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Dear Mr. McCuen:

This is in response to your request for an opinion
concerning the new initiated act entitled "The Standards of
Conduct and Disclosure Act for Candidates and Political
Campaigns" (referred to herein as 'the act" or '"the new
act") which was passed by the electorate at the 1990 general
election. Specifically, you have mnoted that A.C.A. §
7-6-203 (j), which is found at Section 3 (j) of the act,
becomes effective November 7, 1990. That section provides:

(j) Within thirty (30) days following a
general election, a candidate shall turn
over to either (1) the State Treasurer
for the benefit of the general revenue
fund of the state apportionment fund,
(2) an organized political party as
defined in Arkansas Code 7-1-101 (1), or
(3) the contributors to the candidate's
campaign any balance of campaign funds
over expenses incurred as of the day of
the election except for (1) an amount
equal to the yearly salary, excluding
expense allowances, set by Arkansas law
for the office sought and (2) any funds
required to reimburse the candidate for
personal funds contributed s the
campaign or to repay loans made by
financial institutions to the candidate
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and applied to the campaign.

Your question, with respect to the provision above 1is
whether ~campaign contributions received prior to the
effective date of the act arc subject to the requirements of
Section 3(j). That is, vou wish to know whether candidates
participating in the 1990 election, many of whom accepted
campaign contributions many months or years prior to that
election, are now required by the new act to return the
balance of campaign contributions, as defined, to one of the
three entities listed in the act.

Your question involves an analysis of whether Section 3(7)
of the new act will have retroactive application. Cases are
legion in Arkansas for the proposition that statutes dealing
with matters of substance rather than procedure are presuncd
to be non-retroactive. See e.g. Huffman v. Dawkins, 273
Ark. 520, 622 S.W.2d 159 (1981). Procedural statutes, on
the other hand, operate retroactively as wall as
prospectively. Ward v. Davis, 208 Ark. 48, 765 S.W.2d 5
(1989). A statute will be construed retroactively, however,
if the intention of the legislaturel that a statute be
retroactive is expressly declared or is necessarily implied
from the language used. Myers v. Council Mfg. Corp., 276 F.
Supp. 541 (E.D. Ark. 1967); Chism v. Phelps, 228 Ark. 930,
311 S.w.2d 297, (1958).

Thus, our first inquiry must be whether there is an express
declaration in the act that Section 3 (j) have retroactive
effect, or whether that conclusion 1is necessarily implied
from the language used.

Section 9 of the act is entitled "Effective date'", and it

o)

provides as follows:

Unless otherwise indicated herein, the
provisions of this Initiated Act shall
become effective on December 7, 1990,
except that Section 1, Section 2
Section 3(e) and (j), Section 4, and
Section 7-6-215 of Section 6 shall
become effective on November 7, 1990.

Ii¢ is my opinion

that this rule is also applicable to
acts initiated by the pec

xple.
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As can be scen from the provision above, Section 3(j), the
section about which you inquire, became effective on
November 7, 1990, the day after the general election, We
believe that some evidence of intent as to the section's
retroactivity can be gleaned from its effective date. Many
other provisions of the act become effective December 7,
1990. If the act had provided that Section 3(j) was to
become effective on December 7, 1690, the section could have
had no applicability to the 1990 general election. This is
true because had the section become effective December 7,
the time period for complying with its provisions would pass
before the act ever became effective. That is, on December
7, the thirty day time period after the election for turning
over the campaign contributions would have already expired.
The time period for complying with the act would have passed
before the act ever became effective. Because Section 3(j)
becomes effective on November 7, 1990, it is possible for
1990 candidates to comply with its provisions. This fact,
in my opinion, implies that the section is to have
applicability to the 1990 general election.

Of additional import is the fact that reference is made to
the 1990 general election in other sections of the act.
Section 5(a)(3) of the act, which deals with filing
quarterly supplemental reports, specifically mentions 1990
candidates by stating that:

For candidates participating in the
general election of 1990, the quarterly
reports shall be filed For all
contributions received and expenditures
made after the time period covered by
the final report required by the law in
effect at the time of approval of this
act.

From all of the above, it is my opinion that it may be

reasonably concluded that the language of the act
"necessarily implies'" that Section 3 (j) is to have

"retroactive application' and to apply to 1990 candidates.

OQur inquiry, however, does not end with the conclusion
above. A statute having retroactive application may be
unconstitutional if i " disturhs Yyested rights', The
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concept
§228 and §229 as follows:

16A C.J.S. Constitutional Law §8393, 228-229 , at

AN

The

Z5

1990

is explained at 16A C.J.S. Constitutional

Law §$393,

As a general rule, retrospective laws
are unconstitutional if they disturb or
destroy existing or vested rights, as
where they disturb or destroy existing
or vested rights embodied in judgments

or judicial decisions. This rule 1is
also applicable to laws which create new
obligations with respect to past

transactions.... In any event, the rule
condemning retroactive legislation as
impairing vested rights applies only to
rights which have become vested.

* #* b

Rights are vested when the rtight to
enjoyment, present or prospective, has
become the property of some particular

person or persons as a present
interest. A vested right is a title to
the present or future enjoyment of
property...s: The right must be
immediate, absolute, complete, and
unconditional, independent of a

contingency....

Before the adoption of the Fourteenth
Amendment, there was no prohibition in
the Constitution of the United States
which would prevent the states from
passing laws divesting vested rights
unless these laws also impaired the
obligation of contracts, or were ex post
facto laws, but vested property rights
are now protected against state action
by the provision of the Tourteenth
Amendment that no state shall deprive
any person of life, liberty, or property
without due process of law. [Footnotes
omitted. ]

candidates could argue that they have

a

314-316,

vested
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right in campaign contributions received prior to the
effective date of the act. Prior law placed no obligation
on a candidate to turn over unused campaign contributions.
There was, and in fact is mnow, no prohibition against
opposed2 candidates accepting campaign contributions as
personal income. The question then becomes whether a 1990
candidate acquired a "vested right” in campaign
contributions received at a time when there was no law
requiring the candidate to turn over the funds alter the
election; and if so, whether this vested right can
constitutionally be taken away by an initiated act,

We have found no federal or state cases f[rom any state
addressing this precise 1issue. See, however, generally,
Fortson v. Weeks, 232 Ga. 472, 208 S.E.Zd 08 (1874J.3 As
stated above, the general rule is that retroactive laws
which disturb '"vested rights' are unconstitutional. Here,
it is my opinion that a 1990 candidate's acceptance of
campaign contributions prior to the 1990 general election
may have solidified as a "vested right" upon receipt. The
right to enjoyment of these funds became a present interest
of the <candidate upon their receipt. There was no
contingency existing at the time of receipt of these funds.
Title to them had 1likely passed. We are not unmindtul of
the fact that surplus campaign funds left after the election
constitute a windfall to the candidate. This fact may
militate against a finding of a vested right. A court may
not be terribly sympathetic to a candidate's clalm of a
vested right in a windfall. But as a purely legal matter,
title to these funds is probably vested in the candidate.

ZThe new act prohibits only unopposed candidates from
taking campaign funds as personal income. See Sections 3(h)
and (i). Prior to the new act there apparently was no
prohibition against even unopposed candidates accepting
campaign funds as personal income.

°>In Fortson, the Georgia Supreme Court held that the
retroactive application of campaign reporting requirements
did '"not affect vested rights of citizens so as to offend
constitutional prohibitions against the enactient of a

retrospective statute. Fortson, supra at 77, The 1issue
here presented, however, 1s very ditferent from the one
presented in Fortson. The right not to disclose
contributors cannot be eqguated with the right to keep the
campaigzn funds, once received. There is a more tangible

property interest at stake in the latter casc.
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Thus, if one is to follow the ‘'general rule', the
application of Section 3(j) to 1990 candidates would be
unconstitutional.? There may be some instances, however,
where the general rule will mnot apply. The concept 1is
summarized as follows:

Under some authorities, the validity of
retroactive legislation is determined Dby
a consideration of its reasonableness;
and whether the law is in furtherance of
the police powers of the state; in this
aspect, the courts compare the public
interest in the law with the private
interests that are overturned by it.
The test is whether the legislation
represents a rational means to achicve
legitimate ends, not strictly whether
the law abrogates a vested right.

The eriteria to be considered in
determining whether the legislation can
pass such test include the reliance
interests of the parties affected,
whether the private interest was in an
area previously subject to regulatory
control, the equities of imposing the
legislative burdens, and the inclusion
of statutory provisions designed to
moderate the impact of the new law.

Legislation readjusting rights and
burdens is not unlawful solely because
it upsets otherwise settled

expectations. [Footnotes omitted.]

16A C.J.5. Constitutieonal Law §392 at 3153-314.

We have found no Arkansas case law applying this "balancing™
approach, but it appears that our court has at least
recognized that vested rights may be disturbed in some
instances where an exercise of the police power 1s

41t is only with respect to these candidates that a
constitutional issue arises. This section of the act poses
no ‘'vested rights" problem as regards new campalgn
contributions accepted by candidates in future genecral
¢ Legt Lons ,
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involved. In Jenkins v. Jenkins, 219 Ark. 219, 242 S.W.2d
124 (1951) (a divorce case), the court stated that:

entirety estates created prior to
the enactment of that legislation had
given the holders vested rights; and
absent--as here--any question of police
power, the authorities on constitutlonal
law recognize that the Legislature may
not retrospectively destroy vested
rights. [Emphasis added. ]

219 Ark, st 227

Although we have not found any Arkansas cases holding vested
rights subject to the police power under a '"balancing
approach'", it is possible that the issue presented herein
could give rise to such a holding by a court faced with the
issue. Clearly, the provisions of the "Standards of Conduct
and Disclosure Act for Candidates and Political Campaigns"
is an exercise of the police powver. It is 1intended to
prevent the commission of fraud and crime, and secure
generally the comfort, safety, morals, health, and
prosperity of the citizens. See generally, Black's Law
Dictionary, (5th ed. 1979) at 104l. In this 1instance,
additionally, the exercise of the police power is undertaken
by the people themselves, through an initiated act. If our
courts were to apply a "balancing approach” in undertaking a
vested rights analysis, it is my opinion that the issue you
have raised could present a likely case for its

implementation, The court would be much more 1likely to
apply a balancing approach in this instance than in a case
involving strictly private rights. The regulation of

campaign contributions is replete with the public interest.

In light of all of the foregoing, it 1s my opinion that the
question of whether Section 3 (j) of the act may be applied
to candidates participating in the 1990 general election is
a very close one. The general rule appears to be that its
application to these candidates would be unconstitutional.
There is, however, toom for a court to disregard the general
rule, and balance the interest of the state passing the law
against the interests of a candidate in his or her campaign

funds. A court applying this approach could conclude that
the application of Section 3 (j) to 1990 candidates would be
constitutionally permissible. As always, predicting what a

court would hold on a close issue is an uncertain business,
It must be recognized in this instance, however, that all
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laws are presumed constitutional. Stone v. State, 254 Ark.
1011, 498 S 2d 634 (1973). The presumption  of

constitutionality attaches, and the act will not be held
invalid for repugnance to the Constitution unless the
conflict 1is clear and unmistakable. Buzbee v. Hutton, 186
Ark, 134, 52 S5.W.2d 647 [1932)}; Board of Trustées of the
Municipal Judges and Clerk's Fund et al v. Beard, 273 Ark.
423, 020 S.W.2d 295 (19381).

Based upon the focregoing, we are unable to state in this
instance that the act is clearly and unmistakably
unconstitutional. We are compelled to accord the act the
presumption of constitutionality which attaches to all
acts. See, e.g., St. Louis Iron Mountain & Southern Railway
Co. v. State, 99 Ark. I, I36 S.W. 938 (I9II).” We must thus
cenclude that the answer to your question is 'yes'".
Campaign contributions received prior to the effective date
of the act will become subject to the requirements of
Section 3(j). An important qualification, however, must be
added to this conclusion. It is my opinion that wunder
Section 3(j), 1990 candidates must turn over only the
balance of those campaign contributions contributed to the
candidate's 1990 campaign, and not prior campaigns. This
conclusion is compelled by the language of Section 3(j).

The language of that section states that the candidate shall
turn over '"an balance of campaign funds over expenses
incurred as of the day of the election." (Emphasis added.)

It does not say the candidate shall turn over [the balance
of any] campaign funds over expenses incurred as of the day

of election. It is thus my opinion that the language does
not refer back to campaign funds received for previous
elections. Other language of the section, which refers to
"a general election', '"the candidate's campaign'" and '"the
campaign' also supports this conclusion. The overall tenor
of the act, moreover, contemplates compliance on an election
per c¢lection basis. While we find sufficient evidence of

intent to conclude that Section 3(j) was intended to apply
to 1990 campaign funds, we cannot conclude, based upon the
language of the act, that Section 3(j) 15 to have
applicability to campaign funds contributed to previous

election campaigns.

Additionally, we have concluded that Section 3(j)  has
retroactive application based primarily upon its eflfective
date, That date, necessartly implies, in my opinien; that
the section 1is to be applicable to the 1990 election.
Reference to this date, however, does not provide any
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the section is to have retroactive effect to

evidence that
for elections prior to the 1990

campaign funds received
election.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by Assistant Attorney General Elana L. Cunninghamn.

Sincerely,

G,

RON FIELDS
Attorney General

RF:arh



