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Dear Representative Jones

You have requested an opinion under the authority granted in
Initiated Act 1 of 1988 which is cited as "The Disclosure
Act for Lobbyists and State Officials'. Specifically, you
ask two questions about the Act in its present form, not as
to how the Act would be affected by amendments pending

before the General Assembly.

1. Under Initiated Act 1 of 1988, would
a person be considered to have received
income for lobbying if the person's
employment rtequires him from time to
time to engage in lobbying but the
person receives no specific compensation
for lobbying services?

I believe the answer to your question is '"yes'.

Section 21-8-402(j)(1) defines a '"lobbyist" as person who
"[r]eceives income or reimbursement in a combined amount of
two hundred fifty dollars ($250.00) or more in a calendar

quarter for lobbying;..:."

The Act does not require that a portion of a person's salary
be earmarked as compensation for lobbying in order for the
person to be considered a lobbyist. It is my opinion that
the Act 1is clear; if a person is compensated in excess of

3250 per calendar quarter, and periodic lobbying 1is an
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inherent part of his job, he is receiving 1income for
lobbying. - There 1is no provision -for prorating amounts

attributable to lobbying. Thus, H.B. 1004 would represent a
change from our interpretation of Initiated Act 1.

2. Under the Initiated Act, if a public
official or employee expends Y250.00 or
more of governmental funds in a calendar
quarter for 1lobbying, is the person
required to register as a lobbyist?

I believe that the answer to this question is '"no',

Section 21-8-601(a)(2) states:

A lobbyist shall not be required to
register if he or she engages in no
lobbying other than the following

activities:

(C) Action in a person's official
capacity as a public official, as an
employee of a governmental body, or as
an elected or appointed official of a
county, school district, or municipal
government; however, if the person
receives income from a nongovernmental
person 1in excess of two hundred fifty
dollars (§250.00) in a quarter for
lobbying, or expends or is reimbursed in
excess of two hundred fifty dollars
(9250.00) in a quarter for lobbying,
excluding the cost of personal travel,
lodging, meals, dues, or informational
maternal, that person shall be required

to register as a lobbyist.

The above-cited. provision clearly states that a public
official or employee who expends in excess of §250.00 per
calendar quarter for lobbying, but does so in his official
capacity, is not required to register as a lobbyist. A
review of the facts of each particular case would be

required to determine if a public official or employee had
acted in his official capacity.

It should also be noted that the language of H.B. 1029
would, in my opinion, add a new requirement in that under
the current Act (Section 21-8-601(a)(2)(c)), the provision
involving expenditures or reimbursements in excess of
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$3250.00 applies only to nongovernmental sources. Your
provision would specifically require registration regardless
of the source of these funds.

Sinng’ly ﬁ

S@ZVE} LARK
Attorn General
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