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The Honorable Jodie Mahony
State Representative

406 Armstrong Building

El Dorado, AR 71730

Dear Representative Mahony:

You have requested an opinion under the authority granted in
Initiated Act 1 of 1988 which is cited as The Disclosure Act
for Lobbyists and State Officials. You ask a series of
questions involving a variety of issues and sections of the
Act; therefore, I will paraphrase your questions, and then
answer them in the order presented.

1. Section 21-8-701(h) requires a
public official to report certain
"'nongovernmental' sources of payment.

Would national or regional associations
composed in whole or part of legislators
from a number of states be considered
"'mongovernmental'" for the purpose of
Section 21-8-701(h)? Is there a
distinction between those that receive
state funding and those that do not?

Initiated Act 1 of 1988 provides no definition of what is
"nongovernmental' for purposes of the Act. However, the Act
does give some guidance as to what is "governmental',

Section 21-8-402(e) defines a governmental body as '"any
office, department, commission, council, board, committee,
legislative body, agency, or other establishment of the



The Honorable Jo
Opinicn No. §9-E-o

Page 2

executive; judieial, or legislative branch ef the state
government''. Section 21-8-402(n) defines state government
as '"any otffice, department, commlssion, council, board,
bureau, committee, legislative body, agency or other

establishment of the State of Arkansas."

These definitions makxe clear the intent of the drafters that
the reference is to governmental entities which are
creatures of the State. Conversely, then, a
"nongovernmental" entity which provides a source of payment
is arguably anything other than a government body of the
State of Arkansas.

In specific response to your questions, it 1is my opinion
that organizations such as the Council of State Governments,
the Southern Regional Education Board and any other similar
group which is not created as a part of the State government
is '"nongovernmental® for the purpose of Ssction
21-8-701(h). It is not dispositive that such groups often
receive state funding, since they, nevertheless, are not
created as '"establishment[s] of the State of Arkansas."

2. Section 21-8-701(j) requires a
public official to provide a statement
of any goods or services he sold to his

governmental body. Is the governmental
body of a state representative the House
of Representatives or is his

governmental body considered to be the
entire General Assembly?

The Act does not specifically refer to the House of

Representatives as a ''governmental body'" for purposes of the
Act. However, the definition of a governmental body, as
previously cited does refer to a ''legislative body". Sce
§21-8-402(e). The Constitution of Arkansas, in Article 5,
§1 and Amendment 7, speaks of the legislative power of the
State being vested in a General Assembly. Therefore, it is
reasonable to argue that the General Assembly as a whole
constitutes a '"legislative body'", since neither the House
nor Senate may function in a legislative capacity
independent of the other.

It is my opinion, then, that the governmental body referred
to in Section 21-8-701(j) includes the General Assembly as a
whole.
3. Section 21-8-701(1) requires a
3

public official who 1s employed oDy
business, which L4 under direct



ect control

~

regulation or subject to di

by the governmental body which ne
serves, to set out such employment and
the fact that the business is regulated

or subject to control of the
governmental body on his statement of
financial 1interest. Does the House of
Representatives, Senate or General

Assembly directly regulate or directly
control any business?

It is a well established principle of our representative
form of government that the sole lawmaking authority rests
with the legislature. In Arkansas, the General Assembly has
seen fit to delegate regulatory authority to the various
boards and commissions of the xecutive branch for the
purpose of implementing laws. This 15 @ constitgtionally
permissible delegation of authority under Curry v. State,
279 Ark. 153, 649 S.W.2d 833 (1983), McArthur v. Smallwood,
225 Ark. 328, 281 S.W.J2d 428, [1955), Terrell v. Loomis,; 218

Ark. 296, 235 S.w.2d 961, (1951).

1
3

In relation to your question, the General Assembly has set
certain guidelines, in the form of 1laws, under which public
and private corporations and business may operate., Yet, the
General Assembly has placed fact-finding and rtegulatory
authority 1in the hands of executive branch entities. In
light of this oversight scheme, it is my opinion that the
General Assembly has no direct regulatory authority or
control over a business within the meaning of §21-8-701(1).

4. Section 21-8-604(b)(1) requires a
lobbyist to itemize certain items given
to a public official. Does this section
apply only when the person 1is engaged in
lobbying, or does it include items given
when the person 1s acting in some
capacity other than as a lobbyist? Are
the total expenditures recorded under

Section 21-8-604(2) limited to
expenditures made while acting as a
lobbyist?

Each provision of Section 21-8-604 makes reference to
expenditures 1incurred in the course of activities as a
lobbyist. While the facts of a particular case may result
in a contrary conclusion, generally 1 believe if a lobbyist
expends money on a public official in some capacity other
than &s a lobbyist, the expenditure ts not reportabhle.
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Likewise, I believe Section 21-8-5804(a) coentemplates the
reporting of only lobby-related expenses.

these conclusions, I point to the

In support of Dboth of
Section 21-8-604(a) states:

plain language of the Act.

Registered lobbyists are not required to
report unreimbursed personal living and
travel expenses not incurred directly
for lobbying.

Clearly, then, the drafters of the Act did not intend that
every expenditure of a person employed as a 1lobbyist be
reportable, particularly those of a personal nature.

It should be noted, however, that a public official would be
required to report certain items with a value in excess of
$100 as a gift, including gifts offered by a lobbyist acting

in some capacity other than as a lobbyist.

5. Section 21-8-604(b)(1)(B) requires a
lobbyist to make an itemized listing of
each payment for food, locging, or
travel 1in excess of $25 on behalf of a
publir GfEfieisal. Does the $25 1limit
apply to each instance that a '"payment"
is made, or is it a cumulative limit for
an occasion, a day, or some other time?
If a lobbyist pays for the meals of two
public officials and the total is
$25.01, would the 1lobbyist have to
itemize the payment even though he did
not expend in excess of $25 per public
effieial.

The Act does not set out any specific method for calculating
the amount of any "payment' rTeportable under the Act, nor
does the Act specify at what point during an event a
"payment' must be made. Nevertheless, I do not believe that
the proper criteria for determining if an expenditure is
reportable is a per '"payment' basis. Such an interpretation
would allow lobbyists to avoid reporting expenditures by
making a payment every time the threshold 1limit was
approached. While there may be times when it is appropriate
to determine the amount of an expenditure based upon a
cumulative figure that spans more than a single meal or
event, the facts of each particular case must be examined to
determine 1t a "payment'" was properly calculated and

reported.



In response to the second part of your gquestion, I do not
believe a lobbyist is required to itemize a $25.01
expenditure for the meals of two (2) public officials. This
is based on the plain language of the Act which sets the

itemized reporting threshold at more than $25 per payment
made on behalf of a public official, meaning an individual

public official.

5. Section 21-8-604(d) requires a
lobbyist- to make a statement detailing
any direct business association or

partnership with any public official
before whom the lobbyist may engage in
lobbying. Does this require a statement
covering every public official with whonm
the lobbyist has a direct Dbusiness
association or partnership, or does it
only 1include public officials for whom
the lobbyist reasonably believes he may
engage in lobbying? Does this provision
include a direct business association
with a corporation in which a public
official has an interest and a direct
business association with a corporation
in which a public official is employed?

Section 21-8-604 states:

The lobbyist activity report shall be
signed and sworn to by the registered
lobbyist. The reports shall contain:

(d) A statement detailing the direct
business association or partnership with
any public official before whom the

lobbyist may engage in lobbying.

This section clearly states that a lobbyist shall report any
direct Dbusiness association or partnership only under
circumstances where a lobbyist may 1lobby his or her public
official/business associate. If there exists no possibility
of a lobbyist lobbying a public official/business associate,
then no disclosure need be made.

The answer to the second part of your question would turn
upon the facts of each individual case, since the character
of the business relationship between a lobbyist and public
official would depend wupon each party's role in the
corporation. The same would be true if a public official 1is
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an enployee of a corporation iIn which a lobbyist is part of
2 direct business associastion.

Ts Section 21-8-802(c)(1) allows an

appearance before an agency to be made

publlc record by filing 2 written
statement within twenty-four (24) hours
with the agency head of the entity of
state government before which an
appearance is soughrt. Is the
twenty-four hour (24) period before or
after the appearance?

Your question concerns circumstances in which a legislator:
wishes to represent a <client for compensation before an

entity of state government.

In answer to your question, the above referenced section
anticipates that the written statement provided for by the
Act will be filed within twenty-four (24) hours prior to the
appearance. This interpretation is supported by the section
which states that "[i]n the event that a written statement
cannot be provided to the agency head prior to the meeting,
telephonic notice must be given the agency head or his

office."

Therefore, a legislator seeking to comply with Section
21-8-802(c) must file written comments prior to any
appearance, or in the alternative, give notice by telephone
that the comments cannot be provided in advance.
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