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The Honorable W. J, "Bill' McCuen
Secretary of State

State Capitol Building

Little Rock, AR 72201-1094

Dear Secretary McCuen:

You have requested an opinion under the authority granted in
Initiated Act 1 of 1988 which is cited as "The Disclosure
Act for Lobbyists and State Officials'. You have asked
several questions which I will restate and answer in the

order listed in your letter.
Your first question is as follows:

Is the registered lobbyist required
under the Act to disclose his or her
lobbyist income on the lobbyist activity
reportc?

Section 21-8-604 of the Initiated Act 1 of 1988 provides in
part:

The report shall contain: (a) the total
of all expenditures made or incurred by
the registered lobbyist or on behalf of
the registered lobbyist by his or her
employer during the preceding period.



It is my opinion that income paid to the lobbyist by his
employer or principal is not required to be disclosed in the
lobbyist activity report. It is my interpretation that
expenditures made by lobbyists or their employers which
benefit public officials or legislators are those required
to be disclosed. The legislation is designed to make known
to the public expenditures which have the potential for
influencing legislative action or public action. Since the
income paid to a lobbyist does not in any way benefit the
object of the lobbying effort, I am of the opinion that this
is not "an expenditure made or incurred by the registered
lobbyist or on behalf of the registered lobbyist by his or
her employer". In addition §21-8-604 of Initiated Act 1 of
1988 specifically outlines expenditures to be itemized and
this section does not list lobbyist compensation as a
reportable item, Had the drafters of the Act intended
lobbyist compensation to be reportable, I am of the opinion
that such requirement would have been made manifest by the
drafters. Moreover, in the 1989 legislative session an
unsuccessful effort was made in the House of Representatives
to amend Initiated Act 1 of 1988 so as to require disclosure
of compensation paid to lobbyists (H. B. 1004 and H. B.
1005). Both of these failed measures are further evidence
that Initiated Act 1 of 1988 does not require disclosure of

the compensation paid to lobbyists.

Your next question is as follows:

Several entities other than individuals
Have Tegistered, If thHat antity emplaeys
an individual to lobby for them is that
expenditure required to be reported on
their lobbyist activity report?

I am of the opinion that this question should be answered in
the negative for the same reasons and under the same
authority cited in the preceding opinion to your first
question. If the individual employed by the lobbyist entity
is a lobbyist also, whatever compensation paid to the
individual would not be disclosable in the lobbyist activity
report filed by the lobbyist entity. You should note that
if the entity's only act of lobbying is to reimburse a
registered lobbyist, then no registration or report need by

filed, §21-8-601(a)(3)(a).
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Your next question is as follows:

If the answer is yes (to the above
question), is it required that the name
of the individual hired by the lobbyist
entity be disclosed?

If a registered lobbyist entity engaged an individual to
lobby for the entity, there is no requirement to disclose
the amount of compensation paid to the individual. It is my
opinion that there is no requirement that the registered
entity disclose the name of the individual. 1If the
individual is engaged in lobbying activities, however, and
not subject to any of the exceptions which dispense with
registration, the individual would himself have to register
as a lobbyist and disclose the principal for whom the
individual is lobbying. Section 21-8-604(a) of Initiated
Act 1 of 1988 provides in part:

These totals shall be itemized according
to financial category and employers and
clients, '

I interpret this section to mandate disclosure by registered
lobbyists of the entity or the individuals for whom they are

employed as a lobbyist.
Your next question is as follows:

If you determine that any of the
above-mentioned expenditures should be
disclosed, where on the forms should
they include the information?

Since the referenced expenditures are not required to be
disclosed, no space need be made available on the disclosure

form for these items.
Your next question number 2 is as follows:

If a registered lobbyist within a
reporting period fails to expend any
money on lobbying, should they file an
activity report disclosing that no
monies have besn spent, no loans have
been made and direct business
associations and partnerships have been

formed?
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Section 21-8-603(a)(1l) provides:

Within fifteen (15) days after the end
of each calendar quarter, each
registered lobbyist shall (emphasis
supplied) file a complete and detailed
statement, signed and sworn to,
concerning his or her lobbying
activities during the previous calendar
quarter,

In my opinion the mandatory nature of this section would
demand that a lobbyist activity report be filed even though
no monies were expended nor any of the other activities
engaged in, which are required to be disclosed by the Act.

Your next question number 3 is a follows:

The Act requires that this office issue
a certificate of registration to each
registered lobbyist. This is
accomplished by completion of the
lobbyist registration form by the
individual desiring to register and the
issuance of a driver's licensed size
lobbyist card which contains the
registered lobbyist's name, regiStration
number and picture.

If a person refuses to either complete
all portions of the registration form or
have their picture taken or submit a
picture of themselves appropriate for
use thereby making the registration
process incomplete, should this office
refuse to register the person until they
comply with all requirements?

Section 21-8-601(2)(1l) provides in part:

A lobbyist shall register within five
(S) days after beginning lobbying.



