TO tAR ETHICS COMMISSION 1997,06-13 15:28 HS51 P.21/03

STATE OF ARKANSAS

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL

200 TOWER BUILDING e
4TH & CENTER STREETS ¥ s01) 6822007

. STEVECLARK
" .. ATTORNEY GENERAL . LITTLE ROCK, ARKANSAS 72201

'*Qﬁ'épinion No. 89-E-8
~ February 8, 1989

el R
- ..#' The Honorable Ron Fuller
bt 'itate Representative

i 18 Corporate Hill Drive
.. Suite 201 P

fneaf Represéntatife‘Fuller:

i You have requested an opinion under the authority granted ir
Yoo, Initiated Act 1 of 1988 which is cited as "The Disclosure

: " ‘Act for Lobbyists and State Officials". You ask three
questions which I will restate, then answer, in the orde.

presented,
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»

1. If an advertising .  agency which is
owned by a legislator receives a fee for
work from a business or association
regulated by the State of Arkansas, does BT
‘it have to disclose those clients even
though the 1legislator does not draw a
salary from the company he owns?

. ¥I believe that the answer to this question is 'no",

Section 21-8-701 requires public officials to disclose
certain business relationships, among themnm: e

~+ (i) Any public official who is employed

e .. by .any business which 1s under direct
. yoo® regulation or subject to direct control
. by the governmental body which he serves

: shall set out such employment and the

v - Fact that the business is regulated by

~u




)

. rnnre N
Y 3

3

.

ATTAMIC ACLEAN ™ 1NN CTHION Ao nA T 1o Ne
2 #
-The Honorable Ron Fuller - _ o
St4te Representative ' a A
Dp'i'l‘).iuu Nu'. 80-RB-8 )
'Page 2 | <
i : R LS M |
: ! e
M . ~or subject to the control of ' the
M governmental body on the statement of
financial interest.
This office has previously opined that a legislator is not| a
‘member of a governmental body which exercises direlct
regulatory authority or direct control over any business for
acsociatien within thv weaning of Tnitiated Act 1, Attorne
General Opinion No. 89-E-6. Therefore, a legislator in tﬂg
circumstances which you describe would not be required f|to
.disclose the information contemplated above.
23 Is. a legislator who nmanages a
financial portfolio which consists of
municipal  bonds, stocks ... and .cash
management accounts required to disclose
the individual names of the various
stocks, bonds, etc., or may he report
e only the fact that the portfolio made in
excess of the financial requirements .set
forth in the disclosure form?

&
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'.Section 21-8-701(c) requires disclosure of:

The name of every bucinocc in whieh tlo
public official and his or or her
N spouse, or any other person for the use
' or benefit of the public official or his
or her - spouse, have an investment or
holdings of over one thousand dollars

the date of the statement, and . in
addition thereto, shall identify 'each i

fair  wmarket value of over twelye :
thousand five hundred dollars
(812,500.00) on the date  of the

statement .,

The ahnve nannted prawicioen sloa®ly serl.. LLJdl Mo naug o
€Very husiness in which @ legislaesr v Lis ui ler spous
Has+ an ‘investment shall be disclosed. It is the level o
investment that triggers this provision, not .the amount o
income generated by the portfolio. Therefore, to the exten
‘that a legislator invests in a business, as defined by th

Act, the names of the company would be reportable only i}
the 1level of investment, not income generated, exceed:

$1,000 or $12,500.
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3 Is tax free income from municipal” '
bonds, (cities, counties, etc¢.) as well 5
as industrial development revenue bonds "
required to be reported on thée financial - ‘
disclosure form? : I - 1

I believe that the answer to this quﬂstinn'iq "nn',

. Section 21-8-701(b) requires the "(i]dentification of eac
femployer and of each other source of income amounting t

" .more than one thousand dollars ($1,000.00) annually receive
by the person or his or her spouse in their names, or by an
other person for the use or benefit of the public officia
of his or her spouse and a brief description of the natur:
of the services for which compensation was received .

[ s = vl o B o

,. This' provision speaks of income which results from a
employer-employee relationship or compensation Ffor service%

*' rendered. Income generated by investments is not paymen
"for services rendered, nor does it result from ar
employer-employee relationship. Therefore, it is ay opiniog
that the Act does not require the disclosure of this type of
investment income. [

Attorndy General
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