lobbyist
is allowed to exclude from his 1lobbyist
activity report those amounts expended
for communications intended to solicit
others to communicate with any public
official or to influence any legislative
action or administrative action if those
expenditures have either been filed with
the Secretary of State or -have been
published in a news media. You have
referenced Section 21-8-402(J)(3) of
Initiated Act 1 of 1988 which defines

the term lobbyisct.

~ It is my opinion that a person who is

and expends $250 or more

you have posed in your
this expense in the lobbyist activity report.

21-8-603(a)(1) provides "within 15 days after the
each calendar quarter,
complete and detailed statement,
concerning his or her

previous calendar quarter?
part "the 1lobbyist activity

dated January 23,
under the ay-
ch is cited as

for Lobbyist and State Officials".
estions which I will rephrase and an-
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You

a registered lobbyist
in a calendar quarter in the manner
question would be required to report
Section

end of
each registered lobbyist shall file a
signed and sworn
lobbying activities during
Section 21-8-604(a) provides in
reports shall be signed and

e
the
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Sworn- -te¢ by the registered lobbyist. The report shaill
contain: (a) the total of all expenditures made or incurred

lobbyist, once registration has occurred these expenditures
are required to be reported in the lobbyist activity
Teport, I interpret § 21-8-604 (a) to be mandatory in
nature and therefore the exemptions in § 21-8-402(3)(3)
. apply only to a determination of whether a person is a

lobbyist.

. You next asked if one member of an or-
ganization is required to Tegister as a
lobbyist, must all other wembers of the
organization register before they can
engage in lobbying activities?

In my opinion all members of an organization who engage in
lobbying activities as defined by Initiated Act 1 of 1988
must register within 5 days of beginning lobbying. You will
also note that the organization itself is a "person" as
defined by the Act and the organizational entity would be
required to register as a lobbyist if the organization
through its members was engaged in lobbying activities, The

be performed by a particular member of that. organization.
You should note that § 21-8-601(a)(3) provides '"a person
whose only act of lobbying is to compensate or reimburse a
Tegistered lobbyist in the person's behalf should not be
required to register as a lobbyist'. Each individua;
situation should be analyzed to determine if the
organization's only act of lobbying is to reimburse another
registered 1lobbyis't and, if so, registration would net be
pursuant to this section. If the organizational entity is
engaged in acts other than reimbursement of a registered
lobbyist then, of course, registration would be required,

521~8—601(a)(3).

3 Your next question is as follows: If
members of an organization hold a social
event for the purpose of lobbying leg-
1slators and the event costs over $250,
can the members avoid lobbyist reg-
istration by each writing a check for a
portion of the event?
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I will assume for purposes of this opinion that the mem-
bers of the hypothetical organization are not paid by the

organization for lobbying,

It is nmy opinion that the contributions made by the in-
dividual members of the organization in payment of the costs
of the social event are actually monies being expended by
the organization itself and could be characterized as de
facto dues or income of some sort to the organization, In
this scenario the organizational entity would be required to
register as ga lobbyist and to report the expenditure in

selves would not be required to register as lobbyists as a
result of their contribution in payment of the social event.

4. Your next question is as follows: If an
informal '"group' of persons pays for the
€éxpenses by separate checks, is the
informal group considered a '"person" for
the purpose of lobbyist registration?

The term person has a very broad definition which includes,
inter alia, "a group of persons', Section 21-8-402(K). No
distinction is made in the law with regard to the formality
or informality of the group. Therefore it is my opinion
that such an informal group with a common purpose to in-
fluence a public official or legislative action would be g

portable in the group's lobbyist activity report, assuming
the threshold amounts were involved,

N 5y Your next question is as follows: If an
"informal group" is required to reg-
ister, must each member of the group
register or may one individual register
on behalf of the group?

In my opinion any member of an inforpal group who is g
lobbyist as defined by Initiated Act 1 of 1988, lobbyist ang
it would not suffice for one member to register on behalf of
other members in the group. Section 21-8-601(a)(1) provides
that "a lobbyist shaill register within 5 days after be -
ginning lobbying'. It 1% mandatory that each lobbyist

"comply with this section.
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6. - Your next question is as follows: If a
member of the group or organization is i
required to register, is the person
responsible for knowing about and  re-
porting other expenditures made by other
members of the group? :

If a member of 3 Eroup or organization Were required to reg-
ister as a lobbyist, "that member, ip Wy opinion, would not
be responsible for knowing about and reporting other ex-
penditures pade by other members of the group. The or-
ganization jtself or the other individual registered
Lobbyists would have the réesponsibility to .Teport the
disclosures required under Initiated Act 1 of 1988,

The foregoing opinion, which 1 hereby approve, was prepared
by Deputy Attorney General Bill McLean.

Since Y,
| STEVECQIAKK
Attorney General

JSC/gks



